Ziua 448: Acordul cerealelor a fost prelungit, Orban sabotează ajutorul pentru Ucraina. Moscova dă undă verde la deportări și vrea câinii vagabonzi pe front

Ziua 448: Acordul cerealelor a fost prelungit, Orban sabotează ajutorul pentru Ucraina. Moscova dă undă verde la deportări și vrea câinii vagabonzi pe front

Ziua 448 de război a adus o premieră. Forțele ucrainene au atacat cu un tanc teritoriul rus. Kievul și Moscova continuă lupta și verbal, contrazicându-se în ce privește distrugerea de rachete Kinjal, respectiv de sisteme Patriot.

Pe front, continuă bătălia de la Bahmut, unde rușii încearcă să obțină o victorie înainte de potențialele multe înfrângeri ce vor veni odată cu declanșarea contraofensivei ucrainene. Atacurile au continuat în Herson, unde rușii au lovit un spital. Printre cele mai afectate regiuni rămâne Harkovul, unde doar în ultima lună au avut loc peste 140 de atacuri, majoritatea vizând civili.

Kievul susține că până acum au fost uciși în război peste 200.000 de soldați ruși. Cifra e imposibil de confirmat la acest moment, însă cu siguranță pierderile sunt mult mai mari decât în ultimul bilanț oficial de la Moscova, ce indica 5.937 de morți, în septembrie anul trecut. Poate și din acest motiv în Duma de Stat a fost făcută o nouă propunere ciudată - antrenarea și trimiterea pe front a câinilor vagabonzi din Rusia.

De cealaltă parte, liderul Wagner Evgheni Prigojin a postat imagini tulburătoare cu cadavrul unui militar în ruinele unei clădiri, susținând că acesta ar fi cetățean american. Iar parlamentarii ruși au înăsprit legea marțială, dând, practic, liber la arestări și deportări din regiunile anexate ilegal în Ucraina.

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni. Iar Viktor Orban nu se dezice și blochează un nou ajutor militar al UE pentru Ucraina, de 500 de milioane de euro.

La Kiev a ajuns Li Hui, solul de pace trimis de Beijing. Rămâne de văzut ce va anunța după întâlnirea cu Zelenski, având în vedere că mandatul său e de a negocia „o reglementare politică a conflictului dintre Ucraina şi Rusia”.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Spital bombardat - Un atac rus a lovit un spital din Berislav, regiunea Herson. Primele informații arată că nu sunt răniți între pacienți și personalul medical.
  • Atac la Nikolaev - Orașul Nikolaev a fost bombardat peste noapte de ruși. Un bloc și o reprezentanță auto au fost parțial distruse. O persoană a fost rănită.
  • Premieră ucraineană - Publicația Mash scrie că forțele armate ale Ucrainei au tras pentru prima dată cu un tanc pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod.
  • Rușii speră la victorie în Bahmut - Moscova a trimis unități suplimentare în Bahmut și continuă să lupte aici cu toată forța, în încercarea de a obține o victorie înainte de eventualele pierderi ce vor urma odată ce Kievul va da startul contraofensivei, scriu analiștii de la Institutul pentru Război din SUA, după ce au analizat imaginile din satelit și datele de pe front ale ultimelor zile.
  • Atac în Donețk - Autoritățile pro-ruse din Donețk spun că 3 persoane au fost ucise și 2 rănite în urma unui atac ucrainean.
  • Asediul Harkovului - Rușii au bombardat regiunea ucraineană Harkov de peste 140 de ori în ultima lună, susțin oficialii ucraineni, care precizează că au fost vizate în principal ținte civile: „Ocupanții ruși intensifică atacurile teroriste asupra populației civile din regiune, folosind toate armele disponibile, artilerie cu țeavă și rachete, mortiere, aviație, drone, arme cu rachete și arme de calibru mic".
  • Bilanț negru uriaș - Kievul susține că până astăzi au fost uciși în Ucraina peste 200.000 de soldați ruși. Cifra exactă oferită, după ce marți ar fi fost uciși 610 militari ruși, este de 200.590. Ultimul bilanț oferit de Ministerul Apărării de la Moscova pe 21 septembrie 2022 era de 5.937 de soldați ruși morți, în timp ce serviciul în limba rusă al BBC și Mediazona au reușit să confirme 22.644 de morți, menționând că cifrele sunt departe de a reflecta realitatea.
  • Mine în Rusia - Un civil din Belgorod și-a pierdut un picior după ce a călcat pe o mină. Astfel de accidente sunt mai dese în regiunile de la granița cu Ucraina.
  • Cruzimea lui Prigojin - Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat moartea unui voluntar american angajat în luptă alături de trupele Kievului, în estul Ucrainei. Într-o înregistrare video distribuită de către bloggeri militari ruşi, Prigojin îi arată cadavrul, printre ruinele unei clădiri. Potrivit ecusonului care apare în filmare, ar fi vorba de Nicholas Dwain Maimer, din Boise, Idaho. Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional!

Kinjal vs. Patriot

  • Șoigu ironizează Kievul - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a negat că Ucraina a doborât marți 6 rachete hipersonice Kinjal, așa cum a susținut Kievul: „Federaţia Rusă nu a lansat atâtea rachete Kinjal câte se presupune că a doborât de fiecare dată Kievul când face declaraţii. Numărul de interceptări revendicate de Ucraina este de trei ori mai mare decât rachetele pe care le lansează Moscova. Iar ei greşesc tot timpul tipul de rachetă, de aceea, nu le nimeresc".
  • Distrugerea rachetelor, secret militar - Serviciile de informații ucrainene au blocat camerele care transmiteau online în timpul desfășurării sistemelor antirachetă pe 16 mai, când Kievul spune că a doborât 6 rachete Kinjal, informație contrazisă de Moscova. SBU a anunțat că a confiscat și telefoanele și calculatoarele celor pe care i-a identificat că filmau. Amintim că în Ucraina este interzisă publicarea de imagini și informații care vizează operațiunile militare, altele decât cele oferite de autorități.
  • De câte rachete e nevoie să distrugi un Patriot - Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, spune că rachetele Kinjal nu pot distruge sistemele Patriot. El arată că părțile componente ale sistemului sunt plasate la distanță unele de altele, astfel că o singură rachetă nu-l pot distruge în totalitate.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diplomație de război

  • Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, anunţul său fiind confirmat la scurt timp şi de Moscova.bAcordul, încheiat în vara anului trecut cu medierea Turciei şi ONU, trebuie prelungit periodic, iar data la care expira era 18 mai. Ca de fiecare dată când acordul urmează să fie prelungit, Moscova punea noi condiţii, încercând să obţină o ridicare parţială a sancţiunilor occidentale, şi ameninţa că nu va mai accepta prelungirea documentului şi că va ieşi din înţelegere.
  • Orban sabotează ajutorul pentru Ucraina - Ungaria a blocat alocarea unui pachet militar în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. „Ungaria nu e de acord că UE folosește Fondul European pentru Pace exclusiv pentru Ucraina și consideră că asta nu permite fonduri suficiente pentru promovarea intereselor europene în alte regiuni”, a transmis Guvernul lui Viktor Orban.
  • Ucraina primește F-16? - Marea Britanie și Olanda vor crea o coaliție pentru a oferi Ucrainei avioane de luptă F-16. Informația a fost anunțată după întâlnirea premierilor celor două țări în marja summit-ului Consiliului Europei, ce are loc zilele acestea în Islanda. Germania și Polonia au anunțat că nu se vor alătura iniţiativei. Însă nici Guvernul britanic nu va furniza Ucrainei avioane militare, deşi este iniţiatorul acestei coaliţii, ministrul Ben Wallace afirmând că Statele Unite trebuie să ia decizia în privinţa livrării de aeronave F-16.
  • Inventarul dezastrului - Liderii celor 46 de ţări membre ale Consiliului Europei au deschis un „registru al pagubelor” cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, la un an după ce au exclus Moscova din CoE. Olaf Scholz consideră că înfiinţarea registrului va juca „un rol central în pedepsirea şi cererea de socoteală pentru crimele de război comise de către ocupanţii ruşi şi uriaşele pagube pe care Rusia le provoacă Ucrainei zi de zi”.
  • Rusia a blocat conturile ambasadei Finlandei - Autorităţile ruse au anunţat blocarea conturilor bancare ale Ambasadei Finlandei din Moscova şi ale Consulatului finlandez din Sankt-Petersburg, iar Guvernul de la Helsinki nu are nicio explicaţie oficială. Finlanda nu a blocat activele bancare ale misiunilor diplomatice ruse.
  • Soția lui Zelenski, succes la Seul - Coreea de Sud a semnat un acord cu Ucraina miercuri, pentru un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari, la o zi după vizita primei-doamne a ţării lovite de război care a cerut asistenţă militară, informează Reuters. Coreea de Sud, un producător major de obuze de artilerie, a anunţat că nu va furniza arme letale Ucrainei, în contextul relaţiilor sale cu Rusia.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Liber la deportări - Duma de Stat a adoptat amendamente care înăspresc legea marțială. În regiunile unde este introdusă, forțele de ordine pot să aresteze cetățenii care încalcă ordinele pentru 30 de zile și pot și să „strămute forțat și controlat” localnicii. După aceste modificări, este permisă și organizarea de alegeri în zonele în care e decretată legea marțială. La acest moment aceste zone sunt cele anexate ilegal în Ucraina: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
  • Oprirea războiului, o propunere „neconstructivă” - Guvernul rus a lansat pe platforma sa de servicii publice un apel către cetățeni să propună, până pe 21 mai, „idei puternice pentru timpuri noi”, care să ducă la dezvoltarea țării. Jurnalista de la Nestka Margarita Loginova a propus oprirea războiului, organizarea de alegeri corecte, restaurarea libertății presei și eliberarea deținuților politici. Administratorii platformei au șters propunerea și i-au răspuns că „este de natură politică și instigatoare la dezbateri neconstructive”.
  • Delirul lui Putin - Putin a transmis un mesaj evreilor ruși de Ziua Salvării și Eliberării, în care le-a spus că el continuă „lupta cu urmașii direcți ai nazismului”: „Atât noi, cât și generațiile viitoare trebuie să păstrăm cu sfințenie adevărul istoric despre Al Doilea Război Mondial, să înțelegem consecințele distructive ale naționalismului, antisemitismului și xenofobiei. Luptătorii și comandanții noștri se luptă azi în operațiunea militară cu urmașii direcți ai nazismului”.
  • Câinii vagabonzi, soldați ai Moscovei - O nouă propunere ciudată a fost făcută în Duma de Stat a Rusiei. Deputatul Fedot Tumusov ar vrea să fie trimiși la război câinii vagabonzi: „Avem mulți chinologi în țară care pot antrena câinii pentru diverse activități. Câinii mari și agresivi pot fi trimiși, după antrenament, pe front, să participe la operațiuni de deminare sau să îi salveze pe răniți. Așa cum ne-a arătat experiența din Marele Război Patriotic, pot fi folosiți și în alte chestiuni”. Tumusov a făcut aceste precizări la dezbaterile pe amendamente la o lege care ar permite eutanasierea câinilor vagabonzi. Se crede că rușii au folosit peste 60.000 de câini în Al Doilea Război Mondial, pentru a arunca în aer tancuri și vehicule militare inamice.
  • Acord cu Iran - Autoritățile din Iran și Rusia au semnat un acord pentru realizarea unei căi ferate care va face parte dintr-un uriaș coridor de transport. Coridorul are porțiuni pe mare și pe uscat și își propune să rivalizeze cu ruta care trece prin Canalul Suez.
  • Dronă pe autostradă - O dronă a explodat în apropiere de o importantă autostradă din regiunea rusă Kaluga. Din primele informații nu sunt victime, nici pagube materiale.
  • Statuie pentru Dughina - La Moscova va fi ridicat un monument în onoarea Dariei Dughina, fiica ideologului apropiat al Kremlinului Alexandr Dughin. Amintim că aceasta a murit anul trecut în august, într-un atentat care-l viza pe tatăl ei. Acesta a scăpat.
  • Revolta cercetătorilor din Siberia - Kremlinul a declarat miercuri că trei oameni de ştiinţă cercetaţi pentru trădare de stat se confruntă cu „acuzaţii foarte grave" şi că nu poate face comentarii asupra cazului. Precizările au venit după o scrisoare deschisă a oamenilor de știință din Siberia prin care aceștia își exprimă sprijinul cu cei 3, spun că sunt nevinovați și arată că, în condițiile în care cercetătorii sunt arestați pentru activitatea lor normală, nimeni nu mai știe cum să lucreze.

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Sol de pace chinez la Kiev - Emisarul Chinei Li Hui se află miercuri la Kiev, pentru a discuta despre o „reglementare politică” a conflictului dintre Ucraina şi Rusia, o vizită aşteptată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care doreşte ca Beijingul să facă uz de influenţa sa asupra Rusiei.
  • Probleme cu adăposturile din Kiev - Administrația militară a Kievului a anunțat controale urgente la adăposturile din capitală, după mai multe plângeri că multe dintre ele sunt închise: „Să închizi adăposturi în timpul războiul, în timpul unor atacuri masive cu rachete, este o crimă. Nu ar trebui să existe astfel de situații în capitală, este de neacceptat. Siguranța și viețile cetățenilor din Kiev sunt și rămân prioritatea numărul 1”.
  • „Nu vă panicați dacă auziți explozii” - Cetățenii din regiunea Kiev sunt avertizați că geniștii vor distruge muniții rămase în urma luptelor din districtul Vișegorodski.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇