Ziua 1238 Rușii atacă la psihiatrie. Slovacia blochează sancțiunile UE. Zelenski să nu atace Moscova. Agent Melania. American decorat de Putin (Foto&Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 1238</span> Rușii atacă la psihiatrie. Slovacia blochează sancțiunile UE. Zelenski să nu atace Moscova. Agent Melania. American decorat de Putin (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1238 de război, în Ucraina e agitaţie pe scena politică, după ce prim-ministrul Denis Şmîhal și-a anunțat demisia, aşa că Parlamentul va vota miercuri pentru demiterea guvernului. Următoarea zi, deputații vor vota noul cabinet. Decizia vine în contextul unei restructurări guvernamentale lansate de preşedintele Zelenski la începutul acestei săptămâni, care a numit-o pe Iulia Svîrîdenko premier.

Pe front, Moscova a bombardat un spital de psihiatrie din Sumî, iar mai multe incendii au izbucnit în orașul Zaporojie și în raionul cu același nume în urma atacurilor cu drone rusești.

De cealaltă parte a graniței, atacurile cu drone ucrainene au vizat regiunile ruse învecinate Lipeţk şi Voronej. O coloană de fum a fost văzută ridicându-se în apropierea uzinei Energia din orașul Ieleț din regiunea Lipețk, unde sunt produse baterii pentru ghidarea rachetelor și module de planoare, inclusiv pentru sistemul de rachete Iskander.

Iar un cetățean american, care a ajutat armata rusă să identifice pozițiile trupelor ucrainene, a primit cetățenia rusă, printr-un decret semnat de Vladimir Putin.

Donald Trump încearcă prin orice mijloace să-l determine pe Vladimir Putin să-l ia în serios. Potrivit unor surse de la Casa Albă, Trump a luat în considerare trimiterea de rachete de croazieră Tomahawk în Ucraina. Aceste arme pot lovi Moscova și Sankt Petersburg. Însă președintele american spune că Zelenski nu trebuie să atace Moscova. Tot Trump se declară dezamăgit de Putin, dar nu a terminat-o cu președintele rus și a precizat că va avea o nouă discuție cu el.

Consiliul UE nu a reușit să aprobe al 18-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, după ce Slovacia a cerut amânarea votului.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător, după ce președintele american a autorizat livrări de armament Kievului. Danemarca, Țările de Jos și Suedia sunt pregătite să participe la planul lui Donald Trump, care prevede cumpărarea de arme pentru Ucraina de către Europa.

Iar prima-doamnă a SUA e celebrată ca „Agent Melania” de ucraineni, după ce Donald Trump a sugerat că ea a jucat un rol în schimbarea atitudinii sale faţă de Rusia şi Putin.

Situația pe front

  • Rușii atacă la spitalul de psihiatrie - Forțele ruse au lansat noaptea trecută un atac asupra localității Șoțka din regiunea Sumî. O persoană a fost rănită și s-au înregistrat mai multe pagube, a anunțat Oleh Hrîhorov, șeful administrației militare regionale. Acesta a relatat că rușii au lovit un spital de psihiatrie, o clădire a unității medicale fiind distrusă. De asemenea, 11 clădiri înalte și peste 10 case au fost avariate.
  • Lovituri în Zaporojie - Forțele ruse au lansat în timpul nopții un atac de artilerie asupra orașului Huliaipole din regiunea Zaporojie, rănind două persoane. Mai multe incendii au izbucnit, de asemenea, în orașul Zaporojie și în raionul cu același nume, a anunțat Ivan Fedorov, șeful administrației militare a regiunii. Undele de șoc și resturile de drone au avariat un depozit și o clădire de birouri.
  • Drone anihilate - Rusia a lansat 267 de drone în timpul nopții. Forțele de apărare aeriană au distrus 178 de drone în nordul, estul și centrul țării, iar 66 au dispărut de pe radar. 23 de lovituri au fost înregistrate în șapte locuri. De asemenea, în nouă locuri au căzut resturi de drone, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Zeci de răniți în atacuri cu drone - Cel puţin 17 persoane au fost rănite, iar mai multe case şi alte clădiri au fost avariate, ca urmare a atacurilor cu drone ucrainene din timpul nopţii asupra regiunilor ruseşti învecinate Lipeţk şi Voronej, au declarat marţi guvernatorii acestor regiuni. Rusia afirmă că a distrus în total 55 de drone ucrainene în timpul nopţii, din care 12 deasupra regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul Aleksandr Gusev pe Telegram. 16 persoane, printre care un adolescent, au fost rănite în urma atacului. Clădiri rezidenţiale din oraşul Voronej şi din împrejurimi au fost avariate. În oraşul Ieleţ din regiunea Lipeţk, o dronă s-a prăbuşit într-o zonă industrială, rănind o persoană, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a anunţat că unităţile sale au distrus peste noapte 55 de drone ucrainene deasupra a cinci regiuni ruseşti şi a Mării Negre, inclusiv trei deasupra regiunii Lipeţk.
  • Fum la o fabrică de baterii - O coloană de fum a fost văzută ridicându-se în apropierea uzinei Energia a Rusiei din orașul Ieleț din regiunea Lipețk. Se pare că unitatea produce baterii pentru ghidarea rachetelor și module de planoare, inclusiv pentru sistemul de rachete Iskander și rachete de croazieră, pe care Rusia le folosește din ce în ce mai mult pentru a lovi orașele ucrainene. Andrii Kovalenko, șeful Centrului de Contra-Dezinformare din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a numit anterior Energia „una dintre cele mai critice ținte” din Rusia. Canalul independent rus Astra a relatat că se vedea fum în apropierea fabricii Energia, care a fost vizată în atacuri anterioare cu drone, deși locul exact al incendiului rămâne neclar, scrie Kiev Independent.
  • Reacția Kremlinului la amenințările lui Trump - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit, marți, avertismentul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor tarife severe drept „serios”, dar a menționat că Moscova are nevoie de timp pentru a analiza mesajul de la Washington. Detalii AICI.
  • Moscova sfidează ultimatumul lui Trump - Rusia a respins categoric avertismentul lansat de președintele american Donald Trump, care a oferit Kremlinului un termen de 50 de zile pentru a accepta un acord de încetare a focului în Ucraina, altfel urmând să fie impuse sancțiuni drastice. Fostul președinte Dmitri Medvedev a ironizat marți inițiativa, numind-o un „ultimatum teatral”. Detalii AICI.
  • Un american decorat de Putin primește pașaport rusesc - Un cetățean american care a ajutat armata rusă să identifice pozițiile trupelor ucrainene a primit marți cetățenia rusă, printr-un decret semnat de Vladimir Putin. Daniel Martindale a fost extras din estul Ucrainei de forțele speciale ruse și a fost decorat public de administrația prorusă din Donețk, care i-a înmânat pașaportul rusesc în semn de recunoaștere a contribuției sale.

Alte informații relevante

  • Ucraina va avea guvern nou - Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal și-a anunțat demisia. Parlamentul va vota miercuri pentru demiterea guvernului. Următoarea zi, deputații vor vota noul cabinet. Decizia vine în contextul unei restructurări guvernamentale lansate de Zelenski la începutul acestei săptămâni, care a numit-o premier pe Iulia Svîrîdenko. Detalii AICI
  • Slovacia blochează sancţiunile UE - Consiliul UE nu a reușit să aprobe, marți, al 18-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, după ce Slovacia a cerut amânarea votării acestui pachet, întrucât nu a primit suficiente garanții că oprirea importurilor de gaz rusesc în UE începând din anul 2028 nu-i va prejudicia economia.
  • Trump vrea să trimită Tomahawk în Ucraina - Președintele american Donald Trump a luat în considerare trimiterea de rachete de croazieră Tomahawk în Ucraina, potrivit unor surse de la Casa Albă, citate de Washington Post. Aceste arme care au fost folosite și în atacurile asupra Iranului ar putea lovi Moscova și St. Petersburg și încă nu se află pe lista de livrări, dar ar putea fi incluse ulterior, dacă Trump va dori să aibă și mai multă influență în negocierile cu Putin. Detalii AICI.
  • Permisiune pentru lovituri cu ATACMS - Discuțiile de la Casa Albă au atins și faptul că ajutorul militar ar putea include și permisiunea pentru unele arme ofensive noi și puternice. Sursa citată de WP a declarat că acest lucru include probabil permisiunea de a utiliza 18 rachete ATACMS, care se află în prezent în Ucraina, cu o rază de acțiune completă de 300 km. Acestea nu vor ajunge la Moscova sau Sankt Petersburg, dar pot ataca baze militare, aerodromuri și depozite de aprovizionare din interiorul Rusiei, care sunt în prezent inaccesibile.
  • Zelenski nu trebuie să atace Moscova - Președintele american Donald Trump a declarat, marți, că Volodimir Zelenski nu trebuie să atace Moscova. Declarația sa survine după ce publicația Financial Times a susținut că Trump l-a încurajat pe Zelenski într-o convorbire telefonică luna aceasta să lovească în profunzimea teritoriului rus, atacând inclusiv orașe precum Moscova ori Sankt Petersburg. Conform aceluiași ziar, președintele ucrainean ar fi răspuns afirmativ, dar a cerut ca Ucraina să primească armele potrivite pentru astfel de atacuri. "Nu, el nu trebuie să țintească Moscova", a spus Trump, în fața presei, pe peluza sudică a Casei Albe, după ce a fost întrebat dacă l-ar fi încurajat pe Zelenski să atace capitala rusă.
  • Trump nu a terminat-o cu Putin - Donald Trump a declarat că este dezamăgit, dar nu a terminat-o cu Vladimir Putin, potrivit unui interviu al BBC difuzat marți, la câteva ore după ce republicanul a anunțat noi arme pentru Ucraina și a amenințat Rusia cu sancțiuni. "Sunt dezamăgit de el (de Putin), dar nu am terminat-o cu el. Dar sunt dezamăgit de el. Vom avea o conversație grozavă. Voi spune: 'E bine, cred că suntem aproape să ne înțelegem' și apoi va dărâma o clădire din Kiev", a insistat Trump pentru BBC.
  • Zelenski îi mulțumește lui Trump - Volodimir Zelenski s-a declarat "recunoscător", după ce omologul său american Donald Trump a autorizat livrări de armament Kievului şi apreciază că această decizie va conduce la cruţarea unor vieţi. "Îi sunt recunoscător preşedintelui Donald Trump pentru voinţa sa de a susţine protecţia vieţii populaţiei noastre", a declarat Zelenski, în discursul său de luni seara.
  • Lavrov s-a întâlnit cu Xi - Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avut marți o întrevedere bilaterală la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping, a anunțat MAE rus. Xi Jinping l-a îndemnat pe Lavrov să consolideze cooperarea dintre Beijing și Moscova, într-un moment marcat de o înăsprire a tonului SUA față de Rusia. Cele două state ar trebui, de asemenea, "să unească țările din Sudul Global și să promoveze dezvoltarea ordinii internaționale într-o direcție mai dreaptă și mai rezonabilă". Detalii AICI.
  • De ce e mare nevoie de Patriot - Pe fondul intensificării atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei, al tensiunilor din Orientul Mijlociu și al unei Europe aflate în curs de reînarmare în fața unui Kremlin tot mai agresiv, un tip de armament militar este acum căutat cu disperare în întreaga lume: rachetele interceptoare Patriot PAC-3. Detalii AICI.
  • Agent Melania - Prima-doamnă a SUA Melania Trump este celebrată ca „Agent Melania” de ucraineni, printr-o serie de meme-uri pe reţelele sociale, după ce Donald Trump a sugerat că ea a jucat un rol în aparenta schimbare a atitudinii sale faţă de Rusia şi Vladimir Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇