Ziua 726 Rușii încearcă să treacă de Avdiivka. Costul războiul pentru Moscova. Arestări în toată Rusia după moartea lui Navalnîi, văduva sa cere lumii să-i împărtășească furia și ura

<span style="color:#990000;">Ziua 726</span> Rușii încearcă să treacă de Avdiivka. Costul războiul pentru Moscova. Arestări în toată Rusia după moartea lui Navalnîi, văduva sa cere lumii să-i împărtășească furia și ura

Ziua 726 a început cu o încercare a rușilor de a înainta dincolo de Avdiivka, respinsă în cursul nopții de forțele ucrainene care s-au repoziționat la câțiva kilometri de orașul pierdut. Trupele ruse au încercat să repete succesul de la Avdiivka în regiunea Zaporojie, unde au lansat o ofensivă nocturnă, dar și aici armata ucraineană a respins prompt atacul.

Podul Kerci din Crimeea a fost închis luni dimineață, iar în Sevastopol a fost declanșată alerta aeriană.

Mai multe explozii s-au produs dimineața în orașul Makiivka, din regiunea Donețk, ocupat de ruși, unde un depozit petrolier a fost lovit de o dronă.

Rusia a suferit pierderi imense pentru a captura Avdiivka, prima cucerire importantă a Moscovei după Bahmut. Peste 17.000 de militari ruși au fost uciși și cel puțin 30.000 au fost răniți în luptele din acest oraș strategic, a spus Dimitri Likovoi, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Rusia a pierdut și peste 400 de tancuri.

Peste 400 de persoane au fost reținute la evenimentele organizate în 32 de orașe din Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi. Autoritățile ruse adună portretele opozantului rus și florile lăsate în memoria lui, dar acestea continuă să apară.

Rudelor lui Navalnîi li se refuză de trei zile accesul la cadavrul acestuia, denunţă echipa acestuia. Mama acestuia "nu este autorizată" să intre în morga în care s-ar putea afla cadavrul.

Iar strada din Sectorul 1 al Capitalei pe care se află secția consulară a Ambasadei Rusiei ar putea purta numele lui Alexei A. Navalnîi, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu local.

Ce se întâmplă pe front

  • Drone rusești anihilate - Patru drone Shahed au fost lansate în timpul nopții din regiunea rusă Belgorod asupra regiunii Harkov. Toate au fost doborâte de apărarea aeriană, au anunțat pe Telegram forțele ucrainene.
  • Atacuri în șapte puncte - Rușii au declanșat duminică atacuri în șapte puncte de pe front, a anunțat luni dimineață Statul Major ucrainean. În ultimele 24 de ore, ei au lansat trei atacuri cu rachete și 43 de lovituri aeriene și au tras cu lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. 80 de confruntări armate cu trupele ruse au avut loc pe front în acest interval.
  • Rușii vor să treacă de Avdiivka - Soldații ruși au atacat de mai multe ore la vest de Avdiivka, orașul cucerit zilele trecute, în încercarea de a cuceri mai mult teren, a anunțat Dmitro Lîkoviî, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene citat de Kyiv Post. Statul Major ucrainean a anunțat 14 atacuri eșuate ale rușilor în satul Lastocikîne, situat la aproximativ doi kilometri vest de Avdiivka, iar Lîkoviî a menționat că forțele ucrainene sunt bine poziționate acolo.
  • Ofensivă rusă respinsă - Ucrainenii au împiedicat în timpul nopții o ofensivă a rușilor înspre Zaporojie. Toate tentativele inamicului au eșuat, a anunțat luni armata ucraineană, difuzând și o înregistrare video realizată din dronă a luptelor în care rușii au fost înfrânți.
  • Podul Kerci, închis - Podul din Crimeea a fost închis, iar la Sevastopol a fost declanșată alerta aeriană, potrivit presei locale citate de Nexta.
  • Explozii în regiunea Donețk - Mai multe explozii s-au produs luni dimineață în orașul Makiivka, din regiunea Donețk, ocupat de ruși, iar o coloană de fum negru s-a ridicat spre cer. Presa locală a anunțat că un depozit petrolier a fost lovit de o dronă. În oraș a fost declanșată o alertă aeriană, iar mai multe stații electrice au fost deconectate de la rețeaua electrică. Nici autoritățile ruse, nici cele ucrainene nu au comentat incidentul.
  • Pilot rus kamikaze - Un pilot rus și-a îndreptat avionul care se prăbușea spre un sat ucrainean din regiunea Lugansk și a ucis mai mulți civili. Incidentul s-a petrecut duminică și a fost filmat de niște săteni. Potrivit șefului administrației militare regionale, după ce apărarea aeriană ucraineană a lovit avionul Su-34, pilotul nu a îndreptat aparatul spre o zonă neizolată, ci spre satul Diakove. Numărul victimelor nu a fost anunțat. Forțele ucrainene au anunțat că au doborât în weekend trei bombardiere S-34 și un avion de luptă S-35, unele dintre cele mai costisitoare modele ale aviației militare ruse. Un Su-34 costă 36 de milioane de dolari.
  • Costul victoriei rușilor - Rusia a suferit pierderi colosale în bătălia pentru capturarea orașului strategic Avdiivka. Peste 17.000 de militari ruși au fost uciși și cel puțin 30.000 au fost răniți în luptele care au durat mai multe luni, a spus Dimitri Likovoi, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Rusia a pierdut și peste 400 de tancuri, a transmis ministerul britanic al Apărării. Estimările Statelor Unite, citate de The New York Times, arată că peste 13.000 de militari ruși au fost uciși și răniți, iar peste 220 de vehicle de luptă rusești au fost distruse lângă Avdiivka și în alte orașe.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Tot mai multe arestări - Peste 400 de persoane au fost reținute la evenimentele organizate în 32 de orașe din Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului. Cele mai multe rețineri au avut loc în Sankt Petersburg și Moscova, unde sprijinul lui Navalnîi a fost în mod tradițional puternic. Agențiile de știri de stat rusești, care se află sub controlul deplin al Kremlinului, nu au menționat nimic despre aceste evenimente. De asemenea, nu a existat nicio știre despre sutele de oameni din întreaga Rusie care au continuat să sfideze autoritățile pentru a depune flori la monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi. Arestări individuale au avut loc și în orașe mai mici din Rusia, de la orașul de frontieră Belgorod, până la Vorkuta, un avanpost minier din Arctica. "În ciuda încercărilor autorităților de a îndepărta florile, acestea continuă să apară", a relatat postul TV SOTA. În Sankt Petersburg, instanţele au condamnat sâmbătă şi duminică 154 dintre ei la pedepse de până la 14 zile de închisoare.
В РФ избивают и задерживают пришедших почтить память Навального
  • Costul războiului - Rusia a cheltuit aproape 211 miliarde de dolari în cei doi ani de război. Banii au fost cheltuiți pentru desfășurarea, întreținerea și echiparea trupelor pe front. Pierderile Rusiei generate prin pierderea creșterii economice se ridică la 1,3 trilioane de dolari. Aproximativ 315.000 de militari ruși au murit de la începerea invaziei în Ucraina, notează Reuters.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Navalnaia cere lumii să o susțină - Văduva lui Alexei Navalnîi spune că va continua lupta soțului său și cere lumii să o susțină: „Voi continua ce a început Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră. Și vă cer să-mi fiți alături, să împărtășim nu doar jalea și durerea nesfârșită care ne-a cuprins și nu mai pleacă. Vă cer să împărtășim furia. Furia, ura față de cei care au îndrăznit să ne ucidă viitorul. Nu e nicio rușine să faci puțin, e o rușine să nu faci nimic, e o rușine să te lași intimidat.
  • Mama lui Navalnîi nu are voie în morgă - Rudelor liderului defunct al opoziţiei ruse Navalnîi li se refuză de trei zile accesul la cadavrul acestuia, denunţă luni echipa acestuia, precizând că mama acestuia "nu este autorizată" să intre în morga în care s-ar putea afla cadavrul. ”Mama lui Aleksei (Navalnîi) şi avocaţii săi au sosit la morgă (luni) dimineaţa. Nu au fost autorizaţi să intre. Unul dintre avocaţi a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă corpul este acolo, nu au răspuns", a anunţat o reprezentantă a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.
  • Mesaj emoționant al Iuliei Navalnaia - Soția lui Alexei Navalnîi a postat pe Instagram prima fotografie după moartea acestuia. "Te iubesc", a scris ea duminică lângă imaginea în care ei apar împreună. Iulia Navalnaia se va întâlni luni, la Bruxelles, cu miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Detalii aici.
  • Numele lui Navalnîi, la București - Strada din Sectorul 1 al Capitalei pe care se află secția consulară a Ambasadei Rusiei va purta numele lui Alexei A. Navalnîi, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu local. Proiectul propune ca strada Tuberozelor să fie redenumită Alexei A. Navalnîi.
  • Ucraineni salvați în Maramureș - Salvamontiștii din Maramureș au intervit luni dimineața pentru recuperarea a doi ucraineni, tată și fiu, cu vârste de 52 și 23 ani, din zona Vârfului Polonica. Aceștia au reușit să treacă frontiera și se aflau undeva la aproximativ 400 metri pe teritoriul României, într-o zonă cu acces dificil. Ei au cerut ajutor la 112, spunând că nu au provizii și apa, îi doare capul și le este frig (nefiind echipați corespunzător) și se temeau să nu fie prinși de grănicerii ucrainieni. "Salvatorii montani au ajuns pe schiuri de tură la cei doi ucraineni. Aceştia sunt in hipotermie uşoară, flămânzi şi însetaţi. Colegii salvatori montani le-au dus ceai fierbinte, batoane energizante şi hrană, folii termice de protecţie, iar ulterior vor organiza coborârea terestră din munte", a anunțat Salvamont Maramureş.
  • Agricultorii polonezi amenință securitatea Ucrainei - Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Olenksandr Kubrakov, cataloghează drept o "ameninţare la adresa securităţii" Ucrainei blocajul agricultorilor din Polonia la frontiera celor două ţări, relatează AFP. "Asemenea acţiuni au un impact negativ asupra confrunătrii noastre cu inamicul comun care se numeşte Rusia", a scris acesta pe Facebook.
  • Mesajul SUA pentru China și India - Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu omologii săi din China și India despre posibila dezvoltare de către Rusia a unei arme nucleare spațiale. Potrivit The New York Times, mesajul lui BLinken a fost clar: orice explozie nucleară în spațiu ar distruge nu numai sateliții americani, dar și pe cei ai Beijingului și ai Indiei, cu consecințe grave asupra comunicațiilor și sistemelor de comandă prin satelit.
  • Medvedev amenință cu războiul nuclear total - Vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev a ameninţat din nou Occidentul cu un război nuclear total dacă Rusia, în urma războiului în Ucraina, este împinsă înapoi la graniţele sale din 1991, recunoscute la nivel internaţional. Într-un scurt exerciţiu de imaginaţie, el a scris duminică pe Telegram despre ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar învinge în acest război. "Şi acum să trecem la întrebarea principală: Oare aceşti idioţi (din Occident) chiar cred că poporul rus ar accepta o astfel de dezintegrare a ţării sale? Din contră, forţele armate ruse şi-ar desfăşura întregul arsenal şi ar ataca Washingtonul, Berlinul sau Londra, în plus faţă de Kiev", a scris el. Aceste capitale şi alte "locuri istorice frumoase au fost înscrise demult ca ţinte ale triadei nucleare (a Rusiei)", referindu-se la configuraţia de rachete intercontinentale terestre, rachete lansate de pe submarine şi bombardiere strategice cu bombe nucleare. Putin a comentat şi el duminică pe marginea războiului, afirmând că pentru Rusia situaţia din Ucraina este "o chestiune de destin, o chestiune de viaţă sau de moarte".
  • Budapesta se ține tare - O delegație bipartidă a Senatului SUA a făcut o vizită oficială în Ungaria și a cerut cabinetului Orban să aprobe imediat cererea Suediei de a intra în NATO. Potrivit Washington Post, toți membrii guvernului au refuzat să se întâlnească cu senatorii americani.
  • China dă explicații Kievului - Beijingul nu a vândut arme letale Rusiei pentru războiul din Ucraina, i-a spus ministrul de externe chinez Wang Yi omologului său ucrainean Dmytro Kuleba într-o întâlnire în cadrul conferinței de securitate de la Munchen, potrivit Kyiv Post. China "nu profită deloc de situație și nu vinde arme letale în zonele de conflict sau părților implicate în conflicte", a arătat șeful diplomației chineze.
  • Băncile din Emirate nu mai vor banii rușilor - Băncile din Emiratele Arabe Unite nu mai acceptă bani din Rusia și nu mai fac plăți către conturi din această țară, din cauza riscului de a intra sub efectul sancțiunilor occidentale. Totodată, băncile din Emirate închid conturile companiilor care au ca proprietari cetățeni ruși, relatează Nexta.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇