Ziua 291: Ucraina atacă Melitopol cu rachete HIMARS. Începe instalarea sistemului Patriot în Polonia. De ce vorbește Scholz des cu Putin

Ziua 291: Ucraina atacă Melitopol cu rachete HIMARS. Începe instalarea sistemului Patriot în Polonia. De ce vorbește Scholz des cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 291 de război a început cu declarațiile președintelui Zelenski, care a informat despre întreruperile frecvente de curent din toată țara, dar și despre regiunea Odesa, unde bombardamentele rușilor au distrus sâmbătă infrastructura energetică. El a spus că se fac eforturi eroice pentru realizarea în câteva zile a unor lucrări care ar fi durat luni.

Au apărut și informații că Ucraina a atacat orașul Melitopol cu rachete HIMARS, din sud-estul țării, ocupat de Rusia. Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbușește, iar forțele ucrainene câștigă o rută directă către Crimeea, a spus un consilier al președintelui Zelenski.

Sâmbătă, în ziua 290 de război, Putin a amenințat că schimbă doctrina nucleară și ar putea ataca nuclear pentru anihilarea unui inamic, Zelenski a vorbit de pace, iar luptele dure din estul Ucrainei au continuat.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Ucraina atacă Melitopol - Ucraina a atacat sâmbătă seara cu rachete HIMARS oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării, aflat sub ocupaţie rusă, au anunţat atât autorităţile pro-ruse, cât şi fostul primar ucraiean al oraşului, care este refugiat, relatează Reuters, citată de News.ro.
    • Autorităţile pro-Moscova au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit zece, în timp ce primarul refugiat a declarat că zeci de "invadatori" au fost ucişi.
    • "Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele", a declarat Evgheni Baliţki, guvernatorul numit de Moscova al părţii ocupate din regiunea Zaporojie. Primarul exilat al oraşului, Ivan Fedorov, a declarat pe canalul său Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră într-un loc de întâlnire.
    • Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksi Arestovici, a declarat că Melitopol, un important centru industrial şi de transport ocupat de Rusia încă din martie, este esenţial pentru apărarea sudului. "Toată logistica de legătură între forţele ruseşti, din partea de est a regiunii Herson şi până la graniţa rusă de lângă Mariupol, se realizează prin Melitopol", a explicat Arestovici într-un interviu video postat pe reţelele sociale. "Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte. Forţele ucrainene câştigă o rută directă spre Crimeea", a arătat el.
  • Odesa, fără curent - atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Ruşii au folosit 15 drone Shahed (de fabricaţie iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit doborârea a zece dintre ele.
  • Alte regiuni cu întreruperi de curent - Zelenski a spus că şi în alte regiuni continuă întreruperile de energie electrică, fie de urgenţă, fie pentru stabilizarea sistemului. Cele mai multe se înregistrarează în regiunile Liov, Vinniţia, Kiev, Ternopil, Sumî, Zakarpattia, Jîtomîr, Hmelniţki şi în oraşul Kiev”, a precizat preşedintele.
ADVERTISING

Declarații politice și ajutoare

  • Ajutor de la Norvegia - Norvegia a acordat Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic. „Sunt recunoscător guvernului. Norvegia ne ajută și la achiziţionarea de gaz. Vom lucra împreună la reconstrucţia Ucrainei. Vreau să vă mulţumesc încă o dată”, a spus președintele Zelenski.
  • Estonia cere mai multe arme pentru Ucraina - Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, insistă ca țări aliate să ofere mai mult echipament militar Ucrainei. „Dacă toţi aliaţii ar fi livrat deja arme în ianuarie sau februarie, multe vieţi ar fi putut fi salvate”, a declarat Kallas pentru dpa.
  • Germania promite arme mai multe - Ambasadorul ucrainean la Berlin, Oleksii Makeiev, spune că a primit promisiuni din partea Germaniei că ţării sale îi vor fi livrate arme suplimentare. Anunțul oficial va fi făcut „la momentul potrivit”, a mai spus Makeiev, care a adăugat că a cerut Berlinului să livreze mai rapid ceea ce are, ''pentru că nu avem timp să aşteptăm mai mult pentru arme''. El a arătat, duminică, într-un interviu citat de dpa, că pe front sunt necesare de urgenţă mai multe sisteme antiaeriene, obuziere autopropulsate şi muniţie.
  • Medvedev amenință - Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat, duminică, că Rusia îşi intensifică producţia ''celor mai puternice mijloace de distrugere'', transmit EFE şi AFP. ''Inamicul nostru nu s-a implantat puternic doar în gubernia Kiev a micii noastre Rusii. El este şi în Europa, în America de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi în alte locuri care au jurat supunere naziştilor timpurilor noastre'', a scris Medvedev pe Telegram. ''Iată de ce ne intensificăm producţia celor mai puternice mijloacelor de distrugere. Inclusiv a celor bazate pe noi principii'', a spus fostul preşedinte rus.
  • Erdogan l-a sunat pe Putin - Cei doi șefi de stat au discutat duminică despre aprovizionarea cu cereale și despre un potențial hub regional de gaze în Turcia, transmite Reuters. Erdogan a spus că Ankara și Moscova ar putea începe să lucreze la exportul altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale de la Marea Neagră, a precizat biroul președintelui Turciei. Kremlinul a precizat că cei doi au discutat și despre o inițiativă de creare a unei baze în Turcia pentru exporturile de gaze naturale rusești.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Germania începe instalarea sistemului Patriot în Polonia - Armata germană va începe în zilele următoare pregătirile pentru a desfăşura un sistem de apărare antirachetă Patriot în Polonia, transmite duminică dpa, citând surse din domeniul securităţii. Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon şi au rază de acţiune de peste 60 km. O echipă militară germană de recunoaştere va pleca marţi în Polonia pentru a identifica un loc potrivit pentru amplasarea echipamentului, au indicat sursele citate de dpa.
  • De ce vorbește Scholz des cu Putin - Cancelarul german, Olaf Scholz, spune că Vladimir Putin este hotărât să cucerească părţi din Ucraina şi nu manifestă nicio reţinere în brutalitatea sa, relatează "The Guardian". Cancelarul a mai spus, la un eveniment la Postdam, că vorbit ultima dată la telefon cu Putin chiar la începutul lunii decembrie, timp de o oră. "Suntem de opinii complet diferite. Cu toate acestea, voi continua să vorbesc cu el, pentru că vreau să găsesc momentul în care este posibil să ieşim din această situaţie. Iar acest lucru nu este posibil fără a vorbi unul cu celălalt", a justificat cancelarul german.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇