Ziua 695 Protest cu sute de oameni și incendiu uriaș în Rusia. Moscova își face bază militară în Africa. Temerile SUA: N-am mai văzut asta până acum

<span style="color:#990000;">Ziua 695</span> Protest cu sute de oameni și incendiu uriaș în Rusia. Moscova își face bază militară în Africa. Temerile SUA: N-am mai văzut asta până acum
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 695 de război, Institutul pentru Studiul Războiului anunță că forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus în mod activ vehiculele blindate rusești folosite pe frontul din Avdiivka. Ocupanții ruși au pierdut 41 de unități de vehicule blindate în trei zile.

În Rusia, un incendiu puternic a cuprins un depozit de petrol din orașul Klințî din regiunea Briansk. Guvernatorul regiunii a acuzat că incendiul ar fi fost cauzat de o dronă ucraineană doborâtă iar ulterior Kievul a revendicat atacul.

Între timp, Moscova vrea să construiască o nouă bază militară. Rusia se află în negocieri cu Republica Centrafricană (RCA) pentru a stabili o bază militară rusă în țară, cu scopul de a exercita în continuare influența în regiune.

Guvernul a oferit deja un teren în Berengo, un loc situat la 80 de kilometri vest de capitala țării, Bangui. Infrastructura existentă permite desfășurarea a 10.000 de soldați ruși în țară.

Iar Casa Albă se teme de cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord, afirmând că ar putea influența „drastic” tipul de amenințări la adresa securității în următorul deceniu.

Situația pe front

  • Bătălia de la Avdiivka - Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus în mod activ vehiculele blindate rusești folosite pe frontul din Avdiivka. Ocupanții ruși au pierdut 41 de unități de vehicule blindate în trei zile, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului. ISW a remarcat că forțele ruse au făcut progrese la sud-vest de Avdiivka.
  • Incendiu la un depozit de petrol din Rusia - Un incendiu puternic a cuprins un depozit de petrol din orașul Klințî din regiunea rusă Briansk. Guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz, susține că incendiul ar fi fost cauzat de o dronă ucraineană doborâtă. El a precizat că potrivit primelor informații, nimeni nu a fost rănit în acest incident. Ucraina a revendicat ulterior atacul.
  • Ucraina confirmă atacul din Sankt Petersburg - După informaţiile apărute cu privire la un atac al ucrainenilor asupra unui depozit de petrol din Sankt Petersburg, care a avut loc joi, ministrul industriilor strategice din Ucraina, Oleksandr Kamişin, a confirmat că drona folosită de ucraineni în Rusia era de producţie internă. „Avem capacitatea de a produce ceva care zboară şi costă 350 de dolari bucata, ceva care a zburat până la Sankt Petersburg. Este produs în Ucraina. Aşadar, am lovit acea ţintă. Acest lucru a zburat exact 1.250 de km”, a spus Kamişin. Acesta nu a oferit detalii despre capabilităţile generale ale dronelor, numele acesteia sau numărul deţinut de ucraineni.
  • Ucraina vrea să reia călătoriile aeriene - Ucraina lucrează ”intens” cu partenerii săi pentru a relua călătoriile aeriene suspendate de aproape doi ani, cu accent principal pe Aeroportul Internaţional Boryspil, din apropierea capitalei Kiev, a declarat un oficial prezidenţial. Spaţiul aerian al Ucrainei a fost închis brusc de invazia Rusiei din februarie 2022, din cauza riscului de securitate pentru aviaţia civilă, şi oricine vizitează ţara trebuie să folosească căile rutiere sau feroviare dintr-o ţară vecină. Kievul vede restabilirea călătoriilor aeriene ca pe un obiectiv către o victorie economică.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Protest în Rusia - Sute de susţinători ai unui activist pentru drepturile omului care a fost încarcerat au organizat vineri un protest în capitala republicii ruseşti Başkiria (Başkortostan), iar poliţia a reţinut cel puţin şapte persoane, a relatat de la faţa locului un post de televiziune rusesc, potrivit Reuters. Protestatarii din oraşul Ufa, capitala regională, s-au adunat în semn de sfidare a liderului regiunii, Radii Habirov, care a avertizat că va lua măsuri dure împotriva a ceea ce el a numit extremişti şi trădători. SOTA Vision a publicat o înregistrare video în care se vede cum poliţia avertizează oamenii prin intermediul unui megafon că vor fi arestaţi dacă vor participa la o adunare neautorizată.
  • Putin caută proprietăți - Un decret misterios al lui Putin dă ordin să fie recuperate proprietăţile din străinătate ale Imperiului Rus şi ale Uniunii Sovietice. Decretul, publicat joi seară, alocă fonduri pentru o unitate de stat a cărei sarcină este să caute proprietăţi în străinătate şi să se asigure că drepturile de proprietate ale Rusiei sunt înregistrate, relatează Bloomberg. Documentul nu indică mărimea bugetului pentru această operaţiune sau ce tipuri de proprietăţi sunt căutate. Deşi nu este clar ce a determinat ordinul, este puţin probabil ca interesul lui Putin pentru fostele posesiuni imperiale să atenueze îngrijorările legate de ambiţiile sale în rândul statelor vecine, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap securitatea europeană, notează Bloomberg.
  • 28 de ani de închisoare - Parchetul rus a cerut vineri condamnarea la 28 de ani de închisoare a Dariei Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani acuzată de asasinarea cu explozivi, în aprilie 2023, a unui blogger naţionalist rus specializat în invazia Ucrainei. Vladlen Tatarski a fost ucis în explozia unei bombe, într-o cafenea, la Sankt Petersburg, unde participa la o conferinţă a unei organizaţii - „Cyber Z Front" - în favoarea operaţiunii forţelor ruse în Ucraina. Cel puţin alte 32 de persoane au fost rănite în asasinat, opt erau în stare gravă.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Temerile SUA - Cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord ar putea influența „drastic” tipul de amenințări la adresa securității în următorul deceniu, a declarat Pranay Vaddi, directorul principal pentru controlul armelor la Casa Albă. Moscova și Phenianul și-au sporit semnificativ legăturile militare de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022. „Ceea ce vedem între Rusia și Coreea de Nord este un nivel fără precedent de cooperare în sfera militară”, a spus Vaddi. „Și spun foarte deliberat fără precedent – N-am mai văzut asta până acum”, a spus el.
  • Manipulare și dezinformare în R. Moldova - Un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public a unor informaţii prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate împotriva unor oficiali din Ucraina, a transmis vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS). Instituția subliniază că scopurile acestei campanii de dezinformare şi manipulare sunt compromiterea relaţiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special legăturile cu Ucraina, diminuarea încrederii şi a intensităţii cooperării la toate nivelele între autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina, reducerea interoperabilităţii de asigurare a securităţii regionale existente între organele de securitate, apărare şi ordine de drept ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei. Printre membrii acestui presupus grup s-ar afla şi foşti ofiţeri de informaţii, cetăţeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demişi şi eliberaţi din funcţii pentru acte de corupţie, însuşirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacţiuni nesancţionate cu servicii speciale străine.
  • Rusia își face o nouă bază militară - Rusia se află în negocieri cu Republica Centrafricană (RCA) pentru a stabili o bază militară rusă în țară, cu scopul de a exercita în continuare influența în regiune, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare. „Kremlinul continuă eforturile de a extinde influența Rusiei în Africa prin intermediul Corpului african controlat de Ministerul rus al Apărării și probabil că încearcă să extindă operațiunile în Niger, Burkina Faso, Mali și RCA”, a scris ISW. Fidel Ngouandika, consilier al președintelui RCA, a confirmat intenția națiunii africane de a găzdui o prezență militară rusă în regiune. „Guvernul a oferit deja un teren în Berengo, un loc situat la 80 de kilometri vest de capitala țării, Bangui”, a declarat Ngouandika. El a adăugat că infrastructura existentă permite desfășurarea a 10.000 de soldați ruși în țară.
  • Statele baltice, linie de apărare comună - Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au convenit vineri să construiască "o linie de apărare" comună la graniţa lor cu Rusia şi Belarus pentru a contracara eventuale ameninţări militare, în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP. Cele trei state vor construi în următorii ani instalaţii defensive anti-mobilitate pentru a descuraja şi, dacă este necesar, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor militare. Este vorba de instalaţii defensive desfăşurate "la graniţele cu Rusia şi Belarus".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇