Ziua 539. Wagner devine organizație educativă, pradă occidentală de război expusă la Moscova. Apel al ucrainenilor pentru români după atacurile de la Dunăre

Ziua 539. Wagner devine organizație educativă, pradă occidentală de război expusă la Moscova. Apel al ucrainenilor pentru români după atacurile de la Dunăre

În ziua 539 de război, forţele aeriene ucrainene au declarat că numeroase drone ale armatei ruse au intrat în gurile Dunării şi s-au îndreptat spre portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de graniţa cu România.

Grupurile de social media au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene – Izmail şi Reni.

Între timp, armata ucrianeană a recucerit localitatea Urozhaine din regiunea Doneţk de la forţele ruse. Dar războiul va continua.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, i-a îndemnat pe ucraineni să se pregătească pentru un război prelungit. Ea a afirmat că Ucraina mai are multe încercări de depășit și trebuie să fie pregătită pentru că lupta împotriva agresiunii ruse va dura mai mult decât s-a menționat anterior.

Iar jurnaliştii CNN au prezentat imagini exclusive ale atacului din iulie asupra podului Kerci.

Din Rusia, Ministerul Apărării a anunțat că sisteme de apărare aeriană au distrus trei drone ucrainene în această dimineaţa deasupra regiunii Kaluga.

Situația pe front

  • Drone ruseşti în gurile Dunării - Forţele aeriene ucrainene au declarat miercuri că numeroase drone ale armatei ruse au intrat în gurile Dunării şi s-au îndreptat spre portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de graniţa cu România. Grupurile de social media au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene - Izmail şi Reni. Guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail, în jurul orei 1:30, să se pună la adăpost, dar a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu. Prin porturile ucrainene de pe Dunăre erau transportate un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susţinut de ONU. De atunci, porturile Izmail şi Reni au devenit principala rută de ieşire, cerealele fiind trimise pe barje către portul Constanţa pentru a fi expediate mai departe.
  • Atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre - Atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre, o facilitate cheie pentru transportul de cereale, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Odesa. "Teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa, de două ori, noaptea trecută, cu drone de atac", a declarat guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram. "Ţinta principală a fost infrastructura portuară şi de cereale din sudul regiunii", a precizat el, fără a spune dacă este vorba despre portul Reni sau Izmail. Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 13 drone lansate de Rusia deasupra regiunilor Odesa şi Mikolaiv din sud, dar nu a fost imediat clar câte drone a lansat Rusia.
  • Încă o localitate eliberată - Satul Urozhaine din regiunea Donețk a fost eliberat, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar. Oficialul a adăugat că operațiunile ofensive continuă.
  • Noi atacuri la Sumî - Armata rusă a bombardat nouă comunități din regiunea Sumîi în ultimele 24 de ore. Au avut loc 172 de explozii, o casă a fost distrusă.
  • Războiul nu se termină curând - Drumul spre victorie pentru Ucraina va fi "lung şi dificil", a declarat Irina Vereşciuk, vicepremierul ucrainean, făcând aluzie la prelungirea războiului, în condiţiile în care sunt tot mai multe semnale că actuala contraofensivă a Kievului nu va avea rezultatele scontate. "'Două-trei săptămâni', 'până la sfârşitul anului', 'primăvara viitoare' - toate acestea nu sunt adevărate", a declarat Vereşciuk într-o postare pe Telegram. ”Ucraina trebuie să se pregătească pentru o luptă lungă. Facem tot ce putem aici şi acum. Cu răbdare. Zi de zi. Să ne pregătim pentru o cursă lungă, nu pentru un sprint", a îndemnat oficialul ucrainean.
  • Atacul de la podul Crimeei - Jurnaliştii CNN au prezentat imagini exclusive ale atacului din iulie asupra podului Kerci. În timpul atacului a fost folosită o dronă marină experimentală, care transporta 850 kg de explozibil.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Prada de război expusă la Moscova - Armata rusă expune, în apropiere de Moscova, presupuse vehicule occidentale confiscate pe front, în Ucraina - un tanc francez „capturat” sau un vehicul american „abandonat” -, cu scopul de a-şi lăuda propriul armament şi de a discredita contraofensiva ucraineană în curs. În Parcul Patriot, un spaţiu uriaş în care este glorificată armata rusă în regiunea Moscova, un comandant rus se exprimă, cu o şapcă verde pe cap, în faţa unei impozante blindate americane de transport de tip MaxxPro, pe care Moscova o prezintă ca fiind una dintre cele livrate de către Washington armatei ucrainene.
  • Drone ucrainene distruse - Sisteme de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineaţa deasupra regiunii Kaluga, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Nu s-au înregistrat victime sau pagube în tentativa de atac care a avut loc în jurul orei 05:00, ora Moscovei, (02:00 GMT), a adăugat ministerul. Regiunea Kaluga se învecinează la nord cu regiunea Moscovei. Regiunile ruseşti care se învecinează cu Ucraina se confruntă de mai multe luni cu o intensificare a atacurilor cu drone efectuate, potrivit Moscovei, de Kiev.
  • Ziariste otrăvite - Trei ziariste ruse cunoscute pentru poziţiile lor împotriva autorităţilor de la Moscova ar fi fost otrăvite în Germania, Cehia şi Georgia. The Insider, publicaţie rusă de investigaţie afiliată opoziţiei şi interzisă în Rusia, dă asigurări că diverşi experţi au confirmat faptele, inclusiv un medic care a ajutat la salvarea vieţii liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, tratat într-un spital din Berlin în 2020 după ce în corpul său au fost găsite urme ale unei neurotoxine din familia Noviciok.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Apelul ucrainenilor pentru români - Ambasada Ucrainei în România face apel ca oamenii să nu filmeze şi să nu posteze pe reţelele de socializare imagini cu dronele care atacă porturile dunărene şi cu funcţionarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene: „Cu regret astăzi observăm o diseminare pe reţelele de socializare şi în unele mass-media a unor filmuleţe privind dronele care lovesc infrastructura portuară şi funcţionarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene. În condiţiile actuale de agresiune rusă, astfel de filmuleţe reprezintă o ameninţare nu numai la adresa siguranţei funcţionării porturilor dunărene, ci şi direct pentru populaţia civilă care locuieşte în această regiune. Agresorul rus monitorizează activ internetul şi, primind informaţii suplimentare, îşi ajustează atacurile sale. Facem apel la toţi să nu filmeze şi să nu disemineze astfel de video pe reţelele de socializare şi în mass-media, pentru a nu spori ameninţarea la adresa vieţii oamenilor care lucrează şi locuiesc în oraşele de pe Dunăre”.
  • Wagner devine organizație educativă - Gruparea paramilitară rusă Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizaţie educativă. Potrivit Registrului Unificat de Stat al Persoanelor Juridice şi Antreprenorilor Individuali din Belarus, persoana juridică cu numele „Gruparea Wagner” a fost înregistrată la 3 august de către Comitetul Executiv al Districtului Osipovici, în satul Ţel din acest district, situat în regiunea belarusă Moghilău (est).
  • O navă portcontainer a părăsit portul Odesa - O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineaţa portul Odesa de la Marea Neagră, pe un nou coridor temporar pentru nave comerciale către şi dinspre porturile ucrainene, blocate de Rusia, a anunţat guvernul de la Kiev. Ucraina a anunţat săptămâna trecută crearea unui "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru ca navele blocate în porturile sale de la începutul invaziei ruse să-şi poată relua deplasarea. Moscova nu a indicat dacă va respecta acest coridor, iar surse din transportul maritim comercial şi asigurări şi-au exprimat preocuparea faţă de siguranţa acestuia.
  • Apelul SUA - Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone armatei ruse. Această solicitare a fost făcută în cadrul unor discuţii care au drept scop o înţelegere nescrisă mai largă între Washington şi Teheran menită să detensioneze relaţiile, afirmă Financial Times (FT), citând persoane informate în acest sens.
  • Bani de la UE pentru Ucraina și Moldova - Comisia Europeană a anunţat miercuri că a decis să transfere suma de 135 de milioane de euro - prevăzută iniţial în programe de cooperare cu Rusia şi Belarus - către alte programe de cooperare cu Ucraina şi Republica Moldova. Comisarul european însărcinat cu Coeziunea şi Reformele, Elisa Ferreira, a anunţat că această decizie este „rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇