Ziua 680 Rusia trage cu rachete primite din Coreea de Nord, Kievul abia mai are cu ce să se apere. Putin dă cetățenie cui luptă în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 680</span> Rusia trage cu rachete primite din Coreea de Nord, Kievul abia mai are cu ce să se apere. Putin dă cetățenie cui luptă în Ucraina

Atacurile rușilor asupra Ucrainei continuă și în ziua 680 de război. Noaptea trecută au fost lansate 35 de drone de atac, dar apărarea aeriană le-a doborât pe toate.

Trupele ruse au lansat și un atac cu rachete în centrul orașului Kurahove din regiunea Donețk. Au fost distruse o grădiniță, o școală, o policlinică și o cafenea.

Numărul ucrainenilor uciși în atacurile puternice ale Rusiei din 29 decembrie asupra Kievului a crescut la 32, după ce alte două cadavre au fost găsite. A fost cel mai mare atac asupra civililor din Kiev de la începutul invaziei pe scară largă.

Un general ucrainean spune că apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniţie pentru a face faţă "câtorva" noi atacuri ruseşti de amploare, dar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului.

Deşi armata ucraineană susţine în prezent că reuşeşte să doboare cu succes majoritatea rachetelor şi dronelor lansate de Rusia, aceste atacuri s-au înmulţit în ultimele zile şi continuă să facă numeroase victime.

Și e de așteptat ca Moscova să continue cel puțin în același ritm. Washingtonul tocmai a confirmat că Rusia a primit rachete din Coreea de Nord, și deja le folosește împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Potrivit experților, recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene au ca scop epuizarea populaţiei şi a apărării antiaeriene a Ucrainei.

Între timp, Putin continuă eforturile de a atrage străini care să lupte în Ucraina și a semnat un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor.

Situația pe front

  • Ploaie de rachete la Sevastopol - O alertă aeriană a fost emisă în regiunea Sevastopol din Crimeea, unde mai multe „ţinte aeriene" au fost doborâte, a declarat guvernatorul Mihail Razvojaiev. Potrivit canalului Telegram Crimean Winds, martorii au raportat o explozie violentă în Evpatoria, la celălalt capăt al golfului Sevastopol, iar canalul local CHP/Sevastopol a raportat zece lovituri de rachete. Agenţia de presă rusă TASS, citând centrul de informaţii rutiere, anunţase anterior întreruperea circulaţiei vehiculelor pe podul Crimeei, care leagă peninsula ucraineană, anexată de Moscova în 2014, de Rusia.
  • Nou atac cu drone - Rusia a lansat 35 de drone de atac, noaptea trecută, a anunțat armata ucraineană. Sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele.
  • Atac cu rachete în Donețk - Trupele ruse au lansat și un atac cu rachete noaptea trecută în centrul orașului Kurahove din regiunea Donețk, a anunțat Administrația Militară Regională. Au fost distruse o grădiniță, o școală, o policlinică și o cafenea. Din fericire, nu au fost victime.
  • Crește numărul morților din Kiev - Numărul ucraineanilor uciși în atacurile puternice ale Rusiei din 29 decembrie asupra Kievului a crescut la 32, după ce alte două cadavre au fost găsite, a declarat Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev. A fost cel mai mare atac asupra civililor din Kiev de la începutul invaziei pe scară largă, a declarat primarul Vitali Klitschko.
  • Rusia vrea să epuizeze Ucraina - Recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene au ca scop, potrivit experţilor, epuizarea populaţiei şi a apărării antiaeriene a Ucrainei, care a cerut din nou mai multe arme de la aliaţii săi occidentali. Unul dintre obiectivele principale ale Kremlinului - explică Mick Ryan, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) - este de a "testa" apărarea antiaeriană a Ucrainei, care a fost întărită de sistemul american Patriot şi de echivalentul său franco-italian, SAMP/T MAMBA. Moscova caută să se angajeze într-o cursă contra cronometru în speranţa că "Ucraina va rămâne fără interceptoare înainte ca Rusia să rămână fără rachete şi drone", relatează acest general australian în retragere pe X (ex-Twitter).
  • Probleme pentru apărarea antiaeriană - Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniţie pentru a face faţă "câtorva" noi atacuri ruseşti de amploare, dar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, avertizează un general ucrainean. Deşi armata ucraineană susţine în prezent că reuşeşte să doboare cu succes majoritatea rachetelor şi dronelor lansate de Rusia, aceste atacuri s-au înmulţit în ultimele zile şi continuă să facă numeroase victime. "În situaţia actuală, în ceea ce priveşte sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniţii (…) pentru a rezista la următoarele atacuri puternice. Dar, pe termen mediu şi lung, vom avea desigur nevoie de ajutorul ţărilor occidentale pentru a reface stocul de rachete", a subliniat generalul Serghei Naiev, comandantul forţelor comune ucrainene.
  • Rachete din Coreea de Nord - Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei rachete balistice și lansatoare pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, dintre care unele au fost lansate de Rusia în Ucraina, a declarat joi Casa Albă, citând informații recent declasificate. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a calificat transferul de arme din Coreea de Nord către Rusia drept o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” și a declarat că Statele Unite vor impune sancțiuni suplimentare împotriva celor care facilitează tranzacțiile cu arme. În ultimele zile, a spus el, „forțele ruse au lansat cel puțin una dintre aceste rachete balistice nord-coreene în Ucraina”, adăugând că aceasta pare să fi aterizat în câmp deschis. Kirby a mai spus că Washingtonul crede că Rusia intenționează să cumpere sisteme de rachete de la Iran.
  • Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare -Surse din serviciile de informații europene, citate de cotidianul german BILD, sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, în funcție de alegerile prezidențiale din SUA din acest an. Un avertisment vine și din partea premierului polonez Donald Tusk, care spune că Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc capacitățile industriei de apărare. Informațiile europene sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, dacă Statele Unite se trezesc „fără un lider” în urma alegerilor prezidențiale din SUA din 2024, a informat tabloidul german Bild, citând surse din serviciile de informații europene, potrivit The Kyiv Independent.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 362.280 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat joi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. în ultimele 24 de ore au fost uciși 780 de soldați ruși.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Ucraina nu are un plan B - Ucraina nu ia în considerare nicio alternativă pentru a obţine asistenţa militară americană blocată pentru războiul său împotriva Rusiei şi este încrezătoare că Congresul american îşi va da acordul pentru eliberarea ajutorului, a declarat miercuri ministrul de Externe Dmytro Kuleba. "Nu avem un plan B. Suntem încrezători în planul A. Ucraina va lupta întotdeauna cu resursele care îi sunt date. Şi ceea ce i se dă Ucrainei nu este caritate. Este o investiţie în protecţia NATO şi în protecţia prosperităţii poporului american", a declarat Kuleba.
  • Atac cibernetic - Hackerii ruşi au intrat în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicaţii Kyivstar cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters şeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk. El spune că în spatele atacului stă grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informaţii militare ruseşti.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin dă cetățenie cui luptă în Ucraina - Vladimir Putin a semnat joi un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor. Decretul precizează că persoanele care au semnat contracte în timpul a ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială" în Ucraina pot solicita să obţină paşapoarte ruseşti pentru ei înşişi şi pentru soţii, copiii şi părinţii lor. Aceştia trebuie să furnizeze documente care să arate că au semnat contractele pentru o perioadă de cel puţin un an. Măsura pare să aibă ca scop crearea unor stimulente suplimentare pentru străinii cu experienţă militară pentru a-i tenta să se alăture forţelor ruseşti.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇