Ziua 581. Kievul spune că dronele Shahed sunt pline de componente fabricate în Europa. Occidentul e cu ochii pe diamante

Ziua 581. Kievul spune că dronele Shahed sunt pline de componente fabricate în Europa. Occidentul e cu ochii pe diamante

În ziua 581 de război rușii continuă atacurile și au bombardat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea. Au fost bombardamente și în Herson.

Și forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive și avansează în direcția Bahmut în est și în direcția Melitopol în sud.

Traficul rutier pe Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea a fost suspendat miercuri dimineață, au anunțat autoritățile ruse. Nu se știe momentan de ce a fost luată această măsură.

Iar Ucraina susține că a identificat, în dronele kamikaze iraniene, zeci de componente fabricate în statele occidentale. Kievul a stabilit că producătorii componentelor au sediul în SUA, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia.

Aproape 50 de companii rusești implicate în extracția, prelucrarea și vânzarea diamantelor ar putea fi supuse sancțiunilor occidentale, la propunerea autorităților ucrainene.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucraina avansează - Forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în direcția Bahmut în est și în direcția Melitopol în sud, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Trupele ruse au lansat atacuri fără succes lângă Sieverne și Marinka din regiunea Donețk și la sud de Novodarivka din regiunea Zaporojie, a mai spus Statul Major.
  • Bombardamente în Dnipropetrovsk și Herson - Trupele ruse au bombardat noaptea trecută districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea. Două persoane au fost rănite, au fost avariate șase case, o întreprindere privată, o mașină și linii electrice, a relatat Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean. Avioane militare rusești au bombardat și lângă Mîkolaivka, în regiunea Herson.
  • Dronele Shahed pline de componente fabricate în Europa - Dronele kamikaze iraniene, folosite de militarii ruși pentru bombardarea orașelor ucrainene, sunt pline de componente fabricate în statele occidentale, se arată într-un document secret trimis de autoritățile din Kiev către liderii G7 în august. În documentul de 47 de pagini, obținut de The Guardian, Kievul susține că rușii au efectuat, în precedentele trei luni, peste 600 de raiduri asupra orașelor ucrainene, cu drone care conțineau tehnologie occidentală. Kievul a stabilit că producătorii componentelor au sediul în SUA, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia. Aceste elemente ar fi ajuns în Iran prin Turcia, India, Kazakhstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica.
  • Zelenski, tot mai singur? - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa va deveni mai puternică, fiind pregătite măsuri care să întărească statul. ”Indiferent ce se întâmplă în lume, indiferent care sunt condiţiile externe, trebuie să ţinem minte că doar condiţiile noastre, atitudinea noastră internă faţă de Ucraina, faţă de libertarte, faţă de scopurile noastre vor determina când ne vom atinge ţelul”.
  • Podul Kerci închis -Traficul rutier pe Podul Kerci care leagă Rusia de peninsula Crimeea a fost suspendat miercuri dimineață, au anunțat autoritățile ruse pe aplicația de mesagerie Telegram. Nu se știe momentan de ce a fost luată această măsură.
  • Ucraina verifică moartea lui Sokolov - Armata ucraineană a anunţat că îşi va revizui propriul raport despre presupusa moarte a comandantului flotei ruse la Marea Neagră, Viktor Sokolov. Declaraţia armatei ucrainene survine la o zi după ce informase că l-a ucis pe Sokolov în timpul unui atac întreprins vineri asupra cartierului general al flotei ruse la Marea Neagră de la Sevastopol. Şi după ce Moscova a prezentat imagini care pretindeau să îl arate pe Sokolov la o întâlnire condusă de ministrul Apărării, Serghei Şoigu.
  • Noi acuzații ale Moscovei - Atacul ucrainean efectuat vineri asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea "a fost pus în aplicare la cererea serviciilor de informaţii american şi britanic" şi coordonat cu ele, a acuzat miercuri diplomaţia rusă. "Nu există nici cea mai mică îndoială că atacul a fost planificat în avans folosind mijloace ale serviciilor de informaţii occidentale, echipamente de satelit NATO, avioane de recunoaştere şi că a fost pus în aplicare la cererea serviciilor de informaţii american şi britanic şi în strânsă coordonare cu acestea", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Bombardament în Rusia - Vîacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat pe canalul său Telegram că o persoană a fost rănită și spitalizată cu răni grave după bombardarea satului Bolșetroitskoe de către Ucraina.
  • Un incendiu puternic s-a produs în orașul Shchyolkovo, lângă Moscova, noaptea trecută. Focul ar fi izbucnit într-o zonă industrială aflată în vestul orașului. Imaginile cu incendiul au fost postate pe Telegram, dar nu se știe de la ce s-a produs.

Alte informații relevante

  • F-16 din Olanda - Livrarea avioanelor de luptă F-16 promise de Olanda pentru Ucraina va începe anul viitor, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, care a estimat că pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de generația a patra ar putea dura șase până la opt luni, ceea ce este o perioadă mai scurtă decât pregătirea obișnuită a piloților olandezi.
  • Bani din Norvegia - Norvegia a promis că va da Ucrainei 92 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare care să o ajute să treacă peste o nouă iarnă de război. Sprijinul va fi acordat celor mai vulnerabile persoane, copiilor, refugiaților și persoanelor strămutate în interiorul țării, ajutând la asigurarea accesului acestora la adăpost, hrană, apă și canalizare, educație, asistență medicală și sprijin psihosocial, precum și la protecție împotriva violenței sexuale și de gen.
  • Cu ochii pe diamante - Aproape 50 de companii rusești implicate în extracția, prelucrarea și vânzarea diamantelor ar putea fi supuse sancțiunilor occidentale, la propunerea autorităților ucrainene. Multe firme care urmează să fie afectate de restricții economice au legături cu Alrosa, care controlează peste 90% din producția de diamante din Rusia, o treime din totalul mondial. Alrosa se află deja sub sancțiuni impuse de SUA, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă, printre altele.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇