În ziua 208 de război, forțele ucrainene au trecut râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, şi acum controlează ambele maluri. În plus, Kievul a recucerit un sat din apropierea orașului Lisiciansk, într-o victorie mică, dar simbolică, pentru că înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, pe care ruşii o ocupaseră complet în această vară.
Însă rușii au pus din nou lumea în pericol cu un atac la o altă centrală nucleară, a anunțat Volodimir Zelenski. O bombă a căzut la doar 300 de metri de reactorul centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk, în regiunea Nikolaev. Explozia a cauzat o pană de curent și suflul ei a distrus 100 de geamuri de la clădirea reactorului.
Între timp, la Moscova sunt făcute tot felul de propuneri menite să sporească numărul soldaților de pe front. Vladimir Putin a bravat avertizând Ucraina că încă nu a cunoscut forța Rusiei și că până acum au trimis doar voluntari pe front, însă se pare că nici nu are ce altceva să trimită. După deținuți, acum se fac planuri să fie trimiși studenți.
Și s-a decis introducerea alcoolului pe lista produselor permise la import paralel, ca poporul să nu cumva să rămână fără brandurile preferate din cauza războiului.
Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina
Mișcări pe front
- Atac la 300 de metri de un reactor nuclear - Volodimir Zelenski a publicat pe canalul său de telegram imagini care arată cum rușii au bombardat o centrală nucleară din regiunea sudică Nikolaev. „O rachetă a căzut azi noapte la 300 de metri de centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk. Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă pentru scurt timp. Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim până nu e prea târziu”.
- Informația a fost confirmată și de Energoatom, care a precizat că racheta a căzut la 300 de metri de reactor și că peste 100 de geamuri ale clădirii au fost spulberate.
- Moscova a pierdut controlul complet în Lugansk - Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lisichansk, într-o victorie mică, dar simbolică, pentru că înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie ale războiului lui Vladimir Putin. Guvernatorul Serghei Haidai a spus că forțele armate ale Ucrainei dețin „controlul complet” în Bilohorivka. „Este o suburbie a orașului Lisichansk. În curând îi vom alunga de acolo cu o mătură”, a spus el, adăugând: „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, ne vom elibera întregul pământ de invadatori”.
- Cum cad avioanele Rusiei - Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât aproximativ 55 de avioane de luptă ruseşti de la începutul războiului, a declarat comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, adăugând că Rusia nu a reuşit niciodată să stabilească o superioritate aeriană asupra Ucrainei. De asta, avioanele ruseşti zboară rareori în adâncime în Ucraina şi, în schimb, trag cu rachete cu rază lungă de acţiune.
- Atac punitiv în Donețk - Cel puţin 13 civili au fost ucişi într-un bombardament „punitiv”, la Doneţk, acuză luni primarul prorus al oraşului, Aleksei Kemzulin: ”Potrivit unor date preliminare, 13 civili au fost ucişi în urma unui bombardament punitiv în Piaţa Comisarilor din Baku. Numărul răniţilor este pe cale să fie stabilit. Nouă obuze de calibrul 155 mm au fost trase din satul Netailove. Nu ieșiți din case decât dacă e absolut necesar”.
- Masacrele comise de ruși, fake news pentru Putin - „Este o minciună. Bineînţeles că vom apăra adevărul în acest caz”, a spus purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre masacrele comise de ruși la Izium, localitate unde au fost descoperite sute de cadavre, cu urme clare de tortură.
- 146 de cadavre la Izium - Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din pădurea de cruci descoperită în apropiere de Izium, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional. Printre cadavrele exhumate se află şi două ale unor copii.
- Nou avans al ucrainenilor - Forţele ucrainene au trecut râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, şi acum controlează ambele maluri ale râului, a anunţat, pe Telegram, Centrul pentru Comunicări Strategice al Ucrainei. Anterior, Chiril Imaşev, corespondent militar pentru canalul de Telegram rus Readovka, a afirmat că forţele ruse au plecat din oraşul Kupiansk din regiunea Harkov şi s-au retras dincolo de râu pentru a se ”regrupa”.
- Promisiunea lui Zelenski - Volodimir Zelenski a promis să mențină presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei în Harkov din această lună. "Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie. Dar nu va fi nicio acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie. Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime", a spus Zelenski.
- Noi bombardamente la Zaporojie - Forțele ruse au tras cu opt proiectile în Zaporojie, care au vizat infrastructura, a declarat guvernatorul Oleksandr Starukh. De asemenea, primarul din Energodar, oraș încă sub ocupație rusă, de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, spune că rușii bombardează continuu cartierele și că în unele zone a fost tăiată apa.
- Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a anunțat că aproximativ 200 de ocupanți ruși au fost uciși în urma exploziei din orașul Svatove ocupat de ruși.
- Atac în Dnipropetrovsk - În orașul Zelenodolsk din regiunea Dnipropetrovsk, rușii au lansat un atac cu artilerie grea. Un bărbat care se deplasa pe biciletă a fost rănit și dus de urgență la spital.
- Pregătiri de iarnă pe front - Armata ucraineană se pregătește de iarnă. La un comandament prezidat astăzi de Zelenski s-a discutat despre echiparea soldaților cu ghete și uniforme pentru sezonul rece.
- Angajați OSCE, condamnați de pro-ruși - Separatiștii proruși au condamnat la 13 ani de închisoare doi membri ai misiunii OSCE, acuzându-i de înaltă trădare, pe motiv că ar fi colaborat cu Statele Unite.
Situația în Rusia
- Alcool pentru ruși, să uite de război - Autoritățile de la Moscova au decis să introducă băuturile alcoolice pe lista importurilor paralele permise, deschisă odată ce numeroase companii străine s-au retras din Rusia după ce a invadat Ucraina. Pe o listă publicată de Ministerul Industriei și Comerțului se regăsesc vinuri, vinuri spumante, cognac, whiskey, lichioruri, dar și 90 de branduri precum Martini, Moёt, Canti, Cinzano, Hennessy, Remy Martin, Jameson, Johnnie Walker, Bacardi, Captain Morgan, Chivas, Absolut, Baileys sau Ballantineʼs.
- Voluntari în armata rusă - Președintele Rusiei, Vladimir Putin, „se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari slab antrenați și pe unități auxiliare, în loc să încerce să reconstruiască unitățile convenționale ale forțelor terestre rusești degradate sau distruse”, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
- Studenți soldați - Partidul lui Putin, Rusia Unită, a venit cu o propunere legislativă prin care studenții să-și poată pune pe pauză studiile ca să poată să lupte în război.
- Granițe închise pentru ruși - Începând de azi, cetățenii ruși nu mai pot intra în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
- 7 ani de închisoare pentru cuvântul război - Aleksei Gorinov, deputatul municipal din Moscova condamnat la închisoare pentru că a pronunțat cuvântul război, a primit o sentință redusă de la 7 ani la 6 ani și 11 luni.