Ziua 529: Podul care leagă Ucraina de Crimeea, avariat. Kuleba cere F-16. Prima reacție a Rusiei la discuțiile din Arabia Saudită, de la care a fost exclusă

Ziua 529: Podul care leagă Ucraina de Crimeea, avariat. Kuleba cere F-16. Prima reacție a Rusiei la discuțiile din Arabia Saudită, de la care a fost exclusă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 529 de război, apar noi informații despre ce s-a discutat în Arabia Saudită, unde reprezentanții ai peste 40 de țări au discutat despre principiile unui plan de pace pentru Ucraina. Discuțiile nu au fost deloc ușoare, s-ar fi conturat un punct de vedere comun în special asupra respectării „integrității și suveranității teritoriale” ale Ucrainei, dar în niciun caz nu s-au creat condițiile unei negocieri valide. Nu va fi emisă o declarație comună după reuniune.

Am avut și o primă reacție a Rusiei la discuțiile din Arabia Saudită, de la care a fost exclusă. Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere „târându-se în genunchi, cerşind milă”.

Au continuat și atacurile cu rachete rusești, lansate în valuri asupra regiunilor din Ucraina. Sâmbătă seara, acestea au lovit un centru de transfuzie de sânge în Kupiansk și o companie aeriană de importanță strategică pentru efortul de război al Ucrainei.

Tot astăzi, zborurile au fost suspendate pe Aeroportul Vnukovo din Rusia, cel mai probabil din cauza unei drone pe care autoritățile susțin că au distrus-o până să își atingă ținta din Moscova.

ADVERTISING

Iar podul rutier Chonhar, care leagă Ucraina continentală de Crimeea continentală, a fost avariat de un atac cu rachetă al ucrainenilor, autoritățile locale numite de Rusia anunțând că acesta a fost închis pentru reparații.

Sâmbătă, în ziua 528 de război, Moscova a amenințat că va provoca Ucrainei o catastrofă ecologică.

Evoluții pe front

  • Companie aeriană strategică, lovită - O nouă salvă de rachete ruseşti a fost lansată asupra Ucrainei, sâmbătă seara. Rachetele au lovit Motor Sich (o companie aeriană care produce motoare de avioane și elicoptere considerată strategică pentru efortul de război) şi regiunea Hmelniţki (aici este un aerodrom al armatei ucrainene, unde se află avioanele de atac Sukhoi SU-24M, folosite de armata ucraineană pentru lansarea rachetelor Storm Shadow). Rusia a folosit în acest raid rachete hipersonice Kinjal şi rachete de croazieră Kalibr, dintre care "unele au fost doborâte", a informat Volodimir Zelenski.
  • Centru de transfuzii avariat - O bombă rusească a lovit un centru de transfuzii de sânge, de la Kupiansk, în regiunea Harkov din estul țării - provocând morţi şi răniţi, transmite AFP. "Această crimă de război spune totul despre agresiunea rusă. Bestii care distrug tot ceea ce pur şi simplu ne permite să trăim", a spus Volodimir Zelenski.
  • Val de atacuri - Rusia a lansat în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică un val de atacuri asupra Ucrainei, folosind 70 de dispozitive de asalt aerian, între care rachete de croazieră şi hipersonice şi drone de fabricaţie iraniană, au anunţat duminică forţele aeriene ale Ucrainei, citate de Reuters. Forţele aeriene ucrainene au anunţat pe canalul lor de Telegram că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 30 din cele 40 de rachete de croazieră şi toate cele 27 de drone Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii. Reuters transmite că nu a putut verifica informaţiile din surse independente, iar Rusia nu a comentat până acum.
  • Kuleba cere F-16 - După atacurile masive care au lovit obiective civile, inclusiv un centru de transfuzii, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba a cerut livrarea de avioane F-16 pentru protejarea cerului. „Rusia a lansat o nouă salvă de rachete asupra Ucrainei în această sâmbătă. Rusia nu se va opri până când nu va fi oprită. Comunitatea globală trebuie să se concentreze pe înarmarea Ucrainei, inclusiv cu avioane F-16 pentru a închide spațiul aerian și pe punerea în aplicare a formulei de pace a Ucrainei", a scris Kuleba pe Twitter, informează The Kyiv Independent.
  • Rusia promite represalii - Moscova a promis represalii, după ce dronele ucrainene au lovit vineri un petrolier rusesc în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea, acesta fiind al doilea atac pe mare cu drone într-o singură zi, potrivit AP. Moscova a condamnat ferm ceea ce consideră a fi un „atac terorist” ucrainean asupra unei nave civile în strâmtoarea Kerci. „Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii lor vor fi pedepsiţi în mod inevitabil”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
  • Zboruri suspendate în Rusia - Aeroportul Vnukovo din Moscova şi-a suspendat duminică zborurile, invocând raţiuni în afara controlului său pe care nu le-a detaliat, a relatat TASS, citată de Reuters. Totodată, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că o dronă ostilă a fost distrusă duminică de apărarea antiaeriană în timp ce se apropia de Moscova. Drona s-a apropiat de Moscova în jurul orei locale 11:00 (08:00 GMT). Aeroportul Vnukovo şi-a mai suspendat activitatea săptămâna trecută, când Moscova a fost atacată cu drone.
  • Podul care leagă Ucraina de Crimeea, avariat - Podul rutier Chonhar, care leagă Ucraina continentală de Crimeea continentală, a fost avariat duminică de un atac cu rachetă al ucrainenilor, a anunţat agenţia rusă de ştiri RIA, citându-l pe conducătorul numit de Moscova în Crimeea, Serghei Aksyonov. Guvernatorul regional interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo - alt reprezentant numit de Moscova - a declarat că atacul asupra podului, una dintre cele trei legături rutiere între Crimeea şi Ucraina continentală, a fost comis cu o rachetă anglo-franceză Storm Shadow. El nu a furnizat nicio dovadă în acest sens. Ambii oficiali au precizat că podul a fost închis pentru reparaţii. În iunie, Ucraina a atacat acelaşi pod, care se află pe o rută folosită de armata rusă pentru a se deplasa între Crimeea şi alte părţi ale Ucrainei aflate sub controlul său.
  • Încă un pod bombardat - Guvernatorul regional interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a scris pe Telegram că o altă legătură rutieră, un mic pod peste strâmtoarea Tonky care leagă oraşul Henichesk de strâmtoarea îngustă Arabat de pe coasta de nord-est a Crimeei, a fost bombardat şi că un şofer civil a fost rănit. Nu se ştie dacă traficul pe pod a fost suspendat.
ADVERTISING

Întâlnirea din Arabia Saudită - ce am aflat

S-a terminat, sâmbătă seara, întâlnirea de la Jeddah (Arabia Saudită), dedicată conturării unor principii pentru un plan de pace în Ucraina. La întâlnire au participat reprezentanţi a 40 de ţări, cu excepţia Rusiei. Potrivit programului, au fost trei ore de discursuri ale participanţilor şi două ore de discuţii cu uşile închise înaintea unei cine oficiale. Nu va fi emisă o declarație finală, dar au apărut mai multe informații, multe pe surse, despre ce s-a întâmplat acolo.

  • Potrivit lui Volodimir Zelenski, delegaţia ucraineană şi-a prezentat planul de pace în zece puncte, care prevede retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
  • Discuțiile nu au fost „deloc ușoare”, a spus un reprezentant al Kievului, citat de AFP.
  • S-ar fi conturat un punct de vedere comun cu privire la punctele cheie ale unui acord de pace, în special asupra respectării „integrității și suveranității teritoriale” ale Ucrainei, a spus o sursă europeană.
  • Totuși, spune o sursă franceză, nu s-au creat condițiile unei negocieri valide, „este un efort pe termen lung”.
  • Un mesaj oficial avem de la una dintre țările care nu se numără printre susținătorii Ucrainei, Brazilia. Celso Amorim, consilier al preşedintelui Lula da Silva, care a participat la întâlnire, spune că Brazilia consideră că "orice negociere reală trebuie să includă toate părţile", inclusiv Rusia. „Deşi Ucraina este victima cea mai importantă, dacă vrem cu adevărat pacea, trebuie să implicăm Moscova în acest proces într-o formă sau alta".
ADVERTISING

Reacția lui Medvedev - Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a reacționat la discuțiile de la Jeddah, de unde Rusia a fost exclusă. El a spus că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi, transmite EFE. "Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă", a spus Medvedev.

El a mai spus însă că orice propunere de pace poate avea succes doar dacă îndeplineşte trei condiţii de bază.

Prima: participarea ambelor părţi ale conflictului, lucru care nu se întâmplă, deoarece Rusia nu a fost invitată la respectiva întâlnire. A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Şi acesta este: Ucraina nu a existat ca ţară înainte de 1991. Este o aşchie din Imperiul Rus. A treia, să se ţină cont de realitatea actuală, care este că Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei. "Mediatorul care este dispus să recunoască aceste aspecte evidente are şanse de succes. Ceilalţi, niciuna", a conchis el.

Alte informații relevante

  • În paralel, războiul cu corupția - În mesajul să zilnic, președintele Volodimir Zelenski a anunțat, sâmbătă seara, că lupta anticorupție în Ucraina continuă în paralel cu războiul. „Săptămâna viitoare va continua munca noastră de curăţare a instituţiilor publice de cei care au încercat să tragă din trecut toate acele vechi obiceiuri, vechi scheme care au slăbit Ucraina pentru foarte mult timp, pentru decenii. Nu vor mai exista formate vechi în ţara noastră - acele formate în care unii apărau statul şi poporul, iar alţii încercau să pună atât statul, cât şi poporul în slujba propriului beneficiu. Nu contează cine este această persoană - fie că este "comisar militar", fie că este deputat, fie că este funcţionar - fiecare trebuie să lucreze numai în interesul statului”, a spus Zelenski.
  • Secera și ciocanul, înlocuite - Un trident a înlocuit secera şi ciocanul pe un monument la Kiev, eveniment la care Iuri Savchuk, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Ucrainei pentru al Doilea Război Mondial, a declarat: „Este o zi frumoasă, însorită, (râul) Nipru este sclipitor, nu există nicio alertă aeriană. Tridentul este pe scut. Glorie Ucrainei”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇