Departamentul american al Apărării a oferit contacte companiilor Google, Oracle, Amazon și Microsoft cu o valoare totală de 9 miliarde de dolari, ce se vor derula până în 2028.
Cele patru contracte fac parte din eforturile pentru crearea Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC), o platformă care le permite mai multor furnizori să opereze de la distanță infrastructura tehnologică a Pentagonului și să asigure o gamă largă de instrumente digitale, „de la cartierul general până la prima linie a frontului”.
Această strategie este opusă celei promovate în timpul administrației Trump, care oferea un contract unei singure companii, relatează CNBC .
Inițial, Pentagonul a acordat companiei Microsoft, în 2019, contractul pentru platforma Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI). Amazon, un jucător important pe piața de infrastructură cloud, a atacat în instanță decizia Departamentului Apărării, demers urmat de Oracle.
În 2020, o investigație internă a Pentagonului nu a găsit vreo dovadă că administrația Trump ar fi intervenit în procesul de atribuire a contractului. După câteva luni, instituția a anunțat păstrarea în vigoare a acordului cu Microsoft.
Anul trecut, Pentagonul și-a schimbat, însă, strategia și a cerut oferte pentru cloud de la Amazon, Google, Microsoft și Oracle, deși a anunțat atunci că doar Amazon și Microsoft păreau capabile să îndeplinească criteriile.
Anunțul Pentagonului este un mare succes pentru Oracle, companie pe care analiștii nu o includeau în topul furnizorilor de servicii cloud. Oracle a avut venituri de 900 de milioane de dolari la sfârșitul lunii august, o "felie" mică în comparație cu cele 20,5 miliarde de dolari obținute de Amazon Web Services, subsidiara de cloud a companiei lui Jeff Bezos.
Tot mai multe companii încep să nu se bazeze pe un singur furnizor de soluții informatice de tip cloud. Având mai multe platforme cloud, instituțiile și companiile pot fi mai pregătite pentru a face față întreruperilor de serviciu.
T.D.