Câte ore trebuie să muncești ca să-ți permiți un iPhone 13, noul smartphone al Apple (HARTĂ)

Câte ore trebuie să muncești ca să-ți permiți un iPhone 13, noul smartphone al Apple (HARTĂ)

Fie că ești fan, fie că nu, ori că ți-e indiferent, trebuie să recunoști că iPhone-ul este unul dintre dispozitivele emblematice de pe piața IT. Iar cum cel mai recent model e de vineri disponibil în magazinele din unele țări, am vrut să aflăm cât de accesibil este iPhone 13, de fapt.

Noul smartphone de la Apple are destul de multe lucruri de care să fii încântat/ă, în ciuda puținelor modificări la capitolul design, precum: capacitate de stocare mai mare, cameră foto mai bună și baterie mai durabilă.

ADVERTISING

Dar și prețul e pe măsură: în unele țări, modelul de bază costă aproape 3.000 de dolari!

Chiar dacă ajunge azi în magazinele din unele state, în România startul precomenzilor pentru iPhone 13 va fi dat pe 1 octombrie, urmând ca livrările să înceapă să fie onorate începând cu 8 octombrie. Cât despre costuri, la noi, prețul de pornire este de 4.550 de lei, adică echivalentul a 1.065 de dolari. Însă există țări unde se vinde mai scump de-atât.

Iar un raport realizat de MoneySupermarket.com arată cât de accesibil este iPhone 13, de fapt, în mai multe țări din jurul lumii, calculând câte ore de muncă e nevoie ca o persoană care câștigă salariul mediu să-și permită acest smartphone. Iar rezultatele sunt grăitoare: există țări unde oamenii trebuie să muncească 3 luni ca să-și poate achiziționa telefonul de la Apple! Și nu, nu vorbim de România. 

iPhone-13-map-HR-01

Philippine - țara în care un iPhone 13 este cel mai puțin accesibil

ADVERTISING

Cei din Philippine care vor să-și cumpere un iPhone 13 trebuie să lucreze 775 de ore - adică să meargă 97 de zile la muncă, mai mult de trei luni - pentru a-și permite acest telefon care costă echivalentul a 1.25 de dolari. 

Elveția - țara în care un iPhone 13 e cel mai accesibil

Cu un salariu mediu anual de 79.270 de dolari (echivalent), elvețienii trebuie să muncească mai puțin de o săptămână ca să-și permită un iPhone 13 - mai exact, e vorba de 34 de ore. 

Brazilia - țara unde se vinde cel mai scump iPhone 13

ADVERTISING

Brazilia e țara unde iPhone 13 costă cel mai mult -  echivalentul a 1.449 de dolari. Comparativ, în SUA e cu 572 de dolari mai ieftin. Brazilienii cu salariu mediu trebuie să lucreze 690,5 ore pentru a-și permite acest gadget (adică aproape 3 luni).

Hong Kong - aici se vinde cel mai ieftin iPhone 13

Echivalentul a 877 de dolari - atât costă un iPhone 13 în Hong Kong. Astfel,  cei care câștigă aici salariul mediu trebuie să muncească 62 de ore ca să și-l permită.

În acest tabel sunt țările luate în calcul de sursa citată:

România nu se află în acest tabel, însă am făcut noi calculele. Cu un salariu mediu anual de 8.916 de dolari, un român trebuie să muncească 43 de zile ca să-și permită un iPhone 13.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇