Ziua 551. Explozie lângă centrala nucleară Zaporojie, rușii au interceptat drone americane lângă Crimeea. Zelenski vorbește despre alegeri în vreme de război

Ziua 551. Explozie lângă centrala nucleară Zaporojie, rușii au interceptat drone americane lângă Crimeea. Zelenski vorbește despre alegeri în vreme de război

În ziua 551 de război, Ucraina a anunțat că a fost eliberată localitatea Robotîne, din regiunea Zaporojie, iar trupele continuă avansul.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze și la sud de Bahmut. Săptămâna trecută au recucerit 1 km pătrat în jurul orașului, iar trupele ruse nu au făcut niciun progres.

Între timp, rușii continuă atacurile și au lovit cu rachete o fabrică de ulei din regiunea Poltava. Două persoane au murit, alte cinci au fost rănite.

Rușii au atacat cu rachete și orașul Krivoi Rog. Două case au fost distruse și alte 5 avariate, au anunțat autoritățile ucrainene. În Herson, o persoană a murit în urma unor bombardamente ale rușilor.

Iar președintele Volodimir Zelenski spune că în Ucraina pot avea loc alegeri în condiţii de război dacă Occidentul ajută.

Au fost atacuri și în Rusia. Autoritățile au anunțat că au fost dejucate atacuri nocturne ale dronelor ucrainene în regiunile Moscova şi Briansk. Aeroporturile internaţionale Domodedovo şi Vnukovo din Moscova au fost închise pentru o scurtă perioadă de timp.

Situația pe front

  • Explozie lângă centrala nucleară - O explozie a avut loc luni la într-o bază rusească în oraşul ucrainean Energodar, ocupat de ruşi, situat în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojia, în cadrul unei operaţiuni a rezistenţei, anunţă spionajul militar ucrainean.
  • Localitate eliberată - Forțele armate ale Ucrainei au eliberat localitatea Robotîne, din regiunea Zaporojie, și se îndreaptă spre Novoprokopovka și Ocheretovatî, în ciuda rezistenței acerbe a inamicului, a declarat de ministrul adjunct al Apărării din Ucraina Anna Malîar.
  • Atac în Poltava - Două persoane au murit, cinci au fost rănite și două sunt dispărute după un atac cu rachete rusești asupra fabrici de ulei din satul Hoholeve, regiunea Poltava, au declarat autoritățile ucrainene. "Oamenii lucrau în schimbul de noapte", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale.
  • Atac și în Krivoi Rog și Herson - Rușii au atacat cu rachete orașul Krivoi Rog. Două case au fost distruse și alte 5 avariate, au anunțat autoritățile ucrainene. În Herson, o persoană a murit în urma unor bombardamente ale rușilor.
  • Lupte puternice - Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malîar, a descris situația de pe câmpul de luptă din estul țării drept „foarte fierbinte”. Ea a spus că trupele rusești adună noi forțe și se regrupează, iar Moscova urmărește să-și desfășoare cele mai bune trupe acolo. Forțele ucrainene au continuat să avanseze la sud de Bahmut, a spus ea. Ministrul a adăugat că săptămâna trecută forțele ucrainene au recucerit 1 km pătrat în jurul Bahmut, iar trupele ruse nu au făcut niciun progres.
  • Alegeri în condiții de război - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că un scrutin ar putea avea loc pe timp de război, dacă partenerii ar împărţi costurile, legislatorii ar aproba şi toată lumea ar ajunge la urne. În prezent, în Ucraina nu se pot organiza alegeri din cauza legii marţiale, care trebuie prelungită la fiecare 90 de zile şi care de această dată urmează să expire pe 15 noiembrie, după data normală din octombrie pentru scrutinul parlamentar, dar înainte de alegerile prezidenţiale, care ar fi trebui să aibă loc în mod normal în martie 2024.
  • Eliberarea Crimeii - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o soluţie politică asupra Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este posibilă şi preferabilă utilizării forţei. "Referitor la frontierele administrative ale Crimeii, cred că este posibil politic să se forţeze demilitarizarea Rusiei pe teritoriul peninsulei", a declarat Zelenski.
  • Evacuare obligatorie a copiilor - Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea copiilor din două districte din regiunea Zaporojie bombardate intensiv de către ruşi. Evacuarea din districtele Vasîlivski şi Pologivskii este obligatorie, a anunţat la televiziunea naţională vicepremierul Irina Vereşciuk. Aproximativ 50 de civili ar mai locui în cele două districte.
  • Drone americane interceptate lângă Crimeea - Rusia anunţă că a trimis două avioane de luptă să intercepteze deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea, două drone americane de recunoaştere, unul de tip Reaper, celălalt de tip Global Hawk: „După detectarea unui zbor către frontiera statului rus, au fos trimise două avioane de vânătoare pentru a preveni o eventuală încălcare a frontierei şi a contracara (misiunea de) recunoaştere a dronelor”. După sosirea avioanelor ruse, dronele ”şi-au schimbat direcţia de zbor şi au părăsit zonele în care avea loc recunoaşterea aeriană”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Noi atacuri cu drone - Rusia a dejucat atacuri nocturne ale dronelor ucrainene în regiunile Moscova şi Briansk, au declarat luni dimineaţa autorităţile ruse. "Forţele de apărare aeriană din districtul Liuberţî au distrus o dronă care zbura spre Moscova. Nu au fost victime sau pagube, conform primelor informaţii", a spus primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Potrivit Ministerului Apărării, atacul a fost condus de Kiev şi dejucat în jurul orei locale 04:30 (01:30 GMT). Aeroporturile internaţionale Domodedovo şi Vnukovo din Moscova au fost închise pentru o scurtă perioadă de timp. Alte două aparate au fost "distruse de apărarea antiaeriană deasupra regiunii Briansk", la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, fără a da informaţii cu privire la posibile victime sau pagube.
  • Creșterea economică a Rusiei - PIB-ul Rusiei va creşte anul acesta cu 2,5% sau mai mult, în timp ce inflaţia ar urma să se situeze la aproximativ 6%, a estimat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov. Banca Centrală a Rusiei estimează anul acesta o creştere a economiei între 1,5 şi 2,5%.
  • Spion pentru americani - Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat luni că au arestat un cetăţean rus, fost angajat al serviciului diplomatic american în Rusia, acuzat că a transmis Statelor Unite informaţii despre conflictul din Ucraina. Potrivit FSB, el a desfăşurat aceste presupuse activităţi "în schimbul unei remuneraţii materiale" şi la cererea "angajaţilor departamentului politic al Ambasadei SUA la Moscova, Jeffrey Sullin şi David Bernstein". Serviciul special a precizat că doreşte ca şi cei diplomaţi americani să fie interogaţi.
  • Zapad anulat - Ministerul britanic al Apărării estimează luni că ”foarte probabil” Rusia a anulat exerciţiul militar strategic ruso-belarus Zapad (”Vest”), ”pentru că are prea puţine trupe şi echipament disponibile”. Zapad era programat în septembrie și este un eveniment anual important în calendarul militar al Moscovei, organizat din patru în patru ani, prin rotaţie, în patru regiuni militare.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Erdogan se duce în Rusia - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze ”în curând” o vizită în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre o relansare a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor la Marea Neagră, anunţă luni un purtător de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), Omer Celik: „Preşedintele nostru a luat iniţiativa (unor negocieri în vederea relansării acordului) pentru a evita ca lumea să se confrunte cu o criză alimentară. El va efectua în curând o vizită la Soci. Credem că noi evoluţii pot avea loc după această vizită”.
  • A doua navă cu cereale a spart blocada - O a doua navă care a plecat din Ucraina, după abandonarea în iulie a Acordului de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, a sosit luni la Istanbul, în pofida unei blocade ruseşti şi ameninţării Rusiei de a a ataca nave care pleacă din Ucraina, potrivit unor site-uri de trafic maritim. Vrachierul Primus, care navighează sub pavilionul Liberiei, a navigat în largul coastelor României şi Bulgariei, state membre NATO, după ce a plecat de la Odesa duminică.
  • Polonia şi ţările baltice i-au cerut luni Belarusului să îi expulzeze pe membrii grupului Wagner, a anunţat ministrul de Interne polonez Mariusz Kaminski. ''I-am solicitat regimului Lukaşenko să expulzeze imediat grupul Wagner în afara Belarusului'', a declarat Kaminski, la finalul unei reuniuni cu omologii săi eston, leton şi lituanian. Potrivit Varşoviei, mii de mercenari Wagner sunt staţionaţi în Belarus şi liderul de la Minsk şi-a exprimat recent dorinţa ca numărul acestora să ajungă la 10.000.
  • Procurorii suedezi au pus sub acuzare un bărbat acuzat că timp de nouă ani a spionat Suedia şi SUA în favoarea Rusiei. Poliţia l-a arestat pe Sergej Skvortsov - cetăţean atât al Suediei, cât şi al Rusiei - în noiembrie anul trecut, la periferia oraşului Stockholm, împreună cu o a doua persoană - soţia sa - care a fost eliberată la scurt timp după aceea. Bărbatul de 60 de ani a fost acuzat că a desfăşurat activităţi ilegale grave dând informaţii împotriva celor două ţări între 2013 şi 2022, potrivit actului de acuzare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇