Bill Gates explică cum ne va schimba viața inteligența artificială în următorii 5 ani și de ce vrea să rămână fără avere

Bill Gates explică cum ne va schimba viața inteligența artificială în următorii 5 ani și de ce vrea să rămână fără avere

Tehnologia AI va transforma viața fiecărui om, preconizează Bill Gates, care explică și modul în care va evolua relația noastră cu inteligența artificială în următorii cinci ani. El a estimat și când își va epuiza averea uriașă.

Dezvoltarea AI a generat temeri că tehnologia va elimina milioane de locuri de muncă în întreaga lume. Fondul Monetar Internațional a anunțat în această săptămână că aproximativ 40% din joburi vor fi afectate pe plan mondial de ascensiunea AI.

Deși nu contestă acest pericol, Bill Gates crede că istoria a demonstrat cum odată cu fiecare tehnologie vine un nou val de temeri, dar și de oportunități.

ADVERTISING

„Așa s-a întâmplat cu productivitatea agricolă în 1900, când oamenii ziceau 'Hei, ce vor face oamenii?' De fapt, s-au creat o mulțime de lucruri noi, o mulțime de noi categorii de joburi și o ducem mult mai bine decât atunci când toată lumea muncea într-o fermă. Așa va fi și acum", a spus miliardarul american într-un interviu la CNN.

AI, un „angajat" gata să ne ajute

Bill Gates a prezis că AI va face viața tuturor mai ușoară și îi va ajuta mai ales pe medici să întocmească documentele medicale, „o parte a slujbei lor care nu le place" și care va putea fi făcută foarte eficient.

Și cum nu va fi nevoie de o nouă componentă hardware importantă, tehnologia AI va fi la îndemână, pe telefonul sau pe computerul care sunt deja conectate la internet, a spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta a adăugat că îmbunătățirile aduse de programul ChatGPT-4 dezvoltat de OpenAI au fost „dramatice", pentru că această tehnologie poate citi și scrie, iar asta o transformă într-un fel de angajat care poate fi un tutore, care poate să dea sfaturi de sănătate, să scrie coduri de programare și să ne asiste în apelurile de asistență tehnică. Prin urmare, integrarea acestei tehnologii în sistemul de educație sau în cel medical va fi „fantastică", apreciază Gates.

Microsoft, compania fondată de Bill Gates și la care acesta păstrează cea mai mare cotă de acțiuni, derulează un parteneriat în valoare de mai multe miliarde de dolari cu OpenAI.

ADVERTISING

„Obiectivul Fundației Gates este să se asigure că decalajul dintre beneficiile aduse oamenilor din țările sărace și cele din țările bogate va fi foarte scurt", a mai spus omul de afaceri și filantropul american, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

FMI are, însă, o viziune mai sceptică. Potrivit instituției, fără intervenția politicului, AI va adânci inegalitatea socială.

Un miliardar care vrea să rămână fără avere

Cu o avere de 140 de miliarde de dolari, Bill Gates e al patrulea cel mai bogat om de pe Pământ, conform Bloomberg, și ar fi fost în continuare pe primul loc în topul miliardarilor planetei dacă nu dona o mare parte a banilor săi. Și dacă nu divorța...

El a declarat pentru CNN că nu se teme că își va pierde averea. „Am mai mulți bani decât îmi trebuie pentru cheltuielile mele. Mă scot singur din listă și voi fi mândru când o să ies cu totul", a spus el.

Cofondatorul Microsoft și fosta lui soție, Melinda French Gates, au cedat, de-a lungul anilor, cea mai mare parte a averii lor către fundația caritabilă pe care au înființat-o în urmă cu 20 de ani, precum și în alte scopuri umanitare.

În 2022, Gates a anunțat obiectivul fundației sale de a dona nouă miliarde de dolari anual până în 2026. El s-a declarat încântat că banii donați vor avea un impact atât de mare asupra organizațiilor care îi vor primi.

Bill Gates a mai spus că împreună cu unii dintre partenerii lui importanți, precum omul de afaceri Warren Buffett, au donat aproximativ 100 de miliarde de dolari fundației sale. Cu donația de nouă miliarde de an pe an, Bill Gates estimează că va rămâne fără avere cam în 20 de ani.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇