Ziua 993 Baraj distrus în Donețk (Video) Ucrainenii au neutralizat un batalion rusesc în Kursk. Blinken vine de urgență în Europa

<span style="color:#990000;">Ziua 993</span> Baraj distrus în Donețk (Video) Ucrainenii au neutralizat un batalion rusesc în Kursk. Blinken vine de urgență în Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 993 de război aflăm că bilanțul atacului cu rachetă lansat luni asupra unui bloc din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Ucrainei, a crescut. Trupurile a trei copii și cel al unei femei au fost scoase de sub ruinele clădirii, iar cel puțin 14 persoane au fost rănite.

Și tot luni trupele ruse au distrus barajul unui lac de acumulare, scrie azi presa ucraineană care a difuzat și înregistrarea video a exploziei. Atacul pune în pericol mai multe localități din regiunile Donețk și Dnipropetrovsk.

Între timp, rușii încearcă să profite de avansul de pe frontul estic și ar putea lansa o ofensivă și în sud, în regiunea Zaporojie, avertizează un reprezentant al Comandamentului de Sud al armatei ucrainene. E o chestiune de zile.

Pe de altă parte, Putin vrea să recucerească teritoriile pierdute în regiunea Kursk înainte de învestirea lui Donald Trump în ianuarie, arată un raport al serviciilor secrete britanice de apărare. Potrivit analiștilor, acțiunile Kremlinului ar putea semnala și o încercare de a crea un impuls pentru o ofensivă mai mare în regiunea Sumî.

Între timp, forțele ucrainene desfășurate în Kursk au respins un atac și au neutralizat un batalion rusesc de asalt. Nu au văzut încă soldați nord-coreeni pe frontul din Kursk.

Un post de televiziune controlat de Kremlin a difuzat săptămâna trecută imagini explicite cu Melania Trump, în timp ce îl felicita pe soțul ei pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. Nu este clar de ce televiziunea de stat a ales această abordare în emisiunea sa de știri din prime-time.

Iar secretarul de Stat Antony Blinken vine de urgență în Europa pentru a discuta despre Ucraina. El se va întâlni cu lideri UE și NATO. Întâlnirea are loc în condițiile în care viitorul președinte american Donald Trump ar putea reduce drastic ajutorul pentru Ucraina.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Bilanț negru la Krivoi Rog - Crește bilanțul victimelor după atacul cu rachetă de luni asupra unui bloc din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Ucrainei. Trupurile a trei copii și cel al unei femei au fost recuperate de sub ruinele clădirii, a anunțat marți dimineață guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak. Femeia a fost ucisă împreună cu cei trei copii ai săi în apartamentul în care locuiau. Este vorba despre doi băieţi, de 2 şi 10 ani, şi despre o fată de doar două luni, a declarat bunica lor. Tatăl familiei a supravieţuit, deoarece se afla în altă cameră la momentul exploziei. Cel puțin 14 oameni, între care o fată de 10 ani și un băiat de 11 ani, au fost răniți când racheta a lovit clădirea între primul și al cincilea etaj. Operațiunea de salvare a continuat toată noaptea, relatează Kyiv Independent.
  • Baraj distrus de ruși - Forțele ruse au distrus luni barajul Ternivska al lacului de acumulare Kurahovskoie din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul Vadîm Filașkin. Declarația oficialului a venit după mai multe relatări despre atacarea barajului situat în apropiere de satul Stari Ternî, la aproximativ 25 km de orașul Kurahove, ținta unei ofensive ruse puternice. Lacul de acumulare Kurahove este situat pe râul Vovcea, scrie Kyiv Independent. "Acest atac îi amenință pe locuitorii așezărilor de pe râul Vovcea, atât în ​​regiunea Donețk, cât și în regiunea Dnipropetrovsk", a spus Filașkin. Este vorba de patru localități amenințate - Bohatîr, Oleksiivka, Andriivka și Konstantînopol - care deocamdată nu au fost inundate, deși nivelul apei e în creștere, relatează publicația locală Novînî Donbasu. Presa ucraineană a difuzat înregistrarea video a momentului în care barajul a fost aruncat în aer:
  • Ofensiva rusă în Zaporojie e iminentă - Atacurile rusești în regiunea Zaporojie ar putea începe "în orice zi", a declarat Vladîslav Voloșîn, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei ucrainene, pentru Reuters. La începutul lunii octombrie, trupele ruse și-au reluat atacurile în sectorul Zaporojie. Kievul a avertizat cu privire la o potențială campanie a Rusiei în regiunea de sud, exact în timp ce trupele Moscovei continuă să avanseze în estul Ucrainei. Rusia desfășoară grupuri de asalt pentru a avansa în Zaporojie și se pregătesc să atace, a adăugat Voloșîn. "(Asalturile) ar putea începe în viitorul apropiat, nici măcar nu vorbim de săptămâni, ne așteptăm să se întâmple în orice zi", a spus el. Zona a fost axa principală a contraofensivei de sud a Ucrainei din 2023 care a dus la eliberarea localității Robotîne, dar nu a obținut rezultate majore. De atunci, trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra regiunii, lovind infrastructura civilă.
  • Peste 100 de drone spre Ucraina - Rusia a lansat noaptea trecută 110 drone și trei rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 46 de drone în zece regiuni. 60 de drone au dispărut de pe radar, iar trei s-au îndreptat spre Belarus, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Bilanțul nu precizează dacă rachetele și-au atins țintele.
  • Batalion rusesc neutralizat în Kursk - Forțele ucrainene au respins un atac și au neutralizat un batalion rusesc de asalt în regiunea rusă Kursk, relatează Ukrainska Pravda. Anastasiia Blîșcîk, purtătoarea de cuvânt a Brigăzii 47 Mecanizate Separate a Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele inamice au declanșat 5-6 valuri de atacuri, încercând să desfășoare vehicule blindate și trupe de asalt pentru a străpunge apărarea ucraineană. Brigada 47 Mecanizată Separată a distrus 10 vehicule blindate. Trei vehicule blindate de transport trupe au explodat după declanșarea unor mine, iar altele au fost distruse cu drone FPV și rachete ghidate antitanc Stuhna. Mai mulți militari ruși au fost uciși, iar cei care au scăpat cu viață s-au ascuns în pădurile din apropiere, dar vor fi folosite drone pentru a-i repera și ucide, a spus ea, adăugând că situația pe frontul din Kursk este dificilă, dar rămâne sub controlul forțelor ucrainene. Blîșcîk a mai spus că Brigada 47 și celelalte unități staționate în Kursk nu au văzut soldați nord-coreeni pe front.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Poze explicite cu Melania Trump la un post TV - Un canal de televiziune controlat de Kremlin a difuzat săptămâna trecută imagini explicite cu Melania Trump, în timp ce îl felicita pe soțul ei pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. Fotografiile explicite, realizate în trecut, pe vremea când Melania Trump activa în modelling, au fost difuzate în emisiunea "60 de minute", realizată de Olga Skabeeva și Ievgenii Popov. "Așa arăta Melania în anul 2000. Aceasta este coperta revistei GQ", a spus Popov. "Într-una dintre fotografii, modelul poartă doar lenjerie intimă, întinsă pe un covor albastru cu emblema Statelor Unite, de parcă editorii revistei pentru bărbați ar fi știut ceva dinainte despre viitorul modelului lor", a adăugat el râzând, în timp ce Skabeeva abia reușea să-și înăbușe râsul. Melania Trump, originară din Slovenia, era model profesionist când l-a cunoscut pentru prima dată pe Trump, în 1998. Nu este clar de ce televiziunea controlată de guvernul rus a ales această abordare în emisiunea sa de știri din prime-time, notează Kyiv Independent.
  • Petrolul și gazele, trecute la secret - Vladimir Putin a semnat un decret prin care permite companiilor Novatek şi unităţilor sale de gaz natural lichefiat, precum şi companiei petroliere Surgutneftegaz, să limiteze publicarea unor informaţii despre activitatea lor. Decizia vine în contextul în care, de la invazia asupra Ucrainei, Rusia a început să ascundă anumite date statistice despre sectorul său de petrol şi gaze, precum şi detalii despre bugetul federal.

Alte informații relevante

  • Putin speră să ia mai mult până vine Trump - Aliații NATO cred că Putin urmărește să recucerească teritoriile pierdute în fața Ucrainei în regiunea Kursk înainte de învestirea lui Donald Trump pe 20 ianuarie. O evaluare a serviciilor secrete britanice de apărare, obținută de The Telegraph, avertizează că este probabil ca Rusia să intensifice atacurile cu drone kamikaze asupra pozițiilor ucrainene, folosind noi locuri de lansare în apropierea graniței. În încercarea de a recâștiga controlul, Rusia a trimis 50.000 de soldați, inclusiv soldați din Coreea de Nord, în Kursk. Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că "zeci de mii de soldați inamici din cele mai bune unități de șoc rusești" urmăresc să scoată forțele ucrainene din enclava rusă. Acțiunile Kremlinului pot semnala, de asemenea, o încercare de a crea un impuls pentru o ofensivă mai mare în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei. Analiștii ucraineni au remarcat că Rusia a recuperat deja aproximativ jumătate din teritoriul pe care l-a pierdut în Kursk.
  • Cum trebuie judecat Trump - Aliaţii Ucrainei nu trebuie să judece dinainte modul în care Donald Trump va gestiona războiul de acolo, a declarat ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, într-un interviu acordat France 24. "În faţa speculaţiilor cu privire la care ar putea fi poziţiile sau iniţiativele noii administraţii americane, cred absolut că nu ar trebui să facem judecăţi dinainte şi că trebuie să acordăm (administraţiei) timp", a declarat ministrul francez. "Ceea ce nu cred este că (Trump) vrea să-i facă un cadou lui Vladimir Putin, astăzi slăbit până în punctul în care trebuie să exporte războiul în Asia, în Coreea de Nord, cu trupe (nord-coreene) desfăşurate pentru a-i ataca pe ucraineni. Şi o economie rusă în pragul sufocării, cu rate ale dobânzii de 21%", a afirmat Barrot. În caz contrar, "aceasta ar însemna consacrarea dreptul celui mai puternic, ceea ce ar avea consecinţe foarte grave în întreaga lume", a adăugat el.
  • Prioritate absolută - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, au îndemnat marţi, la Paris, la menţinerea sprijinului militar ferm pentru Ucraina, în condiţiile în care revenirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA face să planeze îndoiala asupra continuării ajutorului american pentru Kiev. "Sprijinul pentru această ţară agresată de Rusia rămâne o prioritate absolută", a afirmat Macron înainte de un dineu de lucru cu Rutte. "Desfăşurarea recentă a unor trupe nord-coreene pe linia frontului este o escaladare gravă. Şi noi vom continua să pledăm ca NATO şi aliaţii săi să îşi aducă sprijinul pentru armata ucraineană cât timp va fi nevoie", a adăugat Macron. Pe de altă parte, viitoarea şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, spune că UE trebuie să sprijine Ucraina "în fiecare zi. Astăzi, mâine şi atât timp cât este necesar şi cu cât de mult ajutor militar, financiar şi umanitar este necesar".
  • Blinken vine de urgenţă - Secretarul de Stat american, Antony Blinken, vine de urgență în Europa pentru a discuta despre Ucraina. El se va întâlni cu lideri UE și NATO. Întâlnirea are loc, miercuri, la Bruxelles, în condițiile în care viitorul președinte american Donald Trump ar putea reduce drastic ajutorul pentru Ucraina. După mai puțin de o zi petrecută la Bruxelles, Blinken va zbura în Peru și Brazilia pentru a se alătura președintelui Joe Biden care participă la forumul de cooperare economică Asia-Pacific.
  • Moldova protestează - MAE de la Chișinău i-a înmânat, marți, ambasadorului rus Oleg Ozerov o notă de protest în legătură cu amestecul în procesul electoral din Moldova. Totodată, MAE a condamnat ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Duminică, două drone rusești au fost depistate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova - una în raionul Căușeni și alta la Rîșcani. "Instituțiile competente din țara noastră dispun de informații clare care arată că dronele au fost lansate de Federația Rusă. Ambasadorul a fost atenționat că astfel de incursiuni agresive constituie o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Rusă, aceste drone punând în pericol viața cetățenilor", a comunicat MAE de la Chișinău.
  • Phenianul ratifică acordul cu Rusia - Coreea de Nord a ratificat un acord de apărare istoric cu Rusia, pecetluind apropierea celor două ţări, în contextul războiului dus de Moscova în Ucraina, a informat marţi agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP şi dpa. Acordul "a fost ratificat sub forma unui decret" semnat luni de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a precizat KCNA. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat şi el acest tratat de apărare reciprocă, a anunţat Kremlinul la sfârşitul săptămânii trecute. Acest tratat prevede în special un "ajutor militar imediat" reciproc în cazul unui atac împotriva uneia dintre cele două ţări.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇