Ziua 690 Sute de atacuri cu gaz interzis. Pompieri loviți cu drona și comandantul Armatei e de câteva zile pe front

<span style="color:#990000;">Ziua 690</span> Sute de atacuri cu gaz interzis. Pompieri loviți cu drona și comandantul Armatei e de câteva zile pe front
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 690 de război aduce un comentariu inedit de la Casa Albă. Președintele Joe Biden a declarat că republicanii vor avea o „groază de plătit”, dacă nu vor accepta planul de ajutor pentru Ucraina.

Războiul ia o turnură nouă, Kievul bazându-se acum mai mult pe bruiaj pentru a dezafecta rachetele inamice. 20 din cele 40 de rachete lansate ieri de ruşi au fost dezactivate prin “contramăsuri active de război radio-electronic”.

Iată şi ce se întâmplă în Ziua 691 de război. Ucraina a doborât două avioane. Berlinul vede posibil un război Rusia-NATO în 2024, ironii despre horoscop de la Moscova

Pe front, o dronă kamikaze lansată de ruşi a lovit o stație de pompieri și a rănit patru pompieri în satul Stanislav din regiunea Herson. Iar Ucraina acuză Rusia că utilizează un explozibil ce conţine componente interzise împotriva soldaţilor ucraineni aflaţi în tranşee.

Comandantul Armatei, generalul Valeri Zalujnîi, a petrecut câteva zile cu trupele în apropierea liniei frontului în sud și est, discutând despre viitoarele operațiuni în regiunile Herson, Zaporojie și Donețk.

De la Kiev aflăm că ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, i-a îndemnat pe cetăţeni să construiască acasă drone pentru armată, ca parte a proiectului „Drona Poporului”. Cine vrea poate urma un curs gratuit de inginerie pentru a se învăța cum să asambleze o dronă ieftină, dar care poate fi manevrată cu precizie către țintele inamice şi cu capacitatea de a distruge echipamente militare mult mai scumpe ca ea.

În Rusia, un proeminent preot se confruntă cu expulzarea din Biserica Ortodoxă Rusă, pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care i se cere lui Dumnezeu să conducă Moscova către victoria asupra Ucrainei, iar închisorile rusești întrerup încălzirea pentru a-i forța pe prizonieri să meargă la luptă în "operaţiunea specială" din ţara vecină.

ADVERTISING

Un fost primar al oraşului Vladivostok a plecat să lupte în Ucraina, după ce a fost condamnat la închisoare pentru corupţie.

Iar Ministerul de Justiție de la Moscova l-a desemnat agent străin pe unul dintre cei mai populari scriitori de romane poliţiste din țară, din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina. Poveștile sale erau bestseller-uri în Rusia înainte de invazie.

Citeşte analiza Rusia schizofrenică: Cum s-a ajuns că 57% dintre oameni vor pacea, dar 74% susțin războiul și ce înseamnă asta pentru Putin

Deşi are derogare de la UE, Bulgaria înlocuieşte importurile de petrol ruseşti cu ţiţei din Kazahstan, Irak şi Tunisia.

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Pompieri loviţi cu drona - O dronă kamikaze lansată de ruşi a lovit o stație de pompieri și a rănit patru pompieri în satul Stanislav din regiunea Herson, a informat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin. Anterior, oficialii din Herson au raportat că cea mai recentă rundă de bombardamente a rănit șase persoane, îngropând un bărbat sub dărâmături până când a fost salvat de serviciile de urgență.
  • Sute de atacuri cu gaz interzis - Ucraina acuză Rusia că utilizează un explozibil ce conţine componente interzise împotriva soldaţilor ucraineni aflaţi în tranşee, a anunţat duminică Statul Major al Kievului. Acesta afirmă că de la începutul războiului au fost consemnate 626 de astfel de cazuri, dintre care 51 numai de la 1 ianuarie 2024. Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau de artilerie. Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document care a fost semnat şi de Rusia.
  • Comandantul Armatei, pe front - Comandantul Armatei, generalul Valeri Zalujnîi, a petrecut câteva zile cu trupele în apropierea liniei frontului în sud și est, discutând despre viitoarele operațiuni în regiunile Herson, Zaporojie și Donețk. Zalujnîi și șeful Statului Major General, Serhii Şaptala, au lucrat cu comandanții de brigadă din grupările Tavria și Odesa. Ei au convenit asupra măsurilor de luat pentru a crește eficiența trupelor, cu resursele disponibile. Ce doi comandanţi s-au întâlnit și cu forţele navale pentru a discuta despre situația din Marea Neagră, unde Ucraina își continuă campania împotriva flotei ruse.
  • Loviturile Ucrainei - Forțele aeriene ucrainene au efectuat lovituri direcționate asupra trupelor ruse, potrivit unei actualizări transmise duminică de Statul Major de la Kiev. Trupele ucrainene au interceptat șapte rachete de croazieră și o rachetă ghidată Kh-59. În plus, unitățile de rachete ale Ucrainei au vizat sisteme de artilerie, de apărare aeriană, un depozit de muniții și un sistem de război electronic.
  • Războiul devine electronic - Armata Kievului a reușit să doboare prin mijloace de bruiaj electronic jumătate din rachetele lansate de ruşi sâmbătă dimineață. Institutul pentru Studiul Războiului arată în analiza sa că e vorba despre un punct de cotitură în cursa tehnologică dintre cele două armate. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a spus că 20 din cele 40 de rachete au fost dezactivate prin “contramăsuri active de război radio-electronic”. Războiul electronic (EW – electronic warfare) implică utilizarea spectrului electromagnetic, care cuprinde frecvențele undelor radio, infraroșii, raze X și Gamma, prin emisii sau bruiaj, pentru a întrerupe comunicarea dintre armele inamice sau chiar preluarea acestora.
  • Atacurile Rusiei - Loviturile artileriei ruse au afectat peste 120 de localităţi din regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson și Nikolaiv. Forțele ucrainene au respins cu succes patru atacuri în direcția Kupiansk, lângă Sînkivka, în regiunea Harkov, potrivit Statului Major. În direcția Lîman, patru atacuri rusești au fost respinse în vecinătatea Makiivka din regiunea Lugansk și Terni în regiunea Donețk.
  • Cum să faceţi o dronă acasă - Ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, i-a îndemnat pe ucraineni să construiască acasă drone pentru armată, ca parte a proiectului „Drona Poporului”. Cine vrea poate urma un curs gratuit de inginerie pentru a se învăța cum să asambleze o dronă ieftină, dar care poate fi manevrată cu precizie către țintele inamice şi cu capacitatea de a distruge echipamente militare mult mai scumpe ca ea. Cursul oferă sesiuni Zoom cu instructori, o listă de componente, instrumente și materiale obligatorii de achiziționat pentru a construi o dronă FPV, precum și acces la o comunitate de ingineri care oferă sfaturi și răspunsuri la orice întrebări.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Preot expulzat - Un proeminent preot se confruntă cu expulzarea din Biserica Ortodoxă Rusă, pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care i se cere lui Dumnezeu să conducă Moscova către victoria asupra Ucrainei. O instanță a bisericii a decis că Alexei Uminski ar trebui „exclus din ordinele sfinte” pentru încălcarea jurământului său de preot. Decizia a fost transmisă spre aprobare patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ruse, care îl sprijină ferm pe președintele Vladimir Putin.
  • Primar corupt pe front - Un fost primar al oraşului Vladivostok, din Extremul Orient rus, a plecat să lupte în Ucraina. Oleg Gumeniuk a fost condamnat în 2023 la 12 ani de închisoare, pentru că a luat mită. El a fost primar al oraşului Vladivostok în perioada 2018 - 2021, demisionând pe fondul criticilor primite din partea unor autorităţi federale şi locale.
  • Îngheţ în închisori - Închisorile rusești întrerup încălzirea pentru a-i forța pe prizonieri să meargă la luptă în Ucraina, scrie Bild. Publicația germană susține că astfel de măsuri radicale au fost aprobate de Putin, care încearcă să folosească vremea rece pentru a-și reface trupele slăbite din Ucraina. Temperaturile ajung acum la -35°C în unele părți ale Rusiei. „Procedând astfel, condițiile din închisori trebuie să devină insuportabile pentru ca bărbații de acolo să meargă în Ucraina”, spune activista pentru drepturile omului Olga Romanova.
  • Scriitor devenit inamic public - Ministerul de Justiție de la Moscova l-a desemnat agent străin pe unul dintre cei mai populari scriitori de romane poliţiste din țară, din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina. Poveștile sale erau bestseller-uri în Rusia înainte de invazie. Este vorba despre Boris Akunin, pseudonimul lui Grigori Chkhartishvili.
  • Poet ucis pe zebră - Poetul rus Lev Rubinstein, personalitate a disidenţei sovietice şi critic al Kremlinului, a încetat din viaţă duminică, la 76 de ani, după ce a fost lovit de o maşină la Moscova, pe trecerea de pietoni. Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Biden spune că republicanii vor avea o "groază de plătit" - Președintele Joe Biden a declarat că republicanii vor avea o "groază de plătit", dacă nu vor accepta planul de ajutor pentru Ucraina. Republicanii din Senatul SUA au blocat un proiect de finanțare suplimentară care include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. "Dacă colegii mei republicani nu finanțează Ucraina, vor avea o groază de plătit", a spus Biden, citat de Casa Albă.
  • Bulgaria renunţă la petrolul rusesc - Bulgaria înlocuieşte importurile de petrol ruseşti cu ţiţei din Kazahstan, Irak şi Tunisia, în ianuarie. Bulgaria are o derogare de la un embargo UE, care îi permite să continue importurile maritime de petrol rusesc în 2024. Dar ţara a restricţionat exporturile tuturor produselor rafinate produse din ţiţei rusesc, începând cu această lună, ceea ce face aproape imposibil ca singura sa rafinărie să funcţioneze cu petrol rusesc şi a decis să oprească toate importurile de ţiţei rusesc, din martie.
  • A început Davos - Diplomați din aproape toată lumea se întâlnesc la Davos, în Elveția, pentru a discuta despre „formula de pace” în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski, care se va adresa Forumului Economic Mondial în cursul săptămânii, nu a participat la sesiunea de deschidere, care a inclus 81 de participanți din țări și organizații internaționale. Zelenski a fost reprezentat de șeful său de cabinet, Andrii Yermak, la discuțiile de duminică, la care au participat, printre alții, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, și James O'Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.
  • Bani din Danemarca - Danemarca va aloca Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de peste 21 de milioane de dolari pentru restaurarea orașului Nikolaiev, din sudul Ucrainei. Pachetul de asistență include, printre altele, proiecte pentru deminarea terenurilor agricole și reconstrucția căminului Universității Agrare de Stat din Nikolaev.
  • Parisul şi Berlinul vor sprijini Kievul "cât va fi necesar" - Noul şef al diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, şi omologul său german au reafirmat duminică determinarea ţărilor lor de a susţine Ucraina "atât timp cât va fi necesar" în faţa ofensivei Rusiei, relatează AFP. "Suntem pe deplin de acord" că "trebuie să îi susţinem pe ucraineni atât timp cât este necesar", a declarat Stéphane Séjourné în timpul primei sale vizite în calitate de ministru la Berlin. Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a împărtăşit punctul de vedere al Franţei. "A trebui să fim alături de Ucraina atât timp cât este necesar, până când Rusia se va retrage" de pe teritoriul ucrainean, a spus ministrul. Preşedintele rus Vladimir "Putin nu se opreşte" în acest război, "el nu vrea să se oprească", a adăugat ea.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇