Pe măsură ce Rusia intensifică atacurile aeriene împotriva Ucrainei, tacticile sale se schimbă vizibil, cu un număr tot mai mare de lovituri cu rachete și drone care vizează regiunile din vest, odinioară considerate relativ sigure.
În noaptea de 9 iulie, orașe din toată Ucraina au fost supuse celui mai amplu atac aerian de până acum, iar orașul Lutsk, din vest, a fost bombardat cel mai intens din întreaga perioadă de război, potrivit autorităților locale.
Doar o zi mai târziu, pe 10 iulie, drone rusești au lovit orașul Cernăuți, un alt oraș vestic, unde locuitorii au auzit pentru prima dată sunetul dronelor Shahed, cunoscute pentru motoarele lor zgomotoase.
„E cu adevărat înspăimântător. Inima îți sare din piept când auzi sunetul unei drone Shahed, apoi focuri de armă, apoi o explozie”, a declarat Anastasiia Yatsenko pentru Kyiv Independent.
„Frica mi-a cuprins tot corpul, totul era amorțit, iar capul îmi era încețoșat”, a spus o altă localnică, Yeva. „Mi-am luat copilul cum era - gol, doar în scutec - și am fugit desculță în parcarea subterană.”
Doctrina dronelor rusești
Analiștii consideră că valul recent de atacuri indică o schimbare strategică la Kremlin.
„Rusia nu a avut niciodată probleme tehnice în a lovi vestul Ucrainei - fie că vorbim de Liov sau altă regiune. A fost întotdeauna o chestiune de priorități”, a declarat analistul militar israelian David Sharp.
Rusia a început să folosească pe scară largă dronele Shahed la finalul lui 2022. Costul redus și producția relativ ușoară le-au transformat într-un element central al campaniei aeriene a Moscovei.
„Rusia a mizat pe drone ca armă pentru a lovi ținte din Ucraina. Calculul lor este că pot produce daune militare și, în același timp, pot provoca un șoc psihologic. Au decis că atacurile masive cu drone merită”, spune Sharp.
Între 13 septembrie 2022 și 30 august 2023, forțele ruse au lansat aproape 2.000 de drone Shahed asupra Ucrainei, potrivit organizației Airwars. Iar în 2025, numărul a explodat - doar în luna iunie, Moscova a lansat 5.337 de drone de tip Shahed.
Sharp precizează că, deși Ucraina are sisteme de apărare eficiente împotriva rachetelor de croazieră, dronele reprezintă un alt tip de amenințare.
„Rachetele de croazieră sunt costisitoare și puține - atât din punct de vedere financiar, cât și al capacității de producție. Așa că, atunci când Rusia a reușit să producă drone ieftine în masă, a profitat de ocazie.”
Atacuri în vestul Ucrainei
În cea mai mare parte a războiului, dronele Shahed au vizat în principal regiunile din sud și centru - orașe precum Odesa, Mykolaiv, Dnipro și Kiev. În ultimele săptămâni însă, atacurile s-au extins spre vest.
Pe 9 iulie, Rusia a lansat 728 de drone de tip Shahed și dispozitive de diversiune pe întreg teritoriul Ucrainei.
Guvernatorul regiunii Volyn, Ivan Rudnytskyi, a declarat că aproape 50 de drone și cinci rachete au fost detectate deasupra regiunii în acea noapte, majoritatea îndreptate spre capitala regională, Lutsk.
Primarul din Lutsk, Ihor Polishchuk, a precizat că atacul a avariat un „obiectiv industrial” și un garaj, pe care l-a numit „cel mai amplu atac rusesc asupra orașului de până acum”.
Purtătorul de cuvânt al Diviziei Sud a armatei ucrainene, Serhii Bratchuk, a declarat că această escaladare face parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei de a semăna frică și nesiguranță.
„Tactica este să intensifice sentimentul de frică, să adâncească impresia că nu există siguranță nicăieri și nici încredere în stat sau în forțele de apărare”, a spus Bratchuk. „Este o teroare pură - ceea ce înseamnă că toate regiunile sunt potențial sub amenințare.”
Bratchuk explică că Rusia urmărește să suprasatureze sistemele de apărare aeriană, copleșindu-le cu drone, astfel încât niciun colț al Ucrainei să nu se simtă în siguranță.
„Tactica Rusiei este clară. Aleg un oraș - de obicei mare sau mediu - și îl terorizează fără oprire. Și, spre deosebire de trecut, când atacurile aveau loc mai ales noaptea, acum pot lovi și ziua. Este o teroare deliberată - împotriva întregii țări.”, spune el.
Uzura apărării ucrainene
Pe lângă teroarea asupra civililor, campania cu drone are ca scop și epuizarea capacităților militare ale Ucrainei, subliniază Sharp.
„Trebuie să admitem că Rusia urmărește și obiective militare. Un obiectiv-cheie este să forțeze Ucraina să-și risipească resursele pe interceptarea dronelor și rachetelor.”, mai spune el.
Astfel, multe unități de apărare aeriană sunt blocate în zonele din spate, apărând orașe, în loc să fie folosite aproape de linia frontului.
„Dacă nu ar fi nevoie de aceste interceptări, acei soldați și comandanți s-ar putea concentra pe sarcini esențiale la front”, spune el.
Sharp adaugă că ajutorul militar occidental este acordat în termeni financiari, ceea ce înseamnă că resursele pentru apărare aeriană sunt consumate în detrimentul altor nevoi.
„Dacă Ucraina nu ar fi nevoită să intercepteze drone lângă Lutsk, acei bani ar putea fi folosiți pentru rachete HIMARS sau alte arme.”
Ce urmează
Atât Bratchuk, cât și Sharp avertizează că Rusia nu are de gând să încetinească producția de drone - dimpotrivă, se așteaptă la o intensificare a atacurilor cu Shahed și drone momeală, menite să epuizeze sistemele ucrainene și să afecteze moralul populației.
Pe 10 iulie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia plănuiește să escaladeze drastic atacurile cu drone, ajungând posibil la 1.000 de drone pe zi.
„Nu stau pe loc. Folosesc drone-momeală ieftine care consumă resurse și afectează nervii - atât ai civililor, cât și ai militarilor.”, spune Sharp.
Bratchuk subliniază nevoia de arme mai bune pentru ca echipele mobile ucrainene să poată intercepta atacurile rusești.
„Avem nevoie de armament mai performant – mitraliere grele, sisteme portabile de apărare aeriană, și poate chiar aeronave ușoare capabile să doboare drone.”
El adaugă că este vitală dezvoltarea unor drone-interceptor, dar soluția reală, spune Bratchuk, e distrugerea sursei acestor atacuri.
„Soluția ideală este eliminarea sursei acestei amenințări”, a conchis el, exprimând speranța că partenerii occidentali vor furniza armele necesare.
„Deocamdată, nu putem face față singuri.”