Ziua 851 Atac cu morți și sute de răniți pe o plajă din Sevastopol. Rușii au atacat Kievul și pregătesc ofensiva de vară. Ungaria vrea soldați

<span style="color:#990000;">Ziua 851</span> Atac cu morți și sute de răniți pe o plajă din Sevastopol. Rușii au atacat Kievul și pregătesc ofensiva de vară. Ungaria vrea soldați

Rusia a lansat noaptea trecută un atac aerian masiv asupra Kievului şi a regiunii din jurul acestuia. Apărarea ucraineană a anunțat că a distrus două din cele trei rachete Kalibr lansate de Rusia, dar resturi ale acestora au avariat mai multe clădiri.

O serie de explozii s-au produs în cursul nopții și în afara orașului Harkov, unde alerta de raid aerian a rămas în vigoare timp de 17 ore după un atac cu bombe ghidate care a spulberat sâmbătă un bloc de locuințe.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, atacurile în regiunea Harkov au ca obiectiv principal distragerea forțelor ucrainene pentru a permite trupelor Moscovei să fie mai active în alte zone ale frontului și să declanșeze o ofensivă de vară.

De cealaltă parte, un atac ucrainean cu rachete a ucis trei persoane, printre care un copil de doi ani, şi a rănit aproape 100 de oameni care se aflau duminică pe plajă la Sevastopol, în Crimeea. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lovit infrastructura civilă cu rachete ATACMS încărcate cu focoase de tip cluster. Moscova dă vina pe SUA pentru atacul sângeros și amenință cu riposta.

Iar Ministerul rus al Apărării a informat că toate cele 33 de drone lansate de Ucraina în cursul nopții au fost doborâte. Un post de comandă al unui regiment de infanterie mecanizată din regiunea Belgorod ar fi fost distrus, potrivit ucrainenilor.

Și, neașteptat, Ungaria a început să crească semnificativ numărul de rezervişti. Sunt vizate în special persoane între 18–55 de ani, iar cei care se înscriu beneficiază de diverse avantaje.

Situația pe front

  • Atac în regiunea Kiev - Două persoane au fost rănite şi zeci de clădiri rezidenţiale şi alte clădiri au fost avariate într-un atac cu rachete ruseşti asupra regiunii Kiev, peste noapte, a anunțat duminică şeful administraţiei de stat a regiunii. Dintre cele trei rachete Kalibr lansate de Rusia, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus două în regiunea Kiev, a declarat comandantul forţelor aeriene ucrainene Mikola Oleşciuk, fără a detalia ce s-a întâmplat cu cea de-a treia rachetă. Martorii au spus că au auzit mai multe explozii în şi în jurul Kievului în timp ce sistemele de apărare aeriană loveau armele aeriene. Șase blocuri și peste 20 de case au fost avariate de resturile țintelor aeriene distruse, a anunțat Ruslan Kravcenko, șeful administrației militare regionale. Au fost avariate și o benzinărie, o farmacie, mai multe sedii de firme, o clădire ale autorităților locale și trei mașini. Mai multe persoane au suferit răni ușoare care nu au impus spitalizarea. Kievul, regiunea înconjurătoare şi alte câteva din Ucraina au fost sub alerte de raid aerian timp de aproximativ o oră, duminică dimineaţa, începând cu ora locală 4:50 a.m.
  • Explozii în Harkov - O serie de explozii s-au produs noaptea trecută în apropierea orașului Harkov. Alerta de raid aerian a rămas în vigoare timp de 17 ore, după ce sâmbătă după-amiază un bloc de cinci etaje din oraș a fost spulberat de bombe teleghidate ruseşti, atac soldat cu trei morți și 56 de răniți, inclusiv trei copii.
  • Atac ucrainean în Sevastopol - Un atac ucrainean cu rachete a ucis trei persoane, printre care un copil de doi ani, şi a rănit aproape 100, duminică, la Sevastopol, în Crimeea, relatează agenţia oficială rusă TASS. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lovit infrastructura civilă cu rachete ATACMS încărcate cu focoase de tip cluster. Cel mai mult au avut de suferit locuitorii din Ucikuivka şi Liubimovka, a declarat guvernatorul regiunii, numit de Moscova. Potrivit acestuia, situaţia din Ucikuivka este dificilă, toate echipele medicale de urgenţă disponibile au fost trimise la faţa locului. Oameni care se aflau pe plajă şi în zonele adiacente au fost răniţi. De asemenea, o pădure din zonă a luat foc pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi în apropierea pensiunii Lazur, ca urmare a căderilor de resturi de la ţintele aeriene doborâte de forţele de apărare aeriană ruseşti. Echipajele de pompieri s-au deplasat de urgenţă la faţa locului. Tot ca urmare a căderii fragmentelor de rachete, a luat foc o clădire rezidenţială. Traficul pe podul Crimeii a fost suspendat, iar sute de vehicule au fost blocate la intrările dinspre Taman şi Kerci.
  • Moscova dă vina pe SUA și anunță riposta - Ministerul rus al Apărării a acuzat duminică Statele Unite că poartă „responsabilitatea" pentru atacul mortal ucrainean din Crimeea, soldat cu trei morţi şi 100 de răniţi, deoarece acesta ar fi fost efectuat cu ajutorul rachetelor ATACMS furnizate de Washington Kievului, relatează agenţia TASS. „Toate sarcinile de zbor în rachetele operativ-tactice ATACMS ale SUA sunt introduse de specialiştii americani pe baza datelor proprii de informaţii prin satelit ale SUA. Prin urmare, Washingtonul este principalul responsabil pentru atacul deliberat cu rachete asupra civililor din Sevastopol. (...) Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete împotriva civililor din Sevastopol revine în primul rând Washingtonului, care a furnizat aceste arme Ucrainei", a declarat ministerul într-un comunicat. „Astfel de acţiuni nu vor rămâne fără răspuns", a ameninţat acesta.
  • Rușii pregătesc ofensiva de vară - Operațiunile ofensive ruse în regiunea Harkov au ca obiectiv principal distragerea forțelor ucrainene pentru a le permite trupelor Moscovei să fie mai active în alte zone ale frontului și să declanșeze o ofensivă de vară, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Trupele ruse și-au intensificat ritmul atacurilor în sectorul Torețk-Horlivka în perioada 17-22 iunie, obținând câteva victorii tactice în zonă, deși anul acesta au fost în general inactive aici. În schimb, ritmul operațiunilor ofensive în nordul regiunii Harkov a scăzut mult în ultimele zile, comparativ cu situația de la jumătatea lunii mai, arată analiștii militari americani. Potrivit acestora, comandamentul rus a urmărit ca ofensiva din regiunea Harkov să blocheze forțele ucrainene și să le lase fără aprovizionare la granița de nord pentru a permite trupelor ruse să desfășoare operațiuni ofensive în alte zone mai importante, în special în regiunea Donețk. Surse ucrainene au avertizat că Rusia va declanșa o ofensivă de vară în estul Ucrainei, după ofensiva din nord menită să epuizeze resursele ucrainene limitate. Activitatea recentă din regiunea Donețk ar putea indica că ofensiva de vară este pe punctul de a începe sau a început deja, menționează ISW.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Lovitură în Belgorod - Forțele armate ale Ucrainei au lovit un post de comandă al unui regiment de infanterie mecanizată din satul Nehoteievka, regiunea rusă Belgorod, a anunțat pe Facebook statul major de la Kiev. Postul se afla în satul Nehoteievka. "Mai multe explozii au fost auzite în urma operațiunilor de luptă. Ținta a fost distrusă cu succes", a menționat sursa citată.
  • Drone doborâte - Apărarea aeriană a doborât toate cele 33 de drone lansate de Ucraina în cursul nopții, a anunțat ministerul rus al Apărării pe Telegram. 28 au fost distruse în regiunea Breansk, două în Smolensk, două în Lipețk și una în Tula.
  • Depozit de muniție distrus - Imagini din satelit confirmă distrugerea unui depozit de muniții pentru drone Shahed și a infrastructurii aferente din regiunea Krasnodar Krai. Armata ucraineană a anunțat că depozitul a fost lovit de marina militară ucraineană în colaborare cu Serviciul de Securitate de la Kiev. "Noi imagini din satelit confirmă distrugerea locurilor unde au fost stocate și pregătite pentru utilizare muniția rusească pentru Shahed, a clădirilor de antrenament, punctelor de control și comunicații pentru drone, situate în Krasnodar Krai, în noaptea de 20-21 iunie", a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.

Alte informații relevante

  • Ungaria crește numărul de rezerviști - Armata Ungariei a început să crească semnificativ numărul de rezervişti, a declarat generalul de brigadă László Drót, citat de MTI. Acesta a adăugat că anul trecut au fost înfiinţate şapte regimente de rezervă de apărare teritorială, în cadrul cărora activează 21 de batalioane. Drót a afirmat că recrutarea vizează în principal persoanele de 18–55 de ani, iar cei care se înscriu beneficiază de diverse avantaje: la semnarea contractului primesc o sumă unică brută de 150.000 de forinţi (1.884 lei), iar indemnizaţia de disponibilitate este de 50.000 de forinţi (628 lei) brut pe lună. Studenţii au dreptul la o bursă lunară brută de 160.000 de forinţi (2.009 lei), iar cei din învăţământul profesional la o bursă lunară brută de 110.000 de forinţi (1.381 lei), dacă pe durata studiilor participă la acest serviciu. În plus, se acordă un bonus unic brut de recomandare de 500.000 de forinţi (6.281 lei) pentru cei care aduc încă un rezervist pentru apărarea teritorială. Contractele sunt în general încheiate pe o perioadă de cinci ani a menţionat generalul. În primul an, rezerviştii participă la 25 de zile de instruire, iar în anii următori la 15 zile, cu un minim obligatoriu de 7 zile de instruire, pentru a ajunge la nivelul necesar de pregătire pentru apărarea armată a Ungariei.
  • Germania și Norvegia, colaborare pentru arme hipersonice - Ministerul german al Apărării a solicitat aproximativ 652 de milioane de euro comisiei pentru buget a parlamentului, pentru a finanţa un proiect de dezvoltare a armelor hipersonice cu Norvegia, potrivit revistei Spiegel. La mijlocul lunii mai, grupul de apărare Kongsberg din Norvegia a anunţat un parteneriat cu compania Diehl din Germania şi compania multinaţională europeană MBDA, pentru a dezvolta o rachetă supersonică cunoscută sub numele de 3SM Tyrfing. Rachetele hipersonice, care pot zbura cu până la 25 de ori viteza sunetului, au fost folosite de Rusia în războiul său din Ucraina şi sunt un motiv de îngrijorare în rândul membrilor NATO.
  • Noul șef NATO va avea de lucru - Mark Rutte nu va avea parte de o perioadă de acomodare când se va muta în biroul său de la NATO, notează Politico. Publicația trece în revistă principalele provocări pe care le va înfrunta noul șef al Alianței. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇