Ziua 488: Ucrainenii au mai recucerit o localitate și au trecut Niprul. Prima reacție a lui Prigojin, după asaltul Wagner asupra Rusiei. Mesajul lui Putin

Ziua 488: Ucrainenii au mai recucerit o localitate și au trecut Niprul. Prima reacție a lui Prigojin, după asaltul Wagner asupra Rusiei. Mesajul lui Putin

Ziua 488 de război a început cu mai multe explozii nocturne în regiunea Odesa, unde guvernatorul administrației militare a anunțat că apărarea aeriană a intrat în acțiune.

Înregistrări video difuzate pe rețelele de socializare arată că forțele ucrainene au reușit să traverseze Niprul, în apropierea oraşului Herson, în încercarea de a se stabili pe malul stâng al fluviului, aflat sub controlul Rusiei. Aproximativ 100 de luptători ucraineni deţin o poziţie pe malul ocupat de ruşi al Niprului, iar acest număr ar putea creşte rapid, dacă militarii ucraineni reuşesc să traverseze fluviul în masă.

Contraofensiva Ucrainei avansează încet în sud, unde în ultima săptămână a eliberat o suprafață de 130 de kilometri pătrați, potrivit adjunctei ministrului Apărării, Hanna Maliar. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au doborât 13 rachete şi drone în condiții meteo dificile din cauza mai multor furtuni.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a făcut prima apariție după revolta Wagner. El a fost filmat în timpul unei vizite la un centru de comandă al armatei, însă înregistrarea video nu au fost datată și e posibil să fi fost realizată înaintea rebeliunii lui Prigojin.

Liderul mercenarilor Wagner nu a scăpat încă de acuzațiile penale, chiar dacă a pus capăt rebeliunii. Un deputat rus a declarat că ancheta continuă și cei care au dat ordinele pentru doborârea aparatelor de zbor ale armatei și pentru uciderea militarilor vor fi „cu siguranță" trași la răspundere.

Despre soarta lui Prigojin nu se mai știe nimic după ce a plecat din Rostov, dar a transmis luni un mesaj audio de 11 minute, în care evocă falii de securitate în Rusia şi scopul ”marşului” - şi anume de a evita distrugerea Wagner, afirmă el.

ADVERTISING

Iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni seara că orice încercare de revolă sau şantaj va eşua în Rusia, după rebelebiunea Wagner. El s-a adresat luptătorilor Wagner, cărora le-a transmis că se pot înrola în armata oficială, se pot duce la familii sau în Belarus.

Situația pe front

  • Explozii la Odesa - Mai multe explozii s-au produs în noaptea de duminică spre luni în regiunea Odesa, după ce guvernatorul Oleh Kiper a anunțat pe Telegram la ora locală 02:00 a.m. că apărarea aeriană e în acțiune.
  • Armata ucraineană a trecut Niprul - Armata ucraineană a traversat Niprul, la nivelul podului Antonovski, în apropiere de oraşul Herson, cu scopul de a încerca să se stabilească pe malul stâng al fluviului, aflat sub controlul Rusiei, relatează News.ro. Înregistrări video circulă pe reţele de socializare, începând de duminică, în care apare un vehicul rusesc blindat de transport de trupe de tip BTR-82A care deschide focul asupra unor unităţi ucrainene, în apropiere de fluviu. Potrivit unor surse, aproximativ 100 de combatanţi ucraineni deţin o poziţie pe malul ocupat de ruşi al Niprului. Acest număr ar putea creşte rapid, dacă militarii ucraineni reuşesc să traverseze fluviul în masă, fără să fie atacaţi cu aviaţia, artileria sau cu drone ruseşti.
  • Rachete şi drone rusești doborâte - Forţele Aeriene ucrainene au anunţat luni că au interceptat în noaptea de duminică spre luni 13 ţinte aeriene ruse - două rachete de croazieră de tip Kalibr, şapte drone de tip Shahed şi patru vehicule aeriene fără pilot (UAV), relatează CNN. Nicio persoană nu a fost rănită în aceste atacuri, care au avariat două blocuri, a transmis Comandamentul ucrainean de Sud. Apărarea aeriană a fost afectată de condiţii meteorologice nefavorabile. "O furtună extrem de puternică pe mare şi furtuni puternice" au avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni, a precizat purtătoarea de cuvânt al comandamentului, Natalia Gumeniuk.
  • Cât a avansat contraofensiva în sud - Ucraina a recucerit aproximativ 130 de kilometri pătrați pe linia de sud a frontului de la începerea contraofensivei, a declarat adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, citată de Reuters. "Situația în sud nu a înregistrat schimbări semnificative în ultima săptămână", a spus ea pentru televiziunea publică. Maliar a adăugat că în partea estică a frontului, care include Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, au avut loc în jur de 250 de confruntări în ultima săptămână.
  • Lupte intense în Harkov și Doneţk - Statul Major General a anunţat că a efectuat 25 de atacuri aeriene în ultima zi. Atacuri intensive cu artileria şi obuziere au avut loc la Kupiansk, în regiunea Harkov, în care armata rusă încearcă să intre de o lună, dar toate încercările ruse de a cuceri teritoriu au fost respinse, dar statul major ucrainean dă asigurări că toate încercările ruse de a cuceri teritoriu au fost respinse. Pe frontul din Doneţk (est), au avut loc schimburi de focuri ”indirecte”, fără înaintări.
  • 200 de ruși uciși la Bahmut - Trupele ucrainene ”păstrează iniţiativa la Bahmut, continuă operaţiuni de asalt şi împing inamicul înapoi. În ultima zi, forţe ucrainene au avansat 600 până la 1.000 de metri pe flancurile din sudul şi nordul Bahmutului”, a anunţat un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor armate ucrainene, Serhîi Cerevatîi. Aproximativ 200 de militari ruşi au fost ucişi în ultima zi, iar o serie de echipamente ruseşti au fost distruse, a spus acesta, citat de CNN.
  • Încă o localitate recucerită - Ucraina a anunțat luni că forțele sale au recâștigat controlul asupra satului Rivnopil din sud-estul țării. „Forțele ucrainene au readus Rivnopil sub controlul nostru”, a scris ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar pe Telegram. Nu a fost precizat când a fost făcută această recucerire. Reuters notează că aceasta ar fi a noua localitate recucerită de Ucraina în această lună.
  • Bilanțul ultimelor atacuri - Un civil a fost ucis și 13 răniți în timpul atacurilor rușilor în Ucraina din ultimele 24 de ore, potrivit autorităților ucrainene citate de The Kyiv Independent.
  • Cum luptă americanii - O înregistrare video făcută de o cameră montată pe casca unui luptător pare să arate mai mulți voluntari americani care luptă în Ucraina împotriva trupelor ruse. Aceștia încearcă să avanseze în timp ce evită focurile de armă și tirurile de mortieră ale inamicului. Imaginile în care luptătorii pot fi auziți cum comunică au fost postate în mediul online, pe 16 iunie, de un medic ucrainean care a scris că au fost filmate de un coleg american, relatează Insider. De la începerea războiului, sute de luptători străini s-au alăturat forțelor ucrainene, iar mai mulți voluntari americani au fost uciși în luptă.

Revolta Wagner

  • Prima reacție a lui Prigojin - Şeful organizaţiei paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin rupe tăcerea luni, la două zile după o rebeliune prin care a făcut regimul lui Vladimir Putin să tremure, şi publică un mesaj audio de 11 minute, relatează AFP. Prigojin spune că scopul său nu era să răstoarne puterea rusă, ci să salveze gruparea sa paramilitară, ameninţată să fie absorbită în armata rusă. ”Scopul marşului era să nu permită distrugerea grupării Wagner. Nu era răstunarea puterii în ţară”, declară Evgheni Prigojin în acest mesaj. Înaintarea spectaculoasă a Wagner către Moscova, în cursul rebeliunii, sâmbătă, a scos la iveală ”probleme grave de securitate” în Rusia, subliniază el. Prigojin precizează că oamenii săi au parcurs 780 de kilometri şi au că au întâmpinat puţină rezistenţă. În acest mesaj, el nu oferă niciun indiciu despre locul în care se află.
  • Mesajul lui Putin - Preşedintele Vladimir Putin a declarat că orice încercare de revolă sau şantaj va eşua în Rusia, după rebelebiunea Wagner. "Toată lumea a fost unită pentru Mama Patrie. Pentru a distruge revolta. Orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua", a spus el. El i-a multţumit lui Aleksander Lukaşenko pentru pacea cu Wagner. Preşedintele rus a mai spus că "majoritatea covârşitoare" a mercenarilor Wagner sunt patrioţi ai Rusiei. "Întorcându-se înapoi au evitat o nouă vărsare de sânge", a spus el. În discursul său, Putin a mai spus că toate deciziile necesare pentru a neutraliza ameninţarea au fost luate încă de la început. ”Revolta ar fi fost înăbuşită oricum, iar organizatorii şi-au dat seama că acţiunile lor au fost criminale”, adaugă el.
  • Putin, întâlnire cu şefii serviciilor de securitate - Vladimir Putin are o întâlnire cu şefii serviciilor de securitate ruseşti, potrivit presei ruse, citate de BBC. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi, de asemenea, prezent la reuniune.
  • Prima apariție a lui Șoigu - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat un post de comandament al forţelor ruse în Ucraina Ucraina, relatează agenția de presă RIA Novosti. Este prima apariție publică a lui Șoigu după rebeliunea Grupului Wagner. Șoigu a fost filmat în avion, la o ședință cu ofițerii de comandă și în timp ce analizează împreună cu aceștia situația de pe front, însă aceste imagini nu au putut fi datate. RIA Novosti a transmis pe Telegram că Șoigu s-a întâlnit cu general-colonelul Nikiforov, comandantul "grupului de vest". Mai mulți bloggeri militari ruși au scris pe telegram că Șoigu a vizitat vineri regiunea Belgorod, de la frontiera cu Ucraina, și că înregistrarea difuzat luni de ministerul rus al Apărării ar putea fi din acea vizită, înaintea rebeliunii Wagner, relatează The Guardian.
  • Prigojin încă e cercetat - Ancheta în cazul rebeliunii Wagner nu a fost închisă, iar Evgheni Prigojin este în continuare anchetat, potrivit ziarului rus Kommersant. Andrei Guruliov, membru al Dumei de Stat, a spus că mercenarii Wagner vor fi "cu siguranță" trași la răspundere pentru doborârea aparatelor de zbor ale armatei și pentru uciderea militarilor ruși. "Există o lege în Federația Rusă. Personalul nostru militar a murit, au murit din cauza exploziilor provocate de anumiți indivizi. Cine a dat ordinul, cine a lansat racheta? Prin urmare, oricum ar fi, indiferent cine fuge și oriunde s-ar afla, cred că Comitetul Investigativ va aborda temeinic această problemă și va lua o decizie", a declarat deputatul rus. Anterior, Guruliov le-a transmis lui Prigojin și comandantului trupelor Wagner, Dmitri Utkin, să se împuște, numindu-i trădători.
  • Familiile liderilor Wagner au fost amenințate - Familiile liderilor Wagner au fost amenințate de serviciile de informații rusești înainte ca Evgheni Prigojin să-și oprească avansul spre Moscova, au declarat surse de securitate britanice pentru The Telegraph. De asemenea, coloanele de mercenari aveau 8.000 de luptători, în loc de 25.000, așa cum se pretinde, și probabil că nu ar fi reușit să cucerească capitala rusă, scrie publicația citată de Sky News.
  • China nu se amestecă - Oficialii chinezi au descris rebeliunea Wagner ca o problemă internă a Rusiei, iar un purtător de cuvânt al presei de stat a respins fracturile din Rusia, catalogându-le drept o "iluzie" exploatată de Occident. Ministerul de externe chinez a transmis că sprijină Rusia în menținerea stabilității sale naționale, relatează The Guardian.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Restricție antitero ridicată în Moscova - Planul antiterorist impus în orașul Moscova în timpul rebeliunii armate a Grupului Wagner a luat sfârșit, a anunțat primarul capitalei, Serghei Sobianin. Acesta a anulat restricțiile de securitate antiteroristă după ce situația țării a fost considerată "stabilă" de către un comitet național. Presa rusă a citat birourile locale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), care au declarat că reglementări similare au fost anulate în regiunile Voronej și Moscova.
  • Civil arestat pentru sprijinirea Ucrainei - Forțele securitate au anunțat că au reținut un cetățean rus, acuzat că a trimis bani Ucrainei pentru a cumpăra drone și echipament militar, relatează agenția de presă RIA Novosti citată de Reuters.
  • Rubla e la nivel minim - Rubla rusă a deschis la un minim al ultimelor 15 luni față de dolar în primele tranzacții de dimineață, reacționând pentru prima dată la rebeliunea Wagner. La ora 04.02 GMT, rubla era cu 2,1% mai slabă față de dolar, la 86,37, atingând 86,8800 la deschiderea pieței, potrivit Sky News. Acesta marchează cel mai slab punct al său de la sfârșitul lunii martie 2022. Țițeiul Brent, o referință globală pentru principalul export al Rusiei, a crescut cu 0,2%, la 74,03 dolari pe baril.
  • Carlsberg pleacă din Rusia - Producătorul danez de bere Carlsberg a semnat un acord pentru a-şi vinde afacerile din Rusia, dar nu a precizat cumpărătorul sau preţul convenit pentru tranzacţie, care face obiectul unei revizuiri ample de reglementare de către Moscova, transmite Reuters. Compania a declarat anul trecut că se aşteaptă la o reducere a valorii activelor sale cu aproximativ 1,45 miliarde de dolari în urma vânzării afacerii ruse, din cauza invaziei din Ucraina. 10% din veniturile producătorului de bere în 2021 au provenit din Rusia.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Polonia se pregătește pentru Prigojin - Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că țara sa își va întări granița cu Belarus după ce au apărut informații că Evgheni Prigojin și trupele sale se vor muta acolo. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a făcut apel la întărirea flancului estic al NATO în cazul în care Prigojin apare în Belarus.
  • Încă un ajutor de la Antipozi - Guvernul australian oferă un nou pachet de sprijin militar de 110 milioane de dolari care include 70 de vehicule militare (28 de blindate M113, 14 vehicule pentru operațiuni speciale, 28 camioane MAN 40M și 14 platforme de transport auto) și muniție de artilerie de 105 mm. Noul pachet duce contribuția totală a Australiei acordă Ucrainei la 790 de milioane de dolari, relatează The Guardian.
  • Efectul Kahovka - Bilanțul victimelor provocat de distrugerea barajului de la Nova Kahovka a crescut la 48, anunță Nexta.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇