Ziua 526. Natura pune bețe în roate contraofensivei. Ucrainenii scapă de recrutare cu 10.000 de dolari fiecare. Ce face România pentru a debloca Dunărea (Foto & Video)

Ziua 526. Natura pune bețe în roate contraofensivei. Ucrainenii scapă de recrutare cu 10.000 de dolari fiecare. Ce face România pentru a debloca Dunărea (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 526 de război a adus încă o noapte de teroare la Kiev. Șuierul dronelor kamikaze lansate de ruși asupra orașului a fost oprit doar de bubuitura exploziei ce avea loc la impactul cu rachetele de apărare ale capitalei ucrainene.

Puțin mai târziu dimineața, un alt atac fără sens a avut loc în Herson. Ținta a fost o catedrală din centrul orașului. După ce au lovit biserica atât de puternic încât suflul exploziei a rănit pasagerii unui troleibuz care trecea prin zonă, rușii au lansat un nou atac după ce pompierii veniseră să stingă incendiul provocat de primul.

Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că tufișurile care au năpădit în această vară câmpurile de luptă din sudul Ucrainei sunt o cauză a progresului lent al contraofensivei, pentru că îi camuflează pe ruşi şi face mai dificilă operaţiunea de deminare.

Între timp, devine tot mai clar că Moscova nu doar că nu are de gând să revină în acordul privind cerealele, dar folosește rachetele pentru a influența mișcările pe piața globală alimentară. Astfel, în timp ce șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut unitate și rezistență în fața șantajului cinic al Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra „nebunilor de la Moscova” care își doresc să extindă haosul în toată lumea.

România a anunțat joi că va trece rapid prin vamă până la 30 de nave care așteaptă să intre în țară din porturile ucrainene de pe Dunăre în următoarele două zile.

Însă indiferent de strategia liderilor de la Kremlin, haosul este instalat deja și în Rusia. Un nou atac cu drone a vizat o zonă de lângă capitala rusă, în timp ce, în toată țara, cetățenii dau foc birourilor de înrolare în armată. Autoritățile ruse susțin că aceștia ar fi victime ale unor escroci care îi șantajează să comită astfel de acțiuni împotriva patriei, însă astfel de incidente au avut loc încă de când Putin a anunțat mobilizarea parțială, anul trecut.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Nou atac cu drone la Kiev - Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 drone care se îndreptau spre Kiev, în noaptea de miercuri până joi, a declarat şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, Serghei Popko.
  • Biserică bombardată - La Herson mai mulţi civili şi pompieri au fost răniţi într-un dublu atac asupra unei catedrale din centrul orașului. În primul atac au fost rănite 4 persoane care treceau pe lângă biserică pe jos sau erau pasageri într-un troleibuz. Al doilea atac a avut loc după ce pompierii au venit să stingă incendiul izbucnit, 4 dintre ei fiind răniți.
  • Natura pune beţe în roatele contraofensivei - Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că tufișurile de pe câmpurile de luptă din sudul Ucrainei sunt o cauză a progresului lent al contraofensivei. Terenul predominant arabil din zona de luptă a fost lăsat în paragină timp de 18 luni, aşa că acum au revenit buruienile și au crescut arbuștii. Verdeaţa suplimentară ajută la camuflarea pozițiilor defensive rusești și face câmpurile minate mai greu de curățat.
  • 100.000 de crime de război - Procurorul care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război, Iuri Bielousov, susține că echipa sa a înregistrat 98.000 de infracțiuni comise de forțele rusești de la începutul războiului: „Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți în Ucraina. Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali".
  • Mii de civili, sute de copii uciși anul acesta - Iuri Bielousov a oferit și o actualizare cu privire la numărul de civili ucraineni uciși în ultimele opt luni. El a vorbit despre 10.749 de morți, inclusiv 499 de copii, dar a avertizat că aceste cifre se pot modifica: „Când ne vom elibera teritoriile, cifrele vor crește de multe ori, poate de zeci de ori. Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol".
  • Ucraineni prigoniți de ocupanți - Un raport realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale a constatat că locuitorii din regiunile anexate ilegal sunt ţinta unui efort sistematic de a fi lipsiți de identitatea ucraineană: „Ucrainenii care nu solicită cetăţenia rusă sunt supuşi ameninţărilor, intimidărilor, restricţiilor privind ajutorul umanitar şi necesităţile de bază, precum şi posibilei detenţii sau deportări, toate acestea fiind concepute pentru a-i forţa să devină cetăţeni ruşi. Acţiunile Rusiei au fost crime de război clasice, în sensul că restricţionează sau limitează prin acest proces capacitatea oamenilor de a avea acces la servicii şi resurse critice pe care Rusia trebuie să le permită tuturor oamenilor să le acceseze, cum ar fi asistenţa medicală şi sistemele umanitare”.
  • Cât costă fuga de recrutare în Ucraina - Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei a reținut un oficial al forțelor armate acuzat că a ajutat bărbații în vârstă de recrutare să fugă din țară. De când Kievul a introdus legea marțială, bărbaților apți între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara și pot fi chemați la serviciul militar în orice moment. Oficialul, care a lucrat în administrația orașului Kiev și a condus un departament al armatei, a emis documente false care declară bărbații inapți pentru serviciul militar. Prețul serviciului pentru o persoană era de 10.000 de dolari.
  • Germania nu dă rachete Ucrainei - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, şi-a reiterat joi reticenţa de a livra rachete de croazieră solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse şi să urmeze astfel exemplul Marii Britanii şi al Franţei. O decizie cu privire la Taurus, rachete de croazieră aer-sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, "nu constituie o prioritate", a afirmat Boris Pistorius.
ADVERTISING

Problema cerealelor

  • Ce face România - România va trece rapid prin vamă până la 30 de nave care așteaptă să intre în țară venind din porturile ucrainene de pe Dunăre în următoarele două zile. Traficul pe Dunăre rămâne ultima rută navală pentru exporturile Ucrainei de cereale, de când Rusia a impus blocada la Marea Neagră. Înainte ca Rusia să iasă din acord, porturile dunărene reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei. Cerealele sunt încărcate în șlepuri, expediate în aval, prin apele teritoriale ale României și mai departe prin portul Constanța. Florin Uzumtoma, directorul de navigație al agenției române de administrare a Dunării, a declarat pentru Reuters: "Datele de urmărire a navelor comerciale arată că Dunărea și gurile ei sunt aglomerate de nave care încearcă să ajungă şi să iasă din porturile ucrainene. Încercăm să gestionăm aceste blocaje cât mai bine, pentru a reduce congestionarea navigației pe Dunăre. Vom rezolva în jur de 30 de nave în două zile, cel puțin 12 astăzi, dacă nu 14, iar restul mâine".
  • Rușii au distrus cerealele pentru Africa, Israel și China - Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a anunțat că atacurile de la Izmail au deteriorat aproape 40.000 de tone de cereale ce erau destinate ţărilor africane, Chinei şi Israelului: „Inamicul a atacat instalaţiile portuare şi infrastructura industrială de pe Dunăre. În urma atacurilor, au fost avariate sau distruse un lift, magazii de cereale, rezervoare ale terminalului de marfă, depozite şi spaţii administrative”.
  • Nebunii de la Moscova vor catastrofă globală” - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut lumii să nu se obişnuiască cu teroarea rusească, pentru că deja ținta lui Putin e să extindă haosul în lume: „Facem tot ce putem cu partenerii noştri pentru a spori livrările de sisteme de apărare anti-aeriană. Este foarte important ca lumea să nu se obişnuiască cu această teroare rusească. Fiecare lovitură este o problemă comună. Nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru toţi din lume a căror stabilitate Rusia încearcă să o distrugă atacând porturile şi infrastructura noastre. Acum, pentru statul rus, aceasta este o luptă nu doar împotriva libertăţii noastre, nu doar împotriva statului nostru. Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală: aceşti nebuni au nevoie ca piaţa alimentară mondială să se prăbuşească – ei au nevoie de crize ale preţurilor, de întreruperi ale livrărilor. Cineva la Moscova crede că pot face bani din asta… Cineva de la Moscova speră că ei vor putea negocia pentru ceva… Acestea sunt nişte speranţe foarte, foarte periculoase”.
  • UE cere unitate împotriva cinismului rus - Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris ţărilor în curs de dezvoltare şi statelor din Grupul celor 20, pentru a le îndemna să vorbească „cu o voce clară şi unitară" pentru a determina Moscova să revină la acordul care a permis exportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi să înceteze să mai vizeze infrastructura agricolă a Ucrainei: „În timp ce lumea se confruntă cu o aprovizionare perturbată şi preţuri mai mari, Rusia abordează acum ţările vulnerabile cu oferte bilaterale de transport de cereale la preţuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă pe care şi-a creat-o singură. Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependenţe, prin exacerbarea vulnerabilităţilor economice şi a insecurităţii alimentare globale".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Nou atac lângă Moscova - Ministerul rus al Apărării susține că au fost doborâte 6 drone ucrainene peste noapte în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, fără a fi raportate pagube sau victime: „Noaptea trecută, o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot a fost dejucată deasupra teritoriului regiunii Kaluga”.
  • Rușii dau foc birourilor de înrolare - Autorităţile din întreaga Rusie au raportat o serie de atacuri asupra birourilor de înrolare în armată, dând vina pe escroci care vor să înşele oamenii prin intermediul unor apeluri telefonice: „Autorii au devenit victime ale escrocilor prin telefon. Aceştia forţează victimele să facă tranzacţii financiare, iar apoi, manipulându-le şi promiţându-le că le vor returna banii, le cer să comită un atac terorist. Victimele lor, de regulă, sunt categorii de cetăţeni vulnerabili din punct de vedere social sau persoane care se află într-o situaţie dificilă, care sunt uşor influenţabile. Escrocii care trimit ruşi să dea foc clădirilor administrative, inclusiv birourilor militare de înregistrare şi înrolare, se află în afara Federaţiei Ruse şi se prezintă ca agenţi de aplicare a legii”.
  • Navalnîi aşteaptă în 18 ani - Opozantul rus Alexei Navalnîi se așteaptă să primească o pedeapsă „stalinistă” de încă 18 ani de închisoare. Navalnîi ispășește deja pedepse de peste 11 ani pentru fraudă și alte acuzații despre care el spune că sunt, de asemenea, false, iar mișcarea sa politică a fost scoasă în afara legii și declarată „extremistă”.
  • Amendă pentru Apple - Tribunalul de la Moscova a amendat Apple, joi, cu 400.000 de ruble (3.377 de lire sterline) pentru că nu a șters conținutul „inexact” despre ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.
  • Sute de mii de înrolări? - Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat joi că peste 230.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă din ianuarie, în a 18-a lună a invaziei ruse în Ucraina. "Conform datelor Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până în 3 august, adică astăzi, peste 230.000 de persoane au semnat contracte cu ministerul", a specificat Medvedev.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇