Ziua 383: Rușii au bombardat o școală și continuă șantajul cu cereale. Ucrainenii sunt antrenați pentru „Leoparzi” și primesc promisiuni de avioane

Ziua 383: Rușii au bombardat o școală și continuă șantajul cu cereale. Ucrainenii sunt antrenați pentru „Leoparzi” și primesc promisiuni de avioane

În ziua 383 de război, situaţia din zona Bahmut rămâne dificilă, dar forţele ucrainene resping toate încercările armatei ruse de a captura oraşul.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins 102 atacuri. În jurul orașelor Kupiansk și Limansk, forțele ruse au continuat să încerce să străpungă apărarea ucraineană prin asalturi.

Pe de altă parte, forțele ruse au tras două rachete într-o școală din Avdiivka, potrivit șefului Biroului Preşedinţiei Ucrainei.

În Rusia, cel puţin o persoană a fost rănită luni în Belgorod, după ce au fost doborâte patru rachete deasupra regiunii şi centrului său administrativ.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost primit, luni, la Kremlin, iar președintele chinez Xi Jinping plănuiește să călătorească în Rusia pentru a se întâlni şi el cu Vladimir Putin chiar săptămâna viitoare. După vizita la Moscova, liderul chinez s-ar putea deplasa în mai multe ţări europene. În plus, Xi Jinping intenţionează să aibă o discuţie şi cu Volodimir Zelenski.

Situația pe front

  • Ruşii au bombardat o şcoală - Forțele ruse au tras două rachete într-o școală din Avdiivka (în estul regiunii Donețk), potrivit șefului Biroului Preşedinţiei Ucrainei, Andrei Yermak. Un localnic a fost ucis în atac.
  • 102 atacuri respinse - Forțele ucrainene au respins 102 atacuri în ultimele 24 de ore, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al forțelor armate. În jurul orașelor Kupiansk și Limansk, forțele ruse au continuat să încerce să străpungă apărarea ucraineană prin asalturi în mai multe zone și bombardamente de artilerie.
  • Șantajul cu cereale - Administraţia Rusiei a anunţat luni seară, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse.
  • Situaţia din zona Bahmut rămâne dificilă, dar forţele ucrainene resping toate încercările armatei ruse de a captura oraşul, a afirmat luni comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskii. ''Situaţia din jurul oraşului Bahmut rămâne dificilă. Toate tentativele inamicului de a captura oraşul sunt respinse cu artilerie, tancuri şi alte arme'', a scris generalul pe Telegram.
  • Pierderile rușilor - Rusia a pierdut 159.800 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, afirmă Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Numai în ultima zi forțele rusești au suferit 710 pierderi.
  • Rușii jefuiesc teritoriile capturate - Forțele ruse „continuă să jefuiască teritoriile capturate temporar”, anunță autoritățile ucrainene. Recent, ocupanții au început să scoată din centrul educațional și de formare al centralei nucleare din Zaporojia echipamente educaționale, care erau folosite pentru a îmbunătăți calificările personalului.
  • 4 rachete doborâte în Belgorod - Cel puţin o persoană a fost rănită luni în Belgorod, în sudul Rusiei, după ce forţele ruse au doborât patru rachete deasupra regiunii şi a centrului său administrativ, a declarat guvernatorul. "În acest moment, se ştie că o persoană a fost rănită", a declarat Viaceslav Gladkov. "Există, de asemenea, pagube provocate de resturi de rachete la două clădiri rezidenţiale", a adăugat el. Oficialul rus nu a spus cine crede că a tras rachetele, dar în trecut a acuzat forţele ucrainene de cealaltă parte a graniţei de atacuri similare.
  • Atac în Sumî - Rușii au bombardat orașul Znob-Novgorodskî din regiunea Sumî. O persoană a murit și alte patru au fost rănite.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Sancțiuni reînnoite - Uniunea Europeană a prelungit, luni, până la 15 septembrie sancţiunile pe care le-a impus persoanelor şi entităţilor ruse pentru anexarea ilegală a Crimeei şi invazia totală din Ucraina, sancţiuni care-l includ şi pe preşedintele Vladimir Putin. Violeta Prigojina, mama liderului Grupului Wagner, rămâne pe listă, în pofida faptului că Tribunalul General al UE a anulat săptămâna trecută sancţiunile împotriva sa pe motiv că legătura de rudenie nu este un motiv suficient pentru a o sancţiona, fiind prima dată când justiţia europeană s-a pronunţat contra măsurilor restrictive adoptate de UE de la începutul invadării Ucrainei.
  • F-18 pentru Ucraina? - Prim-ministrul finlandez Sanna Marin s-a declarat luni deschisă discuţiilor cu privire la posibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-18 care urmează să fie înlocuite în curând cu avioane F-35 mai moderne. Cu toate acestea, F-35 nu urmează să sosească înainte de 2025. Cu toate acestea, F-35 nu urmează să sosească înainte de 2025.
  • Ucraineni antrenați pentru „Leoparzi” - Un grup de 40 de tanchişti şi 15 mecanici au desfăşurat programul de instruire la o bază militară din apropierea oraşului Zaragoza. „A fost un program intens", iar militarii ucraineni vor reveni acasă „cu cunoştinţe foarte acceptabile" pentru utilizarea tancurilor Leopard, a declarat un căpitan spaniol jurnaliştilor, cărora li s-a permis luni prima dată accesul în poligonul militar unde s-a desfăşurat pregătirea militarilor ucraineni: „Deşi tancurile sunt foarte diferite (de cele de concepţie sovietică folosite de armata ucraineană - n.red), multe sisteme se aseamănă şi asta face lucrurile să fie mult mai uşoare. Şi împreună cu motivaţia personalului şi dorinţa lor de a învăţa, noi îi vedem foarte pregătiţi să revină pe câmpul de luptă", a spus instructorul militar spaniol.
  • Două dosare la CPI - Curtea penală internațională intenționează să deschidă două dosare de crime de război legate de invazia rusă a Ucrainei și va solicita mandate de arestare pentru mai multe persoane, a raportat New York Times, citând surse neautorizate să vorbească public. Sunt primele acuzații internaționale care au fost prezentate de la începutul conflictului.
  • Importurile de armament s-au dublat în Europa - Importurile de armament în Europa aproape s-au dublat în 2022, în urma livrărilor masive către Ucraina care a devenit a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, publicat luni.
  • Zelenski, pus la punct de premierul din Georgia - Premierul georgian, Irakli Garibaşvili, i-a cerut preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu intervină în situaţia politică din Georgia, după ce un val de proteste a zguduit ţara săptămâna trecută. "Când o persoană care se află în război răspunde la acţiunea distructivă a câtorva mii de oameni aici, în Georgia, aceasta este o dovadă directă că această persoană este implicată, motivată să facă să se întâmple ceva şi aici, să se schimbe", a declarat Garibaşvili.
  • Xi Jinping plănuiește să călătorească în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin. Planurile pentru o astfel de vizită vin în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei pentru Rusia.
  • Liderul Chinei vorbeşte şi cu Zelenski - După vizita la Moscova, liderul chinez s-ar putea deplasa în mai multe ţări europene. În plus, Xi Jinping intenţionează să aibă o discuţie prin videoconferinţă cu Volodimir Zelenski.
  • Kadîrov la Kremlin - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost primit, luni, la Kremlin, de Vladimir Putin pentru a discuta despre război. Într-o înregistrare video care circulă online, Kadîrov stă la un birou cu Putin - la distanţă mică - şi desface o mapă cu documente. "În republica noastră totul este foarte bine", îi spune Kadîrov. "Asta datorită ţie, don", adaugă el, folosind un cuvânt cecen.  "Mulţumesc poporului cecen" îi răspunde Putin. Jurnalistul BBC Francis Scarr, care monitorizează presa rusă, a remarcat că atunci când Kadîrov începe să citească de pe notiţele pregătite, pare că întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte pronunţia rusă, iar dimensiunea scrisului de pe hârtii este considerabilă. 
  • Atacul asupra Nord Stream - Nikolai Patruşev, fost director al serviciilor de securitate şi unul dintre principalii aliaţi ai lui Vladimir Putin, a declarat că Statele Unite şi Marea Britanie au vrut să ducă spre piste false atunci când au sugerat că un grup pro-ucrainean a aruncat în aer anul trecut gazoductele Nord Stream de pe fundul Mării Baltice.
  • Negocieri pentru cereale - Au început negocierile între oficialii ONU și ministrul adjunct de Externe al Rusiei cu privire la o posibilă prelungire a acordului care permite exportul în siguranță de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇