În ziua 692 de război, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participă la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde a spus că Vladimir Putin este un „prădător” care nu va accepta un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în mare parte rămasă pe aceleaşi poziţii de luni de zile.
De pe teren, aflăm că Rusia a doborât noaptea trecută mai multe drone deasupra regiunilor sale de frontieră cu Ucraina. O fetiţă de 10 ani ar fi fost rănită de bucăţi ale unui drone doborâte, care au căzut peste imobilul în care locuia ea, potrivit guvernatorului regiunii Voronej. A fost declarată stare de urgență.
Și rușii și-au continuat atacurile și au bombardat regiunea Sumi de 110 ori, atacând șase localități. Orașul Bilopillia a înregistrat cele mai intense atacuri cu 40 de explozii în zonă.
Iar propagandistul rus Vladimir Soloviov, aliat al președintelui Vladimir Putin, a ieșit din nou la rampă afirmând că Al Treilea Război Mondial este „deja în curs”. "Ne îndreptăm către al Treilea Război Mondial. După părerea mea, este deja în derulare. Apropo, și Trump gândește la fel", a spus Soloviov.
El a avertizat din nou că Rusia se „confruntă cu un inamic formidabil, avem de-a face cu Occidentul colectiv, ca să spunem așa, ceea ce înseamnă mai mult de 50 de țări”.
Între timp, Rusia și Iranul se pregătesc să semneze un tratat pentru a consolida cooperarea tehnico-militară, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.
Și Moldova nu mai poate face solicitărilor de cetăţenie din partea ruşilor, care au crescut vertiginos. Ruşii care vor paşapoarte moldoveneşti sunt mult mai mulţi decât ucrainenii. Iar serviciile secrete din Estonia au arestat un profesor universitar suspectat de spionaj în favoarea Moscovei.
Situația pe front:
- 110 bombardamente în Sumî - Forțele ruse au bombardat regiunea Sumi de 110 ori, atacând șase localități, a anunțat Administrația Militară a regiunii. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Orașul Bilopillia, cu o populație de aproximativ 16.000 de locuitori, a înregistrat cele mai intense atacuri, cu 40 de explozii înregistrate în zonă. Orașul este situat la doar opt kilometri sud și la 25 de kilometri vest de granița dintre Ucraina și Rusia.
- Atac cu drone în Rusia - Rusia a afirmat că a neutralizat în timpul nopţii mai multe drone ucrainene deasupra regiunilor sale de frontieră cu Ucraina. "Tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone aeriene împotriva unor situri pe teritoriul rus au fost zădărnicite în timpul nopţii", a anunţat într-un comunicat Ministerul Apărării. O fetiţă de 10 ani a fost rănită de bucăţi ale unui drone doborâte, care au căzut peste imobilul în care locuia ea, a precizat la rândul său guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev. A fost declarată stare de urgență.
- Evacuări urgente - Autoritățile din regiunea Harkov au cerut locuitorilor din zeci de sate din apropierea frontului să plece, ca urmare a agravării atacurilor rusești în zonă. Forțele ruse au capturat zone din regiunea Harkov la scurt timp după ce au invadat Ucraina în februarie 2022 și au continuat eforturile pentru a controla regiunea, în ciuda faptului că au pierdut teren acolo.
- Al Treilea Război Mondial - Propagandistul rus Vladimir Soloviov, aliat al președintelui Vladimir Putin, afirmă că Al Treilea Război Mondial este „deja în curs”. "Ne îndreptăm către Al Treilea Război Mondial. După părerea mea, este deja în derulare. Apropo, și Trump gândește la fel", a spus Soloviov, prezentator al canalului Russia 1. El a descris frecvent în programele sale nocturne cum invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova a fost o confruntare cu Occidentul și a emis amenințări nucleare împotriva aliaților Kievului. Încă o dată, Soloviov a revenit asupra acestei teme, avertizând că Rusia se „confruntă cu un inamic formidabil — avem de-a face cu Occidentul colectiv, ca să spunem așa, ceea ce înseamnă mai mult de 50 de țări”. „Unele dintre ele nu sunt occidentale, Occidentul nu mai este un termen geografic”, a spus Soloviov, în clipul postat de jurnalista Julia Davis.
- Recrutare cu forța? - Un cunoscut jurnalist ucrainean de investigaţii, care a criticat frecvent oficiali guvernamentali de rang înalt, susţine că locuinţa sa a fost vizitată de bărbaţi neidentificaţi care au încercat să-i spargă uşa şi să-i ceară să se înroleze în armată. Iuri Nikolov nu ştie cine este responsabil pentru acest abuz. Doar mama lui era acasă în timpul incidentului de duminică, de la Kiev. El se afla la un prieten acasă. "Prin urmare, aceşti ciudaţi au speriat-o doar pe mama mea în vârstă, care locuieşte cu mine după tratamentul împotriva cancerului", a scris el, pe Telegram.
Zelenski la Davos
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participă azi la Forumul Economic de la Davos, unde a avut întâlniri cu Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, şi cu o delegaţie americană condusă de secretarul de Stat, Antony Blinken.
- În discursul susţinut la Davos, Zelenski a atras atenţia că temerile Occidentului în privinţa unei escaladări au făcut Kievul să piardă timp în lupta sa împotriva Rusiei şi a spus că Occidentul ar trebui să dea dovadă de unitate. El a cerut mai mult sprijin pentru Ucraina pentru a se asigura că Rusia nu va învinge.
- "După 2014, s-au făcut încercări de a îngheţa războiul din Donbas. Au existat garanţi foarte influenţi, cancelarul german, preşedintele francez. Dar Putin este un prădător care nu se mulţumeşte cu produse congelate", a declarat Zelenski.
- El a mai spus însă că a primit "semnale pozitive" privind sprijinul financiar din partea UE şi că speră ca SUA să aprobe un ajutor suplimentar în câteva săptămâni.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin amenință cu lovituri ireparabile - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că statul ucrainean riscă să sufere o „lovitură ireparabilă” în cazul în care conflictul se prelungeşte, apreciind că iniţiativa pe front este de acum „în întregime” de partea forţelor Moscovei: „Nu doar că a eşuat contraofensiva lor, dar iniţiativa se află în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Şi dacă aceasta continuă, statalitatea Ucrainei ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte serioasă”.
- Solul lui Kim la Moscova - Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marţi, la Moscova, cu ministrul nord-coreean de Externe, semn al apropierii dintre cele două ţări vecine care s-a accelerat de la începutul ofensivei ruse în Ucraina. Cei doi lideri au discutat despre acordurile încheiate între cele două ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a da detalii. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat anterior că discuţiile se vor concentra pe cooperarea bilaterală, situaţia din Peninsula Coreea şi evaluare aplicării acordurilor rezultate în urma summitului dintre Vladimir Putin şi Kim Jong-un, în septembrie 2023 în Rusia.
- Cenzură înaintea alegerilor - Deputații Dumei de Stat a Rusiei au prezentat un proiect de lege care propune confiscarea bunurilor personale de la cei condamnați pentru răspândirea de „știri false” despre războiul din Ucraina. Mișcarea este menită să crească cenzura înaintea alegerilor prezidențiale din martie, arată Institutul pentru Studierea Războiul (ISW), în cel mai recent raport.
- Tratat Rusia - Iran - Rusia și Iranul se pregătesc să semneze un tratat pentru a dezvolta în continuare cooperarea tehnico-militară, afirmă ISW. Moscova și Teheranul vor urmări să consolideze cooperarea militară și tehnică bilaterală prin stabilirea unui Mare Tratat Interstatal, deoarece Rusia continuă să caute arme și provizii pentru a alimenta invazia sa în curs de desfășurare a Ucrainei. Discuțiile au loc în timp ce Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran.
- Rușii fug în Moldova - Autorităţile din Republica Moldova întâmpină dificultăţi în a face faţă unei creşteri abrupte a cererilor de acordare a cetăţeniei depuse de persoane din Federaţia Rusă, o creştere care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina. 70% dintre solicitanţi sunt cetăţeni ruşi şi 20 la sută ucraineni. Detalii AICI
Alte informații relevante
- UE dă bani cu sau fără Orban - Uniunea Europeană va găsi, dacă va fi nevoie, o modalitate de a ocoli veto-ul premierului ungar Viktor Orban pentru a aproba fondul special de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Prioritatea mea personală este de a avea un acord cu cele 27 (de țări). Iar dacă acest lucru nu este posibil, suntem pregătiți pentru un acord cu 26 dintre ele. Dar susțin cu tărie și prefer un acord cu toate cele 27 de state”.
- Profesor spion - Serviciile secrete din Estonia au arestat un profesor universitar suspectat de spionaj în favoarea Moscovei. Viaceslav Morozov, care până de curând a fost profesor de teorie politică internațională la Universitatea din Tartu, a fost arestat de Serviciul de Securitate Internă estonian (ISS) la 3 ianuarie și de atunci este ținut în detenție.
- Activele ruseşti îngheţate - Reprezentanta specială a Statelor Unite pentru reconstrucţia economică a Ucrainei, Penny Pritzker, a declarat că utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Kievul ar trebui să fie o "decizie colectivă" a G7. Penny Pritzker a făcut aceste afirmaţii în paralel cu reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, unde războiul din Ucraina este pe ordinea de zi. Ucraina le-a cerut aliaţilor săi occidentali să confişte cele 300 de miliarde de dolari de active ruseşti îngheţate pentru a-i finanţa reconstrucţia.
- A vrut să-l "pocnească" pe Lavrov - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a mărturisit, într-un interviu, că au existat momente în care a simţit nevoia de a-i da "un pumn în faţă" omologului său rus, Serghei Lavrov, în timpul discuţiilor din prima etapă a invaziei. Când a fost întrebat despre cele mai dificile negocieri pe care le-a avut, Kuleba a spus: "Cele mai dificile discuţii sunt cele în care simţi pur şi simplu că vrei să te duci şi să îi dai un pumn în nas omologului tău, dar chiar nu poţi face asta. Şi pot spune că acest lucru s-a întâmplat de două sau trei ori. O ocazie a fost cu Lavrov în Antalya, în primăvara anului 2022". La Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că remarcile lui Kuleba subliniază incompetenţa conducerii Ucrainei. "Poate că locul lui este mai degrabă într-un ring de bătăuşi decât la Ministerul de Externe?", a întrebat ea ironic.
- Armistiţiu cu polonezii - Transportatorii polonezi care au blocat unele puncte de trecere a frontierei cu Ucraina din noiembrie își vor suspenda protestul până la 1 martie, după ce au semnat un acord cu Guvernul, a declarat ministrul Infrastructurii.
- Aproape de război Rusia-NATO - Un conflict direct cu Rusia se profilează mai repede decât cred mulți, avertizează un expert german de la centrul Oslo Nuclear Project din Norvegia. Suntem mai aproape de un război cu Rusia decât își dau seama cei mai mulți oameni, iar NATO are, în cel mai bun caz, doar 2-3 ani ca să se pregătească, atrage atenția Fabian Hoffmann, analist german, doctorand la centrul Oslo Nuclear Project, organizație susținută, printre altele, de Universitatea din Oslo și de ministerele de Externe și de Apărare din Norvegia. Detalii AICI