Păsările din Galapagos devin mai agresive din cauza zgomotului cauzat de trafic

Păsările din Galapagos devin mai agresive din cauza zgomotului cauzat de trafic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu a arătat că zgomotul traficului modifică modul în care se comportă păsările din Galapagos, determinând o agresivitate crescută la cele expuse frecvent la vehicule.

Cercetarea a fost realizată pe Setophaga petechia aureola, o specie de pasăre cântătoare unică în regiune.

”Păsările folosesc cântecul în apărarea teritoriului, ca semnal agresiv. Însă dacă zgomotul extern, precum traficul, interferează cu această comunicare, blocând canalul de semnalizare, o reacție adecvată ar fi creșterea agresivității fizice”, a explicat dr. Caglar Akcay, lector superior în ecologie comportamentală la Universitatea Anglia Ruskin, din Anglia, și coautor al studiului.

Și cercetarea chiar asta a scos la iveală, fără echivoc, scrie Interesting Engineering.

Situate la peste 800 de kilometri de coasta Ecuadorului, Insulele Galapagos sunt considerate de mult timp un laborator natural datorită biodiversității lor bogate. Totuși, creșterea populației umane și a turismului a dus la o intensificare a traficului rutier pe insule.

Pentru a examina efectele zgomotului traficului, cercetătorii au realizat experimente în 38 de locații de pe insulele Floreana și Santa Cruz. Aceștia au redat înregistrări cu cântece de păsări pentru a simula prezența unui intrus, atât cu, cât și fără zgomot de trafic, și au măsurat răspunsurile vocale și fizice ale păsărilor.

Oamenii de știință au observat că agresivitatea păsărilor era crescută mai cu seamă în apropierea drumurilor. Acest efect a fost observat chiar și pe insula Floreana, unde există doar aproximativ 10 vehicule, ceea ce sugerează că și o expunere minimă la trafic poate altera comportamentul păsărilor.

Pe insula Santa Cruz, mai populată, păsările și-au prelungit durata cântecelor atunci când au fost expuse la zgomotul traficului. De asemenea, păsările din toate habitatele și-au ajustat frecvența minimă a cântecelor, cel mai probabil pentru a reduce interferența cu zgomotul de frecvență joasă al vehiculelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇