Digitalizarea administrației publice a luat avânt și nu mai poate fi oprită - interviu cu Dragoș Dincă, SNSPA

Digitalizarea administrației publice a luat avânt și nu mai poate fi oprită - interviu cu Dragoș Dincă, SNSPA

Digitalizarea administrației publice din România a mai recuperat din decalajele față de Occident în timpul pandemiei, când autoritățile au fost nevoite să găsească rapid soluții pentru mutarea serviciilor online, iar cetățenii au trebuit să le adopte, pentru a-și rezolva problemele în siguranță.

Noua criză, cea generată de războiul din Ucraina, riscă să încetinească această tendință, însă nu o mai poate opri, spune Dragoș Dincă, conf. univ. dr. la SNSPA, Facultatea de Administraţie Publică, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

Pentru a continua dezvoltarea, administrațiile publice au la dispoziție finanțări prin programele operaționale 2021-2027 și prin PNRR, astfel că lucrurile pot merge înainte, chiar dacă atenția publică și o parte din resurse sunt îndreptate acum spre combaterea crizei umanitare pe care a generat-o războiul de la granițele României.

ADVERTISING

Așa cum am văzut și în timpul pandemiei, schimbarea de care este nevoie în sectorul public vine cu ajutorul companiilor din privat, care au cunoștințele, produsele și serviciile necesare modernizării și digitalizării aparatului de stat.

Am vrut să aflăm mai multe de la conf. univ. dr. Dragoș Dincă, vorbitor în cadrul evenimentului Virtual Public Sector, din luna mai, care „oferă posibilitatea administrației să își expună dorințele, problemele, iar firmelor care oferă soluții dedicate să își prezinte soluțiile”.

Ce ne puteți spune despre perspectivele digitalizării în administraţia publică şi oportunităţile de finanţare a digitalizării?

În administrațiile din toată lumea, ultimii doi ani au produs un fenomen straniu. Dacă până la începutul pandemiei administrațiile erau recunoscute pentru rezistența la schimbările tehnologice, acum aceste schimbări nu sunt doar acceptate, ci chiar dorite, așteptate.

ADVERTISING

În România, reforme mult întârziate au fost accelerate de contextul pandemic. S-au produs multe schimbări, de la acceptarea muncii de acasă, până la realizarea 100% online a unor activități.

Acesta este doar începutul, pentru că atât programele operaționale 2021-2027, cât și PNRR alocă resurse substanțiale digitalizării.

Ce trebuie să facă mediul privat și ce așteptări să avem de la autorități pentru perioada următoare?

Perioada următoare va aduce cu siguranță o continuare a procesului deja început. Nu există cale de întoarcere. Cel mult, ritmul ultimilor doi ani poate fi redus.

Și aici intervine sectorul privat în a susține, asista instituțiile publice și a propune soluții tehnice de digitalizare.

ADVERTISING

În ce măsură credeți că va afecta digitalizarea României această nouă criză, războiul din Ucraina?

Orice conflict militar, cu atât mai mult unul aflat la doi pași, influențează societățile, sistemele economice, administrative.

Principalul risc pe care îl văd este acela al „deturnării atenției” administrației, firesc, către problema umanitară generată. Instituțiile, resursele se focusează pe sprijinirea oamenilor aflați în situația disperată de a-și părăsi țara.

Pe de altă parte, trebuie să constatăm o stare de nesiguranță în rândul populației din țara noastră, preocupată în primul rând de propria siguranță, propriul trai, fapt ce scade din presiunea asupra administrației și diminuează „cererile” de reforme.

Sunteți speaker la conferința Virtual Public Sector. Ce ne puteți spune despre acest eveniment, care reunește reprezentanții administrațiilor publice cu firmele care oferă soluții dedicate?

Tocmai pentru că există riscul amintit mai sus, este de apreciat o inițiativă care menține atenția asupra unei teme de interes, asupra viitorului administrației.

Originalitatea evenimentului constă în reunirea celor două „tabere” – public și privat, într-un parteneriat virtual.

Pe de o parte, noutățile tehnologice ajung greu în instituțiile publice de oriunde. Pe de altă parte, dificultățile interne de funcționare a sectorului public, specificul activităților, limitele de acțiune sunt puțin cunoscute mediului privat.

Virtual Public Sector oferă posibilitatea administrației să își expună dorințele, problemele, iar firmelor care oferă soluții dedicate să își prezinte soluțiile care pot susține acțiunile publice și conduce la creșterea performanțelor.

Vorbim în fapt despre un spațiu de inovare, o intersecție a cererii și ofertei de digitalizare, în care toți participanții au de câștigat și de învățat.  

Virtual Public Sector este un eveniment online dedicat digitalizării sectorului public din România susținut de spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇