Ziua 346 de război: Accident „semnificativ” la Odesa. Un nou schimb de prizonieri. SUA îi dă Ucrainei fonduri rusești confiscate

Ziua 346 de război: Accident „semnificativ” la Odesa. Un nou schimb de prizonieri. SUA îi dă Ucrainei fonduri rusești confiscate

Ziua 346 de război continuă cu lupte grele în zona Donețk, dar și cu noi informații după summitul Ucraina – UE care a avut loc la Kiev. Președintele Zelenski spune că sunt șanse ca Ucraina să înceapă negocierile pentru aderare chiar în acest an, dar presa internațională susține că nu a existat nicio promisiune din partea liderilor UE în acest sens.

Sâmbătă dimineața, un accident „semnificativ” a avut loc la o stație electrică din regiunea Odesa din Ucraina și pare că alimentarea cu energie nu va putea fi restabilită prea curând.

A fost anunțat și decesul unui voluntar american care se afla pe linia frontului în Bahmut, un paramedic care venise abia de câteva săptămâni în Ucraina. Și s-a făcut un nou schimb de prizonieri.

Iar SUA au anunțat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina. Este vorba de 5,4 milioane de dolari, confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev, unul dintre principalii finanțatori ai separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Și Portugalia a anunțat că va trimite Ucrainei tancuri Leopard.

Cu o zi înainte, în ziua 345 de război, oficialii ucraineni au avertizat că Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă majoră, şi-a strâns forţe considerabile, iar un atac este iminent în următoarele săptămâni. La rândul său, şeful CIA a apreciat că următoarele şase luni vor fi „absolut cruciale”.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Accident semnificativ la Odesa - Un accident „semnificativ” a avut loc la o stație electrică din regiunea Odesa din Ucraina, au anunțat sâmbătă autoritățile ucrainene. Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că au fost introduse întreruperi de energie electrică de urgență, deoarece situația este „dificilă", potrivit Sky News. Va fi imposibil să se restabilească rapid alimentarea cu energie electrică, a anunțat și președintele Volodimir Zelenski. DTEK Odesa Power Grids a scris pe Facebook că acesta este al doilea „accident de mare amploare" care are loc în ultimele 24 de ore.
  • 500.000 de oameni fără curent - În urma loviturilor rusești din Odesa, care au afectat puternic infrastructura energetică, aproape 500.000 de persoane au rămas fără curent electric. Pagubele sunt complexe și foarte grave, generatoare vor fi livrate în 24 de ore și va fi adusă și o centrală electrică cu turbină cu gaz donată de Statele Unite. Alimentarea cu căldură, canalizare și apă funcționează normal.
  • Lupte grele la Donețk - Situaţia de pe front rămâne foarte dificilă, în special în regiunea Doneţk, a anunțat președintele Zelenski în discursul său de vineri noaptea.
  • Rusia atacă masiv - Ucraina a fost ţinta a numeroase bombardamente ruseşti, sâmbătă, iar Kievul a reușit să contracareze un atac asupra Bahmut, informează Ministerul ucrainean al Apărării, citat de AFP. Potrivit sursei citate, „inamicul se regrupează în anumite zone, îşi concentrează principalele eforturi pe desfăşurarea de operaţiuni ofensive în direcţiile Kupiansk, Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Novopavlivka. În regiunea de est a Doneţk, tiruri de artilerie masive au vizat sâmbătă dimineaţa Avdiivka, pe linia frontului, după ce oraşul Kramatorsk a fost lovit peste noapte de rachete. În ultimele 24 de ore, doar în sudul provinciei Zaporojie, au căzut obuze asupra unor infrastructuri civile situate pe teritoriile a 26 de localităţi. Bombardamentele au continuat și la Herson.
  • Voluntar american ucis - Un voluntar american a fost ucis în timp ce se afla pe linia frontului în Ucraina, informează The Guardian. Pete Reed (34 de ani), a fost ucis joi în timp ce ajuta la evacuarea civililor, când vehiculul său a fost lovit de o rachetă în Bahmut, oraş din est, care a devenit scena unor confruntări intense. Reed, care era paramedic, ajunsese în Ucraina în a doua săptămână a lunii ianuarie.
  • Prizonieri ruși eliberați - 63 de prizonieri de război ruși au fost eliberați sâmbătă de ucraineni, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Grupul de militari ruși eliberați include persoane din „categoria sensibilă", al căror schimb ar fi fost posibil prin medierea Emiratelor Arabe Unite.
  • Cadavre recuperate - Cadavrele unor voluntari britanici au fost recuperate în urma schimbului de prizonieri de sâmbătă dimineața. Este vorba de Andrew Tobias Matthew și Chris Parry, un antrenor de atletism din Cornwall, care se afla pe linia frontului, pentru a evacua civili, când a fost ucis. În schimbul de prizonieri de sâmbătă, ucrainenii au primit 116 oamenii și au cedat Rusiei 63 de persoane.
  • Alertă teroristă pe termen nelimitat - Autorităţile din regiunea Belgorod a Rusiei de la graniţa cu Ucraina au declarat alertă teroristă pe termen nedeterminat după bombardarea unei fabrici, informează sâmbătă DPA. "În Borisovka, un obiectiv industrial civil a fost atacat de forţele ucrainene în timpul nopţii", a scris guvernatorul Belgorodului Viaceslav Gladkov.
  • Bilanțul Ucrainei - Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei susține că de la izbucnirea războiului au fost "lichidaţi" 129.870 de militari ruşi și au fost distruse 3.215 tancuri de luptă, 2.215 sisteme de artilerie, 294 de avioane, 284 de elicoptere, 1.952 de drone, 796 de rachete de croazieră, 18 nave, 5.068 de vehicule şi rezervoare de combustibil şi 202 de "echipamente speciale".
ADVERTISING

Sancțiuni și ajutoare

  • Cântăreți ruși, pe lista neagră - Canada a impus vineri sancţiuni asupra a 38 de persoane şi 16 entităţi despre care a spus că sunt "complice în traficul de dezinformare şi propagandă rusă", ceea ce a determinat o promisiune rapidă de represalii din partea Moscovei, informează Reuters. Pe listă se află grupul media de stat rus MIA Rossiia Segodnia şi cântăreţul Nikolai Baskov.
  • Bani confiscați dați Ucrainei - SUA au anunțat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, potrivit AFP. Activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie și sunt în valoare de 5,4 milioane de dolari. Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.
  • Sunak a vorbit cu Zelenski - Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a discutat sâmbătă cu Volodimir Zelenski. „Ambii lideri au fost de acord că este vital ca partenerii internaționali să accelereze asistența acordată Ucrainei pentru a ajuta să profite de oportunitatea de a împinge forțele rusești înapoi", se arată într-un comunicat al premierului britanic citat de Reuters.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Începe Ucraina negocieri pentru aderarea la UE? - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor după summitul cu liderii UE, pe care l-a găzduit vineri la Kiev, că „există o înţelegere” că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare chiar în acest an, în ciuda faptului că situaţia de pe front rămâne foarte dificilă. Presa internaţională scrie însă că nu a existat nicio promisiune de aderare rapidă în urma summitului UE-Ucraina şi este de aşteptat chiar ca următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, al zecelea, să nu fie chiar pe măsura aşteptărilor Kievului.
  • Amplă acțiune anticorupție - Volodimir Zelenski a anunțat că ampla operaţiune anticorupţie declanşată în ultima vreme va continua şi sunt de aşteptat noi anunţuri de „sancţionare”, inclusiv decizii ale Consiliului Naţional de Securitate al ţării. „Şi, separat, le mulţumesc angajaţilor Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBI, Poliţiei Naţionale şi Procuraturii Generale pentru că au făcut noi paşi pentru a restabili dreptatea după acţiunile celor care nu au înţeles că în funcţii publice trebuie să lucrezi doar pentru interesele statului”, a mai spus Zelenski.
  • Ambasadorii rămân la Kiev - Ambasadele occidentale nu vor părăsi Kievul, în ciuda așteptărilor că Rusia va porni o nouă ofensivă în curând, a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba.
  • Dovezi de crime de război - Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general federal al ţării, într-un interviu publicat sâmbătă, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar la nivel internaţional, scrie The Guardian. Germania a început să strângă dovezi în martie 2022 pentru a ancheta penal posibile crime de război, inclusiv intervievând refugiaţii ucraineni şi evaluând informaţiile disponibile publice, a spus Frank, adăugând că procurorii germani nu investighează încă anumite persoane. Întrebat cine ar trebui să fie judecat, Frank a spus că liderii statului rus şi cei care implementează deciziile la cel mai înalt nivel militar.
  • Cine a sabotat Nord Stream 1 și 2 - Anchetatorii germani nu au dovezi, în această etapă, că Rusia a fost în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, potrivit dpa. „Acest lucru nu poate fi dovedit în acest moment; Investigatiile sunt în curs de desfăşurare", a declarat procurorul general federal Peter Frank pentru ediţia de duminică a ziarului Die Welt. Locurile unde au avut loc exploziile sunt în ape internaţionale în Zonele Economice Exclusive din Danemarca şi Suedia. Ambele ţări conduc propriile lor investigaţii. "Dar suntem în contact", a afirmat Frank.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇