Ziua 477 de război a început cu un nou atac masiv cu rachete și zeci de drone al rușilor asupra Odesei și Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski. Și oamenii Moscovei din Crimeea au raportat un atac cu 9 drone ucrainene, susținând că le-au distrus pe toate.
Chiar dacă Moscova încearcă să minimizeze contraofensiva Kievului, experții militari internaționali arată că aceasta abia a început. Până acum, ucrainenii au trimis pe front doar un sfert din miile de soldați antrenaţi special pentru asta.
Şi chiar şi aşa, forţele ucrainene au recucerit „peste 100 de kilometri pătraţi” într-o săptămână de confruntări armate, anunţă un reprezentant al armatei, Oleksii Gromov.
În timp ce Volodimir Zelenski negociază puternic pentru a obține pași în aderarea la NATO chiar la summit-ul de luna viitoare de la Vilnius, în Rusia, Putin a dat ordin să fie împiedicate să plece companiile occidentale care nu au definitivat încă ieșirea de pe piața rusă, pregătind naționalizarea lor.
Tot din Rusia, pentru a-i stimula pe soldați, doi cântăreți au promis recompense de mii de euro pentru fiecare tanc Leopard avariat, iar Kremlinul le-a aplaudat „inițiativa patriotică”.
Iar Comisia Electorală a decis organizarea unor „alegeri locale” - pe 10 septembrie - în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina şi a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022.
Șeful AIEA a ajuns în sfârșit la centrala nucleară de la Zaporojie li spune că situația este cât se poate de serioasă, însă momentan nivelul apei care răcește reactoarele este sub control.
Situația pe front
- Amenințare din Belarus - Alertele au sunat în toată Ucraina cu puțin înainte de ora 16:00, după ce un avion rusesc de vânătoare MiG-31K a decolat din Belarus.
- Înaintare de 100 kmp - Armata ucraineană ”înaintează” pe front, în pofida unei ”rezistenţe puternice” a trupelor ruse, mai ales în sud, anunţă într-o conferinţă de presă adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar. În total, armata ucraineană a recucerit ”peste 100 de kilometri pătraţi” într-o săptămână de confruntări armate, anunţă, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, un reprezentant al armatei, Oleksii Gromov.
- Nou atac la Krivoi Rog - Autoritățile ucrainene au raportat un nou atac în orașul natal al președintelui Zelenski, cu o rachetă și 21 de drone ce au lovit două instalații industriale „care nu au nicio legătură cu armata”. Un bărbat de 38 de ani a fost rănit. O mașină a fost avariată cu resturi de rachete doborâte de apărarea aeriană: „Distrugerile sunt semnificative”.
- Atac masiv cu drone în Odesa - În orașul portuar Odesa din sudul țării, autoritățile au transmis că apărarea aeriană a doborât joi toate cele 18 drone rusești care s-au apropiat de regiune.
- Victime în Herson - Un bărbat de 80 de ani a murit și o femeie de 69 de ani a fost rănită în urma unui bombardament al rușilor asupra satului Zelenovka din regiunea Herson.
- Drone deasupra Crimeii - Autoritățile din Crimeea, controlată de Rusia, au raportat, de asemenea, un atac cu drone, spunând că au doborât 9 drone ucrainene.
- Rușii minimizează contraofensiva - În timp ce Kievul pretinde „câştiguri” teritoriale de la începutul contraofensivei ucrainene în conflictul împotriva Rusiei, Piotr Tolstoi, vicepreşedintele Dumei de Stat, susține că mult-aşteptata contraofensivă ucraineană „a eşuat lamentabil": „Ruşii au ars deja 120 de tancuri occidentale pe câmpul de luptă în timpul acestei contraofensive ucrainene eşuate. Vom continua să le ardem. Rusia va continua operaţiunea specială până la capăt (…) şi va bombarda infrastructura militară ucraineană pentru a demilitariza Ucraina. După această contraofensivă ucraineană eşuată, vom trece la atac".
- Șoigu se laudă cu distrugerile din Ucraina - Ministrul Apărării rus Serghei Șoigu a anunțat că noaptea trecută forțele sale au lovit locuri unde Ucraina producea drone. Autoritățile ucrainene anunțaseră că au doborât dronele și racheta lansate de ruși. Șoigu mai susține că au fost distrus 2 grupuri de sabotaj și recunoaștere care acționau în direcția Kupiansk, două avioane de vânătoare SU-27 în Donețk și 3 tancuri.
- Ucraina abia a început asaltul - Reuters citează un expert militar polonez care spune că suntem martori abia la primele faze ale contraofensivei. De exemplu, doar 3 din cele 12 brigăzi antrenate special în acest scop au intrat până la acest moment în luptă. O brigadă are de obicei în jur de 3.500 - 4.000 de soldați.
- Probleme la Zaporojie - Șeful AIEA, Rafel Grossi, a ajuns în zona ocupată din Zaporojie, pentru a inspecta centrala nucleară. El a spus că situația este cât se poate de serioasă, dar că nivelul de apă pentru răcirea reactoarelor încă este suficient. Anterior, el s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.
- Situația după distrugerea Kahovka - În Herson apele se mențin la 2,4 metri după distrugerea barajului Kahovka, dar totuși nivelul e în scădere, fiind retrase de pe 600 de hectare. 44 de regiuni rămân inundate - 27 pe malul drept și 17 pe malul stâng al Niprului. În părțile anexate de ruși ale Hersonului, 18 oameni au murit luați de ape. Rușii au raportat aici 95 de răniți și 7.525 de persoane evacuate. În Nikolaev, apele scad cam cu 8 cm pe zi și nivelul este acum de 28 de cm. Înotatul și pescuitul sunt interzise din motive de sănătate publică din 19 iunie în Herson, Nikolaev și Odesa.
- Mii de alerte în Ucraina - Ucrainenii au îndurat 6.807 alerte de raid aerian în 2023, în medie 40 de alerte pe zi, potrivit site-ului Air.alarms.in.ua, care colectează aceste date. Regiunile cu cele mai multe alerte sunt Donețk (1.141), Zaporojie (681) și Harkov (677). Kievul a avut aproape 380 de alerte. În total, de la începutul războiului, în Ucraina sirenele au sunat de 26.129 de ori. În acest an au fost transmise și 2.700 de avertizări despre bombardamente și explozii (în medie 16 pe zi).
- Ucraina poate menține contraofensiva - Ucraina dispune de o capacitate şi de o putere de foc suficiente pentru a-şi continua contraofensiva împotriva forţelor ruse în pofida pierderilor iniţiale, a dat asigurări joi secretarul apărării american Lloyd Austin, după o întrevedere la sediul NATO cu ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. ''Este un război. Ştim aşadar că vor exista pagube de cele două părţi'', a subliniat el.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin a dat ordin pentru naționalizare - Financial Times scrie că Vladimir Putin a dat ordin Guvernului să devină cât mai greu pentru companiile occidentale să plece din Rusia. Un decret pregătit săptămâna trecută prevede dreptul Rusiei de a naționaliza companiile ce provin din state care au impus sancțiuni după declanșarea invaziei.
- Recompensă pentru distrugerea Leoparzilor - Doi cântăreți ruși - Nikolai Baskov și Grigori Leps - au promis recompense pentru fiecare tanc Leopard distrus sau avariat de soldații ruși. Pentru Leopard 1 sunt puse la bătaie 700.000 de ruble (aprox. 7.600 de euro), pentru un Leopard 2, un milion de ruble (puțin sub 11.000 de euro). Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că „inițiativa patriotică” este susținută de Kremlin.
- FSB anunță un atentat dejucat- FSB a anunțat că l-a prins în flagrant pe un locuitor din Briansk care pregătea un atac terorist.
- Alegeri în regiunile anexate - Comisia electorală centrală a Rusiei a stabilit pentru 10 septembrie alegerile regionale în cele patru provincii ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat. Data coincide cu ziua alegerilor din alte regiuni rusești, când vor fi aleși guvernatorii regionali. Totuși, Rusia nu controlează pe deplin regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, din estul și sudul Ucrainei, iar luptele sunt în desfășurare în toate cele patru. Într-o singură zi oamenii ar trebui să voteze aleși pentru aproximativ 80 de funcții.
Diplomație de război
- Cehia vrea monitorizarea tuturor rușilor din Occident - Președintele Cehiei Pavel Piotr spune că serviciile occidentale ar trebui să fie mult mai atente la rușii care trăiesc peste hotare: „Cum s-a întâmplat în multe conflicte din trecut, măsurile de securitate pentru cetățenii ruși ar trebui să fie mai stricte decât de obicei. Toți rușii care trăiesc în țări occidentale ar trebui să fie monitorizați îndeaproape, pentru că sunt cetățenii unei țări care a pornit un război”.
- Pregătiri pentru aderarea Ucrainei la NATO - Volodimir Zelenski a vorbit aproape o oră la telefon miercuri seara cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, anunțând că lucrează la o formulă care să dea Ucrainei o perspectivă concretă de aderare la NATO la summit-ul de la Vilnius de luna viitoare: „Polonia este foarte realistă în ceea ce priveşte necesitatea aderării Ucrainei la NATO. Şi aceasta este o necesitate obiectivă. Lucrăm împreună pentru a dezvolta un conţinut specific pentru summit-ul Alianţei de la Vilnius”.
- Rezoluție în PE pentru aderare - Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care somează statele NATO să-și îndeplinească obligațiile față de Ucraina și să pregătească terenul pentru a invita Kievul să devină parte a Alianței.
- Australia blochează noua ambasadă rusă - Guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei alături de Parlamentul de la Canberra, a anunţat prim-ministrul Anthony Albanese. Guvernul s-a consultat cu serviciile de informaţii şi „a primit sfaturi foarte clare în materie de securitate cu privire la riscul prezentat de o nouă prezenţă a Rusiei atât de aproape de Parlament". Kremlinul a denunţat o "isterie rusofobă" din partea Australiei. "Spre marele nostru regret, Australia continuă să calce cu forţă pe urma autorilor isteriei rusofobe care face ravagii în prezent în ţările occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.