Ziua 522: Atac cu drone la Moscova. Putin vorbește de armistițiu, Zelenski despre războiul care se mută în Rusia. Încep discuțiile pentru garanții de securitate

Ziua 522: Atac cu drone la Moscova. Putin vorbește de armistițiu, Zelenski despre războiul care se mută în Rusia. Încep discuțiile pentru garanții de securitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un atac cu trei drone ucrainene a avut loc asupra Moscovei, iar autoritățile ruse susțin că acestea au fost distruse până să lovească. Cu toate acestea, două turnuri de birouri au fost avariate și o femeie a fost rănită.

De asemenea, Ucraina a anunţat că a atacat cu succes podul Ciongar, care leagă Crimeea de regiunea continentală Herson, și că a făcut progrese şi în apropiere de Bahmut (est). Podul Ciongar, o rută de aprovizionare cheie pentru armata rusă, a mai fost atacat şi avariat de forţele ucrainene în luna iunie.

De cealaltă parte, un atac rusesc cu rachetă a lovit o instituție de învățământ, a ucis doi civili şi a rănit alţi cinci în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei.

S-a aflat și că Arabia Saudită va găzdui în luna august discuţii despre Ucraina, la care sunt invitate să participe statele occidentale, Kievul şi principalele ţări emergente, inclusiv India şi Brazilia, dar de la care Rusia a fost exclusă. Și Ucraina a anunțat că va începe un dialog cu SUA privind garanţiile de securitate pe care le poate obţine până la aderarea la NATO.

Iar Vladimir Putin consideră că este normal să fie arestați și închiși artiști, pentru ceea ce au scris sau spus. El a argumentat așa: Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este implicată într-un conflict armat cu un vecin. Cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării.

Tot Vladimir Putin a spus, într-o conferință de presă cu un număr restrâns de jurnaliști, că Rusia nu a respins niciodată negocierile de pace cu Ucraina, dar nu poate declara armistițiu, atâta timp cât este atacată. Asta în timp ce fostul președinte Medvedev spunea că un succes al contraofensivei ucrainene ar obliga Rusia să recurgă la armamentul atomic.

ADVERTISING

Sâmbătă, în ziua 521 de război, forțele ucrainene au anunțat că vor fi „în curând” în Crimeea, premierul polonez a spus că circa 100 de mercenari Wagner s-ar îndrepta spre Polonia, iar Zelenski s-a dus la Bahmut.

Evoluții pe front

  • Atac cu drone la Moscova - Un atac cu trei done ucrainene asupra Moscovei a fost respins, a anunțat, duminică, Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax şi TASS. Totuşi, o clădire de birouri din Moscova a fost avariată, potrivit primarului capitalei ruse, iar aeroportul Vnukovo a fost închis temporar ca măsură de precauţie. O dronă a fost distrusă în aer de sistemele de apărare aeriană deasupra districtului Odinţovo din regiunea Moscovei, celelalte două au fost anihilate prin bruiaj electronic şi, după ce au pierdut controlul, s-au prăbuşit pe teritoriul unui complex de clădiri nerezidenţiale din Moscova, a precizat Ministerul Apărării.
  • Geamuri sparte și un rănit, la Moscova - Anterior, primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, anunţase că a avut loc un atac cu drone, în urma căruia faţadele a două turnuri de birouri din oraşul Moscova au fost uşor avariate. Potrivit acestuia, nu există victime. Explozia a avut loc în clădirea IQ-quarter, situată în centrul de afaceri al oraşului Moscova. În clădirea de 50 de etaje, geamurile de la etajele cinci şi şase au fost sparte. De asemenea, în turnul "Oko-2", geamurile de la etajele unu până la patru au fost sparte. Potrivit TASS, în urma atacului cu drone, o persoană ar fi fost rănită, iar traficul pe bulevardul Testovskaia în apropierea centrului de afaceri al Moscovei a fost blocat.
  • Zelenski: e inevitabil - Aflat duminică într-o vizită la Ivano-Frankivsk, în vestul ţării, Volodimir Zelenski a spus - citat de AFP - că războiul "ajunge pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice şi în bazele sale militare", iar acesta este „un proces inevitabil, natural și absolut corect”. El nu s-a referit explicit la atacurile cu drone din cursul nopţii asupra Moscovei.
  • Atac cu drone respins in Crimeea - Forţele antiaeriene ruse au doborât 25 de drone ucrainene care încercau să atace ţinte din peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a transmis duminică Ministerul rus al Apărării, potrivit EFE. Armata a declarat că 16 drone au fost distruse de focul artileriei antiaeriene, iar celelalte nouă au căzut în urma deturnării lor cu mijloace de război electronic.
  • Bilanțul atacurilor cu drone - Atacurile cu drone, pe care Rusia le atribuie Ucrainei, s-au intensificat luna aceasta. La 4 iulie, patru drone au fost doborâte în regiunea Moscovei. A urmat apoi un nou atac, la 24 iulie, când dronele au lovit două clădiri nerezidenţiale din capitală.  La 28 iulie, forţele Ministerului Apărării au doborât o dronă deasupra Moscovei. În toate aceste atacuri nu au existat morţi sau pagube majore, dar au sporit sentimentul de insecuritate.
  • Pod-cheie pentru Rusia, avariat - Ucraina a anunţat că a atacat cu succes podul Ciongar, care leagă Crimeea de regiunea continentală Herson, și că a făcut progrese şi în apropiere de Bahmut (est), relatează DPA. Podul Ciongar, o rută de aprovizionare cheie pentru armata rusă, a mai fost atacat şi avariat de forţele ucrainene în luna iunie.
  • Avans la Bahmut - Ministrul adjunct ucrainean al apărării Anna Maliar a declarat pe Telegram că armata ucraineană avansează ''treptat, dar sigur'' în sud, spre oraşele Melitopol şi Berdiansk. De asemenea, referindu-se la luptele grele de pe frontul din estul regiunii Doneţk, ea a spus: ''Astăzi am avansat mai mult pe flancul sudic în jurul Bahmut''.
  • Atac la Sumî, doi morți - Un atac rusesc cu rachetă a lovit o instituție de învățământ, a ucis doi civili şi a rănit alţi cinci în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei, sâmbătă seara târziu, a anunţat Ministerul de Interne ucrainean, citat de Reuters. Poliţia naţională ucraineană a postat pe Telegram o înregistrare video în care se vede cum o persoană este transportată pe o targă, o clădire este în ruine şi mai mulţi copaci sunt rupţi.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin apără represiunea împotriva societății civile - Vladimir Putin i-a răspuns unui jurnalist rus care i-a cerut să spună dacă sunt normale arestarea recentă a unui politolog şi unui regizoare de teatru, Boris Kagarliţki şi Evghenia Berkovici, pentru ceea ce au spus sau scris. ''Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este implicată într-un conflict armat cu un vecin. Şi cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării", a declarat el în timpul unei conferinţe de presă cu jurnaliştii ruşi. Putin a mai spus că aude numele lor pentru prima dată şi că nu a înţeles cu adevărat ce au făcut sau ce li s-a făcut, ci doar își spune părerea generală despre această problemă.
  • Amenințare cu conflict nuclear - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat cu un conflict nuclear, susţinând că un succes al contraofensivei ucrainene ar obliga Rusia să recurgă la armamentul atomic, transmite Reuters. "Închipuiţi-vă că dacă (...) ofensiva susţinută de NATO are succes, iar ei rup o parte din teritoriul nostru, am fi obligaţi să folosim o armă nucleară, conform regulilor unui decret al preşedintelui Rusiei. Pur şi simplu nu ar exista altă opţiune. Deci inamicii noştri ar trebui să se roage pentru luptătorii noştri. Aceştia asigură că nu va începe un incendiu nuclear global", a scris Medvedev. Ucraina încearcă în prezent să recucerească teritoriile ucrainene ocupate şi anexate de Rusia; Moscova consideră oficial că regiunile respective fac parte din Rusia.
  • Putin promite 30 de nave noi - Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat duminică la o paradă de nave de război şi submarine nucleare în oraşul său natal Sankt Petersburg şi a anunţat că Marina rusă va primi 30 de nave noi în acest an. Detalii AICI.
  • Conferință de presă cu circuit închis - Într-o conferință de presă la care a participat un mic grup de jurnaliști ruși, Vladimir Putin a spus că Moscova nu a respins niciodată negocieri de pace cu Ucraina și că pentru încheierea războiului este necesar un acord al ambelor părţi, la care însă este greu să se ajungă, atât timp cât armata ucraineană se află în ofensivă. ”Noi nu putem declara un armistiţiu în timp ce suntem atacaţi”, a adăugat el, citat de CNN.

Alte informații relevante

  • Discuții fără Rusia în Arabia Saudită - Arabia Saudită va găzdui în luna august discuţii despre Ucraina, la care sunt invitate să participe statele occidentale, Kievul şi principalele ţări emergente, inclusiv India şi Brazilia, dar de la care Rusia a fost exclusă, a relatat sâmbătă The Wall Street Journal (WSJ), citat de Reuters. Întâlnirea ar urma să aducă la Jeddah, pe 5 şi 6 august, oficiali de rang înalt din până la 30 de ţări, inclusiv Indonezia, Egipt, Mexic, Chile şi Zambia, au spus diplomaţi implicaţi în discuţii. Oficialii ucraineni şi occidentali speră că discuţiile, de la care Rusia a fost exclusă, pot duce la susţinerea internaţională a unor principii de pace care să favorizeze Ucraina, potrivit WSJ.
  • Zelenski vorbește despre războiul din toamnă și iarnă - Aflat duminică într-o vizită în orașul Ivano-Frankivsk din vestul țării, Zelenskiy a declarat că se așteaptă ca atacurile rușilor asupra sistemului energetic ucrainean să fie reluate în toamnă, informează Reuters. "Este evident că în această toamnă și ... în iarnă inamicul va încerca să repete teroarea împotriva industriei energetice ucrainene. (...) La nivel guvernamental și de securitate, vom face tot ce este posibil. Fiecare oraș și localitate din Ucraina ar trebui să fie pregătită să facă față urgențelor din sectorul energetic”, a spus Zelensky.
  • Încep discuțiile pentru garanțiile de securitate - Ucraina va începe un dialog cu SUA privind garanţiile de securitate pe care le poate obţine până la aderarea la NATO, a declarat duminică Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters. "Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura Ucrainei capacitatea de a înfrânge şi limita pe viitor agresiunea rusă. Vor fi formate stabilite clar şi mecanisme de sprijin", a spus oficialul de la Kiev. Ermak a afirmat că peste 10 alte state s-au alăturat declaraţiei G7, iar Ucraina negociază cu fiecare garanţiile pe care le poate obţine.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇