Ziua 520. Putin anunță contracte de armament cu zeci de țări. Bombele cu dispersie fac victime printre civili

Ziua 520. Putin anunță contracte de armament cu zeci de țări. Bombele cu dispersie fac victime printre civili

În ziua 520 de război, forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în cel puțin 3 direcții. Acestea au avansat la sud de Bahmut, în zona de frontieră dintre Zaporojie și regiunea Donețk și în vestul regiunii Zaporojie.

Volodimir Zelenski a fost în mai multe oraşe din sudul ţării, unele chiar în apropierea liniei de front, unde s-a întâlnit cu militarii şi a vizitat unităţi medicale care îi tratează pe răniţi. El a mers și la catedrala din Odesa, avariată zilele trecute într-un atac al rușilor.

Noaptea a fost liniștită în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, precizând că ”nu sunt multe nopți ca asta“ și mulți ucraineni au avut ocazia să doarmă.

Totuși, el a avertizat locuitorii că ar trebui să rămână vigilenți, deoarece există încă „o probabilitate mare de atacuri cu rachete”.

Din Rusia, primarul Moscovei a anunțat că Ucraina a efectuat un atac cu dronă care nu a provocat pagube sau victime. Potrivit acestuia, atacul a fost dejucat. Și Serviciile ruse de Securitate (FSB) au spus că au dejucat un atac ucrainean vizând o navă, la Marea Neagră.

Iar un raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane arată că Beijingul furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru a fi folosită în război.

ADVERTISING

Și vești bune pentru Ucraina: tancurile americane Abrams ar putea ajunge pe câmpul de luptă în curând.

Situația pe front

  • Bombele cu dispersie ucid civili - Un fermier a murit după ce o bombă cu dispersie a explodat în sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean. Incidentul a avut loc în apropierea satului Lepetikha, unde doi fermieri au mers pe câmp pentru a aduna paie pentru vite, iar unul dintre ei a călcat pe un proiectil cu dispersie aflat în pământ.
  • Zelenski a fost în apropierea liniei de front - Preşedintele Volodimir Zelenski a fost joi în mai multe oraşe din sudul ţării, unele chiar în apropierea liniei de front, unde s-a întâlnit cu militarii şi a vizitat unităţi medicale care îi tratează pe răniţi. Preşedintele a fost inclusiv la Odesa, oraşul-port de la Marea Neagră vizat constant de o săptămână de atacuri ruse. „Astăzi am avut onoarea de a-i felicita pe medicii şi asistentele ucrainene, pe medicii din prima linie. I-am premiat pe cei mai buni dintre ei. Dar le sunt recunoscător tuturor celor care rămân în oraşele şi satele noastre, în zonele de front, care lucraţi în linia întâi, care sunteţi cei care fac cu adevărat posibilă viaţa Ucrainei”, a transmis Zelenski în discursul video nocturn, înregistrat la Odesa, chiar în Catedrala Schimbarea la Faţă, care a fost avariată zilele trecute într-un atac rus. El a spus că şi-a încheiat ziua de lucru la Odesa, după ce a fost la Dnipro, la Nikolaev şi Oceakiv.

Dnipro region, Mykolaiv and Ochakiv... Now it's our Odesa region. I had the honor to congratulate Ukrainian doctors...

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 27 iulie 2023
  • Posibile noi atacuri cu rachete - Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că, în ciuda unei nopți relativ liniștite, locuitorii ar trebui să rămână vigilenți, deoarece există încă „o probabilitate mare de atacuri cu rachete”. ”Noaptea a fost liniştită. A fost puțină activitate a aeronavelor inamice. Nu sunt multe nopți ca asta. Mulți ucraineni au avut ocazia să doarmă măcar. Sperăm că această zi va fi liniștită, dar, potrivit Statului Major, există o probabilitate mare de atacuri cu rachete. Prin urmare, cu toții trebuie să fim vigilenți”, a spus acesta.
  • Bombardamente în Sumî - Suspilne, televiziunea publică din Ucraina, relatează că trei clădiri rezidențiale și un garaj au fost avariate noaptea trecută de bombardamentele rusești în Seredîna-Buda, din regiunea Sumî.
  • Contraofensiva Ucrainei - Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în cel puțin 3 direcții. Acestea au avansat la sud de Bahmut, în zona de frontieră dintre Zaporojie și regiunea Donețk și în vestul regiunii Zaporojie.
  • Cucerirea Staromaiorske - Au apărut imagini cu momentul în care trupele ucrainene au cucerit localitatea Staromaiorske, în sud-vestul regiunii Doneţk. Armata ucraineană a publicat imagini din timpul operațiunii de eliberare.
  • Rusia încearcă să distragă atenţia Kievului - Armata rusă a concentrat circa 100.000 de oameni şi aproximativ 1.000 de tancuri în apropiere de Lîman şi Kupiansk pentru a forţa Ucraina să trimită în partea de nord-est a frontului o parte din trupele pe care intenţionează să le desfăşoare în sud, a declarat colonelul ucrainean în rezervă Serghi Grabski. "Rusia se foloseşte de tacticile sale tradiţionale pentru a distrage atenţia forţelor armate ucrainene, concentrate acum în sud", afirmă Grabski.
  • Atac ucrainean la Taganrog - Circa 15 persoane au fost rănite în urma unei explozii survenite vineri în oraşul rus Taganrog, situat pe ţărmul Mării Azov aproape de graniţa cu Ucraina, Ministerul rus al Apărării precizând ulterior că o rachetă ucraineană S-200 a fost doborâtă deasupra oraşului, relatează agenţiile AFP şi EFE. 
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Contracte de armament - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul sesiunii plenare a celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară de data aceasta la Sankt Petersburg: „Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar. Rusia a semnat contracte de cooperare tehnico-militară cu mai mult de 40 de ţări din Africa, cărora le furnizăm o gamă largă de arme şi echipamente de apărare". El a subliniat că o parte din livrările de arme către aceste ţări se face gratuit, deoarece scopul final este de a le asigura securitatea şi suveranitatea.
  • Atac ucrainean cu dronă dejucat - Ucraina a efectuat un atac cu dronă care nu a provocat pagube sau victime, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vineri dimineaţă, fără a preciza locul exact. "În cursul nopţii, a avut loc o tentativă de atac cu dronă a inamicului, drona a fost doborâtă de forţele Ministerului Apărării", a scris Serghei Sobianin pe Telegram. Nu există "nici pagube, nici victime", a adăugat el. Edilul nu a oferit mai multe informaţii despre acest atac.
  • Atac asupra unei nave - Serviciile ruse de securitate (FSB) au anunţat că au dejucat un atac ucrainean vizând o navă, la Marea Neagră, unde tensiunile cresc între Moscova şi Kiev, după abandonarea Acordului de la Istanbul din iulie 2022 care a permis exportul cerealelor ucrainene. FSB a anunţat că a ”dejucat o tentativă a Serviciilor Speciale ucrainene de a comite un atac terorist împotriva unei nave a Flotei ruse de la Marea Neagră care transporta rachete de înaltă precizie”. FSB precizează că a arestat ”un militar din Marina rusă care a fost recrutat de către Serviciile Speciale ucrainene” şi care transporta două dispozitive explozive improvizate.
  • China ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane. China a negat în repetate rânduri trimiterea de echipamente militare către Rusia de la invazia totală a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022. "Republica Populară Chineză furnizează unele tehnologii cu dublă utilizare pe care armata Moscovei le foloseşte pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui baraj internaţional de sancţiuni şi controale la export. Registrele vamale arată că societăţile de apărare deţinute de statul chinez expediază echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă către societăţi de apărare deţinute de guvernul rus şi sancţionate", se arată în raport.
  • Rusia spune că vrea un acord cu Ucraina - Rusia spune că este deschisă să ajungă la o înțelegere cu Ucraina, dar acuză Kievul că nu vrea să facă compromisuri. „Partea rusă își menține deschiderea, ceea ce nu se poate spune despre ucraineni. Ucrainenii își mențin poziția intransigentă, mai ales acum, când se află într-o situație destul de dificilă, dar cu toate acestea resping orice posibilitate de dialog”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ucraina a subliniat în mod repetat că nu va accepta niciun „acord de pace” care să o oblige să cedeze teritoriile ocupate în prezent de forțele ruse.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Tancuri Abrams - Tancurile americane Abrams ar putea ajunge pe câmpul de luptă ucrainean în septembrie, relatează Politico, citând șase persoane familiarizate cu situația. Mai multe tancuri Abrams vor fi transportate inițial în Germania în august, unde vor fi supuse ultimelor recondiționări. Odată ce acest proces este finalizat, primul lot de Abrams va fi expediat în Ucraina în luna următoare.
  • Frontiere închise - Polonia, Lituania şi Letonia ar putea decide împreună să îşi închidă graniţele cu Belarus, aliat apropiat al Rusiei, dacă vor avea loc incidente grave cu grupul Wagner de-a lungul frontierelor lor cu această ţară, a declarat joi ministrul polonez de Interne. "Fără îndoială, în cazul în care vor exista incidente grave în care va fi implicat grupul Wagner la graniţele ţărilor NATO şi UE, cum ar fi Polonia, Lituania sau Letonia, vom lua o măsură împreună. Nu exclud că, dacă vom decide că acesta este răspunsul potrivit în acel moment, vom proceda la izolarea completă a Belarusului", a declarat ministrul Mariusz Kaminski.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇