Ziua 449. Atacuri fără precedent asupra Ucrainei, Kievul anunță progrese în Bahmut. Plan NATO de război de mii de pagini (Foto & Video)

Ziua 449. Atacuri fără precedent asupra Ucrainei, Kievul anunță progrese în Bahmut. Plan NATO de război de mii de pagini (Foto & Video)

Ziua 449 de război a început cu alarme antiaeriene în întreaga Ucraina. Explozii au avut loc în numeroase regiuni, inclusiv la Kiev, cetățenii fiind sfătuiți să rămână în adăposturi pentru că rușii continuă atacul.

A fost vizată de un atac masiv cu rachete și Odesa. Majoritatea au fost doborâte deasupra mării, însă unele au trecut de sistemele de apărare. O fabrică a fost lovită, înregistrându-se victime.

Autoritățile ucrainene spun că seria de atacuri asupra Kievului este „fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor”.

O explozie a avut loc și în Crimeea, pe linia ferată ce face legătura între Simferopol și Sevastopol. Un tren încărcat cu cereale a deraiat și autoritățile indică un posibil sabotaj.

Ucraina a făcut un pas important spre NATO, Moldova a anunțat că e independentă energetic total de Rusia, iar Japonia a marcat o premieră istorică printr-un ajutor dat soldaților ucraineni răniți. Zelenski ar putea pleca în Japonia la summit-ul G7, în timp ce la summit-ul NATO de la Vilnius statele membre ar urma să adopte un amplu plan de război, considerând că e nevoie ca totul să fie pregătit, pentru că un conflict poate izbucni în orice moment.

ADVERTISING

Emisarul de pace al Chinei a concluzionat la Kiev că nu există nicio soluție magică pentru încheierea războiului și a adăugat în turneul său ca destinație și Parisul.

Iar în Rusia adversarii politici ai lui Vladimir Putin s-au trezit la primele ore ale dimineții cu mascații spărgându-le ușile.

Situația pe front

  • Alerte în toată Ucraina - Alerte antiaeriene au fost declarate pe întreg teritoriul Ucrainei joi dimineața, iar armata a avertizat în legătură cu posibile lovituri cu rachete rusești într-un arc larg care se întinde de la Kiev până în regiunile centrale și în sud.
  • Explozii și incendiu la Kiev - Mai multe explozii au avut loc la Kiev şi în alte regiuni ale Ucrainei. Un incendiu a izbucnit într-o fabrică din districtul Darnițkîi, ca urmare a căderii resturilor unei rachete: „Atacul asupra capitalei continuă. Nu părăsiţi adăposturile în timpul raidului aerian!”, a transmis primarul Kievului.
  • Atacuri fără precedent - Autoritățile descriu atacurile asupra Kievului drept „fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor”. Acesta este al nouălea atac aerian consecutiv asupra capitalei de la începutul lunii mai. În total, rușii au lansat 30 de rachete de pe mare, din aer și de la sol și Ucraina spune că a reușit să distrugă 29 dintre acestea. Totodată, au fost distruse și 4 drone rusești.
  • Victime la Odesa - Un atac masiv cu rachete a vizat și Odesa. Majoritatea rachetelor au fost doborâte deasupra mării, a anunțat administrația militară a regiunii, dar a fost lovită și o fabrică. O persoană a murit și două sunt rănite.
  • Atac în Harkov - O casă din satul Ţirkuni, din regiunea Harkov, a fost lovită de ruși. O persoană a fost prinsă sub dărâmături.
  • Tren sabotat în Crimeea - Un tren cu cereale a deraiat în regiunea Simferopol, în Crimeea. Se pare că ar fi fost o explozie pe calea ferată, în urma căreia 8 vagoane au sărit de pe șine. Aproximativ 150 de metri de cale ferată sunt afectați. Circulația trenurilor între Simferopol și Sevastopol a fost întreruptă. Compania Feroviară din Crimeea a confirmat că deraierea s-a produs „din cauza acțiunilor unor persoane neautorizate”, indicând sabotajul.
  • Rușii fug din Bahmut - Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, susține că armata rusă și-a retras mai multe unități din nordul Bahmutului, pe care mercenarii se luptă să-l cucerească de luni de zile. El le cere ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și șefului armatei, Valeri Gherasimov, să mai mențină flancurile câteva zile.
  • Atac în Belgorod - Satul rus Dronovka din regiunea Belgorod a rămas fără curent și gaz după un atac al ucrainenilor. Nicio persoană nu a fost rănită.
  • Patriotul rezistă - Un oficial american a anunțat că sistemul ultrasofisticat de apărare aeriană Patriot furnizat de Statele Unite în Ucraina a fost avariat, dar este operaţional.
  • Lukașenko nu crede în contraofensivă - Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, consideră că informațiile despre contraofensiva ucraineană nu sunt altceva decât propagandă: „Trebuie să spun că cea mai mare dezinformare este această contraofensivă. Eu cred că nu e niciun contraatac, este o nebunie”.
  • Planul NATO de război - Jurnaliștii de la Reuters scriu că pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece NATO a dezvoltat planuri ample de război ce se întind pe mii de pagini și ce ar urma să fie aprobate la summit-ul din vară de la Vilnius. „Trebuie să fim pregătiți, pentru că un conflict poate izbucni în orice moment”, spune Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO.
  • Ucraina anunţă progrese în Bahmut - Forţele militare ucrainene au avansat în anumite zone ale oraşului Bahmut, unde sunt lupte intense cu armata rusă, anunţă Administraţia de la Kiev. "În unele zone din Bahmut, trupele noastre au avansat aproximativ un kilometru", a declarat joi seară Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diplomație de război

  • Pas mare spre NATO - Ucraina a aderat la Centrul de apărare cibernetică al NATO, anunţă această structură cu sediul în Estonia, o „etapă importantă pe calea aderării” la Alianţa Nord-Atlantică, salută Kievul.
  • Zelenski la G7 - Președintele ucrainean va participa la summit-ul G7 din Japonia, dar nu este clar încă dacă fizic sau online. Decizia va fi luată în funcție de situația de pe front.
  • Emisarul Chinei nu știe magie - Emisarul chinez pentru Ucraina Li Hui, care se află într-o vizită la Kiev, subliniază joi că nu există nicio soluţie-miracol care să pună capăt războiului din Ucraina şi îndeamnă atât Kievul, cât şi Moscova, să angajeze negocieri: „Nu există niciun panaceu pentru rezolvarea crizei, iar toate părţile trebuie (…) să construiască o relaţie de încredere reciprocă şi să creeze condiţii în vederea unei opriri a războiului şi a dialogului. China va continua să furnizeze o asistenţă Ucrainei în măsura capacităţilor sale”.
  • Succes pentru Rusia - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezvăluit că Rusia a obținut pentru prelungirea acordului pe cereale garanții pentru Banca Agricolă a Rusiei echivalente cu deblocarea SWIFT.
  • Moldova e independentă de Rusia - Premierul moldovean Dorin Recean anunță de la București că Republica Moldova nu mai folosește gaze și energie electrică rusești: „Suntem integrați în rețeaua europeană“.
  • Premieră istorică pentru Japonia - Un spital japonez va trata doi militari ucraineni răniți în timpul războiului din Ucraina. Este pentru prima dată când un spital militar din Japonia va interna și va oferi tratament unor militari străini.
  • Decizia pentru F-16, pasată la SUA - Miniştrii Apărării britanic Ben Wallace şi german Boris Pistorius pasează Statelor Unite o decizie cu privire la o eventuală livrare de avioane de luptă de tip F-16 Ucrainei şi afirmă că aceasta îi revine Casei Albe. „Noi nu avem F-16 şi nu vom livra (avioane de tip) Typhoon, dar putem, evident, să contribuim la formare şi la susţinere, în limitele faptului că nu avem piloţi de F-16”, a spus Wallace.
  • Solul lui Xi merge la Paris - Emisarul chinez Li Hui, trimis de Beijing în Europa să discute despre o ”soluţionare politică” a războiului rus în Ucraina, care se află la Kiev şi care urmează să efectueze vineri o vizită în Polonia, urmează să ajungă şi la Paris ”la începutul săptămânii viitoare”, anunţă ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.
  • Pentagonul poate creşte ajutorul militar oferit Ucrainei - Pentagonul a supraevaluat cu circa trei miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare oferite Ucrainei pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia, o "eroare contabilă" ce ar permite SUA să furnizeze Kievului mai multe arme şi muniţii, au declarat joi agenţiei Reuters doi oficiali americani, din Senat şi, respectiv, Departamentul Apărării.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Gaură uriașă în buget - Deficitul bugetar al Rusiei deja e mai mare decât fusese prognozat pentru finalul anului.
  • Putin manipulează prețul petrolului - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că reducerile producţiei de petrol sunt necesare pentru a menţine un anumit nivel al preţurilor, contrazicând asigurările altor lideri ai grupului de producători OPEC+ că nu încearcă să gestioneze piaţa în acest fel.
  • Percheziții la Opoziție - La Moscova, Mihail Lobanov, un profesor universitar care îi este și adversar politic lui Putin, s-a trezit la primele ore ale dimineții cu mascații care i-au spart ușa, l-au încătușat și l-au pus la pământ. Nu este clar ce acuzații i se aduc, dar se pare că sunt percheziții și la domiciliile altor politicieni de opoziție.
  • Haos printre oficialii Moscovei - Serviciile de informații britanice spun că mulți înalți oficiali de la Moscova sunt cu moralul la pământ și ar vrea să demisioneze, dar nu au voie, decretul lui Putin fiind emis tocmai ca să-i împiedice.
  • Dezertorul Wagner se întoarce în Rusia - Andrei Medvedev, un fost comandant al grupării ruse Wagner care a cerut azil în Norvegia după ce a trecut granița ruso-norvegiană în ianuarie, a declarat că vrea să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viața sa: „Am sperat că aș putea găsi aici pacea și calmul, că aș putea lăsa în urmă toată politica, războiul, armata, dar cumva nu am reușit. Vom vedea ce s-ar întâmpla în Rusia. Dacă mă vor ucide, OK. Dacă nu o vor face, mulțumesc mult. Dacă voi trăi, și mai multe mulțumiri”.
  • Cultura după gratii - Un tribunal de la Moscova a dispus arestarea producătorului de film Alexander Rodnianski și a regizorului de teatru Ivan Viripaev pentru „difuzarea de informaţii false" despre armata rusă. Ambii sunt stabiliţi în afara Rusiei și vor fi arestaţi odată ce autorităţile ruse reuşesc să-i reţină sau să-i extrădeze.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇