Ziua 590 de război începe sub impresia marcantă a celui mai sângeros atac împotriva civililor din acest an.
52 de oameni au murit, după ce o rachetă rusească a lovit un local şi un magazin dintr-un sat din estul Ucrainei, în timpul unui parastas, organizat la înmormântarea unui soldat ucis pe front. În urma loviturii de rachetă, au murit văduva, fiul şi nora militarului.
Şi ruşii nu s-au potolit. Tot la Harkov a avut loc azi alt atac, în care au murit un băiat de 10 ani şi bunica lui.
Pe de altă parte, azi noapte, a avut loc un nou atac rusesc cu drone la granița României, pe Dunăre. Dronele ruseşti au avariat un siloz de cereale din Izmail, iar punctul de trecere cu bacul către România de la Orlivka şi-a suspendat temporar activitatea.
Preşedintele Ucrainei va veni săptămâna viitoare în România.
Zelenski i-a avertizat pe oficialii europeni reuniţi la Granada, în Spania, că Rusia şi-ar putea reface capacităţile militare şi ar putea ataca alte ţări în termen de cinci ani, dacă europenii vor ezita în susţinerea ţării sale.
În acest timp, vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei susţine că Ucraina vinde copii prin intermediul unor companii private de securitate britanice, iar unul dintre cumpărători ar fi... Coca Cola.
Iar Putin se plânge de schimbarea periodică a preşedinţilor în Occident.
Situaţia pe front
- Cel mai sângeros atac din 2023 - Cel puţin 52 de oameni au murit, după ce o rachetă rusească a lovit un local şi un magazin dintr-un sat din estul Ucrainei, în timpul unui parastas. Era înmormântarea unui soldat ucis pe front. Văduva, fiul şi nora defunctului au murit, în urma atacului.
- Președintele Volodimir Zelenski a acuzat „o crimă brutală, un act deliberat de terorism”. „Astăzi, teroriştii ruşi au dat o lovitură care nici măcar nu poate fi numită animalică. Pentru că ar fi o insultă la adresa animalelor. O lovitură deliberată cu rachete asupra unui sat din regiunea Harkov, asupra unei băcănii şi a unui local obişnuit. Armata rusă nu putea să nu ştie unde loveşte. Şi nu a fost o lovitură oarbă. Oamenii se adunaseră acolo pentru un parastas. Un parastas creştin".
- Un nou atac la Dunăre - Dronele ruseşti au atacat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, avariind, în primele ore ale zilei de vineri, un siloz de cereale din Izmail, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper, iar punctul de trecere cu bacul către Isaccea de la Orlivka şi-a suspendat temporar activitatea. Nouă camioane au luat foc, a scris guvernatorul, adăugând că incendiul a fost stins între timp. Nu s-au înregistrat victime.
- Alt atac mortal la Harkov - Rusia a declanșat noi atacuri aeriene asupra Ucrainei vineri dimineața, ucigând un băiețel de 10 ani și pe bunica lui, în orașul Harkov. Cei doi au fost uciși când Rusia a lovit al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei cu două rachete balistice Iskander, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov. Alte 28 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 11 luni.
- Atacuri şi explozii în Sumî - Rusia a bombardat opt comunități de-a lungul graniței, din regiunea Sumî, trăgând de 22 de ori pe parcursul zilei, a informat Administrația Militară locală. Au fost înregistrate cel puțin 131 de explozii şi un om a murit.
Alte informaţii relevante
- Zelenski în România - Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, va veni în România săptămâna viitoare, potrivit unor surse de presă. Vizita va fi pe 10 octombrie. Detalii exacte nu se dau oficial, din motive evidente de securitate. Va fi prima vizită în România de la începerea războiului. Detalii AICI
- 100 de ruble = 1 dolar - Rubla s-a depreciat, ajungând la peste 100 de unităţi pentru un dolar, un minim al ultimelor şapte săptămâni, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a ţinut un discurs în care a ameninţat Occidentul. Rubla e afectată de reducerea ofertei de valută străină de la exportatori.
- Gest de conciliere de la Kiev - Ucraina a anunţat că a "pus pe pauză" procedurile pe care le-a iniţiat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva Poloniei, Ungariei şi Slovaciei, ca urmare a restricţiilor unilaterale impuse de aceste ţări vecine importurilor de cereale ucrainene. Ministrul adjunct al Economiei s-a declarat încrezător că dezacordul pe care Kievul îl are cu cei trei vecini va fi "rezolvat în următoarele săptămâni şi luni".
- Slovacia a decis să-şi suspende sprijinul militar acordat Ucrainei până la învestirea unui nou guvern, ca urmare a succesului electoral al partidelor care se opun ajutorului acordat Kievului, a anunţat Preşedinţia slovacă. Detalii AICI
- Ajutor din Suedia - Suedia va acorda Ucrainei un nou ajutor care constă în muniție și echipamente. Este vorba despre un ajutor în valoare de 2,2 miliarde de coroane (163,7 milioane de lire sterline). Acesta e format în principal din muniție și piese de schimb pentru sistemele donate anterior, a declarat ministrul Apărării, Pal Jonson. Pe parcursul războiului, Suedia a oferit Ucrainei ajutoare în valoare totală de peste 22 de miliarde de coroane (1,6 miliarde de lire sterline).
- În 5 ani, Rusia atacă pe altcineva - Preşedintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni reuniţi la Granada, în Spania, că Rusia şi-ar putea reface capacităţile militare şi ar putea ataca alte ţări în termen de cinci ani, dacă europenii vor ezita în susţinerea Kievului. Zelenski, care participă la summit-ul Comunităţii Politice Europene, a mai spus că rămâne încrezător în continuarea ajutorului financiar american şi european, în ciuda "furtunilor politice" de la Washington şi din alte părţi.
Ce mai spune Rusia
- Putin s-a plâns de schimbarea periodică a preşedinţilor în Occident - Schimbarea periodică a elitelor conducătoare în Occident constituie o problemă, din cauza căreia este foarte dificil de lucrat cu acestea, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. Bunăoară, "o ţară insistă asupra unui lucru, promovează nişte măsuri cu orice preţ, iar apoi au loc schimbări politice interne şi, cu aceeaşi presiune şi fără menajamente, se impune altceva, uneori exact contrariul", a explicat el, dând ca exemplu poziţia SUA cu privire la programul nuclear iranian. "O administraţie a luat o decizie, a venit alta şi a dat totul înapoi şi toate au mers în direcţia opusă. Cum să lucrezi în astfel de condiţii? Unde sunt reperele? Pe ce să te bazezi? Unde sunt garanţiile? (…) Pur şi simplu, o absurditate!", susţine Vladimir Putin.
- Copii vânduţi Coca Cola - Deputatul rus Anna Kuznețova a venit cu o poveste năucitoare. "Luptătorii noștri, când au eliberat Sviatohirsk, au găsit în orfelinat documente despre vânzarea de copii. Există referiri la companii militare private britanice. Unul dintre finanţatori a fost compania Coca-Cola", a spus vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei. Kuznețova a adăugat că 7% din bugetul Ucrainei constă în venituri obţinute pe piața „transplantologiei negre”.