Ziua 422: Mai multe avioane pentru armata Kievului, discuții despre aderarea Ucrainei la NATO. Noroiul încetinește luptele

Ziua 422: Mai multe avioane pentru armata Kievului, discuții despre aderarea Ucrainei la NATO. Noroiul încetinește luptele

Ziua 422 de război are în centru discuții despre aderarea Ucrainei la NATO. În discursul de joi seara adresat compatrioţilor, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a reiterat solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summit-ul de la Vilnius, din iulie.

Dar ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, respinge o decizie rapidă în acest sens: „Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum”.

În schimb, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că toți aliații au fost de acord ca Ucraina să devină membru.

Între timp, 50 de aliaţi ai Ucrainei se reunesc vineri în Germania pentru a-şi coordona ajutorul militar acordat Kievului, care afirmă că pregăteşte o contraofensivă de amploare.

Pe front, luptele continuă. Rusia a lansat un nou atac cu drone împotriva Kievului și a regiunii Poltava.

Trupele lui Putin au continuat atacurile terestre și în Bahmut și în jurul orașului, de-a lungul liniei de front Avdiivka-Doneţk și în vestul regiunii Donețk.

Iar rușii se atacă singuri. Un avion de luptă a bombardat din greşeală oraşul Belgorod.

Situația pe front

  • Nou atac în Kiev - Rusia a lansat un nou atac cu drone împotriva Kievului și regiunii Poltava, unde infrastructura civilă a fost avariată, a anunțat guvernul.
  • Atac și în Vinnytsia - Au fost atacuri cu drone iraniene și în regiunea Vinniţia. Majoritatea dronelor Shahed au fost doborâte, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk.
  • Lupta pentru Bahmut - Trupele rusești au continuat atacurile terestre în Bahmut și în jurul orașului, de-a lungul liniei de front Avdiivka-Doneţk și în vestul regiunii Donețk, se arată în cea mai recentă informare a Institutului pentru Studiul Războiului.
  • Noroiul încetinește luptele - Este foarte probabil ca noroiul să încetinească operațiunile ambelor părți implicate în conflictul din Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare. Cu toate acestea, este posibil ca publicațiile rusești să exagereze impactul general al noroiului asupra forțelor ucrainene, pentru a ridica moralul rușilor.
ADVERTISING

Ucraina în NATO

  • Apelul lui Zelenski - Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a reiterat, în discursul de joi seara adresat compatrioţilor, solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summit-ul de la Vilnius, din iulie. „Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.
  • Germania nu vrea acum Ucraina în NATO - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins o decizie rapidă. "Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum", a declarat Pistorius joi seara, adăugând că Ucraina e conştientă de situaţia procesului de luare a deciziilor pe acest subiect. Pistorius a spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci "cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers".
  • Ce spune Stoltenberg - Toți aliații NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a organizației, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg. Declarația a fost făcută vineri, înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania. Aproximativ 50 de aliaţi ai Ucrainei se reunesc pentru a-şi coordona ajutorul militar acordat Kievului. Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri".
  • Zelenski la summit-ul NATO - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitaţia NATO de a participa la summitul Alianţei Nord-Atlantice, preconizat să aibă loc în zilele de 11 şi 12 iulie la Vilnius, în Lituania, a declarat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg.
  • Cooperare cu NSPA - Ucraina a primit "undă verde" pentru o cooperare strânsă cu Agenţia de Sprijin şi Achiziţii a NATO (NSPA), a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov. Aceasta va include revizuirea naţională a achiziţiilor şi cea mai bună consiliere pentru Ministerul ucrainean al Apărării. "Avem nevoie de achiziţii excelente în domeniul apărării atât pentru a câştiga războiul, cât şi pentru a fi eficienţi în viitor", a spus Reznikov.
  • Parte a NATO deja - "Ucraina a atins niveluri fără precedent de interoperabilitate cu NATO. Suntem, de facto, deja o parte a spaţiului de securitate al Alianţei. Mi-am exprimat speranţa că acest lucru va accelera deciziile politice privind integrarea ţării noastre în NATO", a spus vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • SUA și Wagner - SUA nu au decis că grupul paramilitar privat rus Wagner este o "organizaţie teroristă străină" în pofida acţiunilor sale în curs de desfăşurare în Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. "Nu am luat o asemenea hotărâre şi nu deţin nicio informaţie în acest sens", a precizat John Kirby.
  • Ucraina vânează cârtițe de rang înalt - Ucraina caută intens agenţi dubli din serviciul său de spionaj, care ar fi pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut, ajutând forţele inamice să cucerească oraşul Herson şi centrala nucleară Cernobîl. Politico dezvăluie că Ucraina şi-a intensificat epurarea agenţilor dubli de rang înalt. Detalii AICI.
  • Nou ajutor pentru Ucraina - Ministerul canadian al Apărării anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 25 de milioane de dolari.
  • Mai multe avioane pentru Ucraina - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că doreşte ca Alianţa Nord-Atlantică să continue discuţiile despre livrarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei. Stoltenberg a subliniat că acum este mai importantă înarmarea Ucrainei decât de a discuta de o potenţială aderare a acestei ţări la NATO. Până în prezent, Ucraina a primit de la ţări aliate avioane MiG-29, de concepţie sovietică, însă Kievul a solicitat avioane de luptă occidentale. Acestea ar putea fi avioane modelul F-16, construite în Statele Unite.
  • Centru pentru Leopard 2 în Polonia - Germania, Polonia şi Ucraina au convenit crearea unui centru de reparaţii pentru tancurile germane Leopard 2 oferite Ucrainei şi care va fi amplasat pe teritoriul polonez în apropierea frontierei ucrainene, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Decizia a fost luată la baza americană Ramstein din vestul Germaniei, unde s-au reunit reprezentanţii statelor care oferă Ucrainei ajutor militar. Centrul de reparaţii din Polonia va costa între 150 şi 200 de milioane de euro şi ar urma să-şi înceapă activitatea către sfârşitul lunii mai.  
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rușii se atacă singuri - Un avion de luptă rusesc a tras din greşeală în oraşul Belgorod, joi seara târziu, provocând o explozie şi deteriorând clădiri, a anunţat Ministerul Apărării. „În timp ce un avion Suhoi Su-34 al forţelor aeriene zbura deasupra oraşului Belgorod, a avut loc o descărcare accidentală de muniţie de aviaţie”, transmite TASS, citând Ministerul Apărării. Detalii AICI.
  • Final de exerciții militare - Armata rusă a anunţat încheierea unor exerciţii militare-surpriză ale Flotei ruse la Oceanul Pacific, demarate săptămâna trecută, în toiul unor tensiuni cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina. ”Aceste exerciţii-surpriză au confirmat nivelul înalt de pregătire militară al Flotei la Pacific în îndeplinirea misiunilor vizând respingerea unei agresiuni a unui eventual inamic”, a anunţat joi Ministerul rus al Apărării.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇