Compania mamă a Facebook a primit o amendă record de 1,2 miliarde de euro în UE

Compania mamă a Facebook a primit o amendă record de 1,2 miliarde de euro în UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia pentru protecţia datelor din Irlanda (DPC) a impus Meta o amendă record, de 1,2 miliarde de euro (1,29 miliarde de dolari), pentru că a încălcat reglementările Uniunii Europene privind datele.

Firma mamă a Facebook are la dispoziţie cinci luni pentru a stopa transferarea în SUA a datelor utilizatorilor, transmit DPA şi Reuters.

Nicio societate nu a mai fost amendată niciodată la plata unei amenzi din cauza unei infracţiuni de acest tip în Uniunea Europeană (UE).

DPC susţine că Meta a încălcat Regulamentul UE general privind protecţia datelor (GDPR).

Sancţiunea DPC pentru transferul continuu de date personale depăşeşte precedenta amendă record din UE, de 746 milioane de euro, impusă de Luxemburg gigantului american Amazon pentru încălcarea dreptului la viaţa privată.

Într-un comunicat, Meta a informat că va contesta decizia în instanţă, inclusiv "amenda nejustificată şi inutilă".

Luna trecută, Meta şi-a exprimat speranţa că un nou pact, care să faciliteze transferul în siguranţă al datelor personale ale cetăţenilor UE către Statele Unite, va fi implementat deplin, înainte de a trebui să suspende transferurile. Aceasta înseamnă că precedentul avertisment că o oprire ar putea forţa compania să suspende serviciile Facebook în Europa nu se va realiza.

Oficialii au spus că noul cadru privind protecţia datelor, convenit de UE şi SUA în martie 2022, ar putea fi finalizat până în iulie, dar Meta a avertizat că ar putea să nu fie gata la timp.

ADVERTISING

DPC a dispus totodată ca Meta ”să suspende orice transfer de date personale către Statele Unite în următoarele cinci luni” de la notificarea deciziei şi să intre în conformitate cu RGPD în următoarele şase luni.

Meta denunţă o amendă ”nejustificată şi inutilă” şi anunţă că va face apel în justiţie.

Acest dosar a început în urmă cu zece ani.

În 2013, avertizorul de integritate Edward Snowden a dezvăluit amploarea programului de supraveghere al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA), care putea avea acces la informaţiile personale ale utilizatorilor, prin intermediul unor întreprinderi ca Facebook şi Google.

ADVERTISING

Activistul austriac Max Schrems, un aprig apărător al protecţiei datelor personale, a intentat o acţiune în justiţie împotriva Facebook prin care acuză gigantul de faptul că nu a apărat dreptul la viaţă privată.

El a declanşat astfel o bătălie de zece ani cu privire la legalitatea transferului datelor din UE către Statele Unite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇