În ziua 1184 de război, conflictul din Ucraina se intensifică pe mai multe fronturi.
Rusia susține că a doborât sute de drone ucrainene în ultimele zile, iar Kievul își continuă atacurile transfrontaliere în regiunea Kursk, ca parte a unei strategii de apărare activă.
Pierderile rusești sunt estimate de Ucraina la peste 63.000 de oameni doar în Kursk, iar Kremlinul admite implicarea soldaților nord-coreeni în apărarea regiunii. Au murit și patru ofițeri ceceni, într-un atentat cu bombă asupra vehiculului lor la Herson. Militarii făceau parte din unitatea pro-rusă Ahmat.
Totodată, Rusia intensifică războiul hibrid prin atacuri cibernetice asupra infrastructurii logistice NATO și respinge orice armistițiu în Ucraina, menținând cereri maximaliste.
În paralel, Polonia își consolidează apărarea antiaeriană cu un nou contract major pentru rachete Patriot.
Se accentuează tensiunile în rândul comandanților de rang înalt în interiorul Ucrainei, pe fondul deciziilor discutabile ale Statului Major. Demisia unui ofițer respectat din Brigada 47 pune reflectoarele pe problemele de conducere militară și lipsa reformei eficiente.
Iar discuțiile de pace par un deziderat tot mai îndepărtat, cu atât mai mult cu cât Moscova readuce în discuție necesitatea unor alegeri în Ucraina înainte ca părțile să se așeze la masa tratativelor.
Situația pe front
- Pokrovsk, noul epicentru al frontului de est - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cele mai grele lupte din estul Ucrainei au loc în zona orașului Pokrovsk, unde armata rusă atacă intens. Totodată, el a menționat că forțele ucrainene operează încă pe teritoriul rus în regiunile Kursk și Belgorod, pentru a proteja orașele Sumî și Harkov. Armata rusă susține că a recucerit complet regiunea Kursk, însă Kievul afirmă că mai deține câțiva kilometri pătrați în zonă. Un schimb de prizonieri, negociat la Istanbul, prevede eliberarea a câte 1.000 de persoane de fiecare parte.
- Lovitură cu rachetă în Harkov și amenințarea unei noi ofensive - Un atac cu rachetă rusesc a vizat cartierul Holodnogirsk din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat aproape de granița cu Rusia. Opt case au fost avariate, iar două persoane au suferit reacții acute de stres. Incidentul survine pe fondul unei concentrări crescute de trupe rusești în apropierea regiunii, sugerând o posibilă ofensivă. Oficialii militari ucraineni atrag atenția asupra tacticii ruse de a simula atacuri într-o zonă pentru a lansa lovituri reale în alta. De asemenea, Rusia folosește tot mai des drone cu fibră optică, rezistente la bruiaj electronic.
- Cifrele pierderilor din regiunea Kursk - Zelenski a anunțat că peste 63.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în regiunea Kursk de la contraofensiva ucraineană din august 2024. Moscova nu a mai publicat date oficiale din toamna lui 2022. Președintele rus Putin a vizitat recent Kurskul, susținând că zona a fost complet recucerită, însă Kievul afirmă că operațiunile sale continuă. Ucraina a reușit anul trecut să controleze temporar până la 1.400 kmp din regiune, dar Rusia a contraatacat, folosind inclusiv soldați nord-coreeni, omagiați ulterior de Putin pentru contribuția lor la lupte.
- Patru ofițeri ceceni uciși într-un atentat cu bombă la Herson - Patru ofițeri ceceni din unitatea pro-rusă Ahmat au fost uciși într-un atentat cu bombă asupra vehiculului lor, în apropierea orașului ocupat Skadovsk, regiunea Herson, a anunțat pe 22 mai serviciul ucrainean de informații militare (HUR). Potrivit sursei, explozia a avut loc între localitățile Skadovsk și Antonivka și a fost urmată de mai multe deflagrații provocate de muniția transportată de ofițeri. HUR nu a revendicat direct atacul, dar a transmis că va exista „o justă răzbunare pentru fiecare crimă de război comisă împotriva poporului ucrainean”. Skadovsk, oraș de coastă la Marea Neagră, este sub ocupație rusă din martie 2022. Informațiile nu au fost încă verificate independent.
- Doi morți și 27 de răniți în Ucraina - Atacurile rusești din ultimele 24 de ore au provocat moartea a două persoane și rănirea altor 27, au raportat autoritățile regionale ucrainene. Forțele aeriene ale Ucrainei au doborât 74 din cele 128 de drone, printre care și tipuri de atac Shahed, dar și o rachetă balistică Iskander-M. Restul dronelor, considerate momeli, au dispărut de pe radar fără să producă pagube. Cele mai grave incidente au fost în Donbas, Harkov și Herson: un bărbat a fost ucis într-un atac aerian asupra unui bloc din Kupiansk-Vuzlovyi, iar 11 persoane au fost rănite în regiunea Herson, unde rușii au lovit 35 de localități. O femeie de 85 de ani a murit în urma bombardamentelor de dimineață.
- Putin vizează Sumî: „Această zonă nu ne este străină” - Într-o întâlnire cu oficiali din regiunea Kursk, Vladimir Putin a sugerat că Rusia ar putea încerca să captureze orașul ucrainean Sumî, situat la doar 25 km de graniță. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), șeful districtului Glușkovski, Pavel Zolotarev, a cerut formarea unei „zone tampon” în interiorul Ucrainei, la care Putin a întrebat cât de adâncă ar trebui să fie. Zolotarev a răspuns că Rusia ar trebui să preia cel puțin orașul Sumî. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexander Khinshtein, a susținut ideea, invocând legături familiale cu zona. ISW consideră că totul face parte dintr-un plan al Kremlinului de a justifica noi anexări teritoriale, inclusiv în cadrul unor viitoare negocieri.
Ce se întâmplă în Rusia
- Plouă cu drone asupra Rusiei - Ministerul rus al Apărării susține că a doborât în noaptea de miercuri spre joi 105 drone ucrainene, dintre care 35 vizau capitala Moscova. Atacul a dus la închiderea temporară a aeroporturilor Șeremetievo, Domodedovo și Vnukovo. Primarul Moscovei a confirmat mobilizarea serviciilor de urgență. Aceste atacuri se desfășoară pe fondul negocierilor internaționale pentru încetarea focului în Ucraina, în timp ce Kievul continuă să lanseze drone ca reacție la atacurile zilnice rusești asupra teritoriului său.
- Val de drone lângă aeroporturile din Moscova - Rusia a anunțat că a doborât miercuri peste 260 de drone ucrainene, cele mai multe în regiunile din vestul Rusiei, dar și în apropierea Moscovei. Aeroporturile capitalei au fost din nou închise temporar. Ucraina a revendicat un atac asupra unei fabrici de semiconductori din regiunea Oriol, furnizor pentru industria rusă de armament. Războiul cu drone a devenit esențial în conflict, ambele părți inovând constant tactici și tehnologii.
Discuțiile de pace
- Lavrov: Rusia refuză un armistițiu în Ucraina - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova respinge ideea unui armistițiu în Ucraina, susținând că trebuie rezolvate „cauzele fundamentale” ale războiului. În ciuda unei convorbiri telefonice între președinții Trump și Putin, liderul rus a refuzat oprirea luptelor, cerând în schimb un memorandum pentru un posibil tratat de pace. Lavrov a criticat liderii europeni pentru presiunile asupra SUA în vederea înăspririi sancțiunilor.
- Moscova pune o condiție dură - Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou președinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace, a declarat joi directorul Departamentului Juridic al Ministerului rus de Externe, Maksim Musihin. "Este de o importanță majoră cine semnează (documentele), întrucât actualul lor ‘lider‘ și-a pierdut cu mult timp în urmă legitimitatea internă, ca să nu mai vorbim de cea externă. Prin urmare, ar putea exista probleme cu orice acord semnat de o astfel de persoană", a afirmat Musihin într-un interviu pentru TASS. Diplomatul rus a insistat asupra unor garanții sigure că acordul de reglementare este semnat din partea ucraineană de "o persoană care este mandatată de popor să facă acest lucru". "În caz contrar, vor exista probleme", a avertizat el.
- Negocieri la Vatican în iunie - Potrivit Wall Street Journal, Vaticanul ar putea găzdui la mijlocul lunii iunie noi negocieri între Rusia și Ucraina, cu participarea Statelor Unite. Președintele american Donald Trump le-a comunicat liderilor europeni, într-o discuție telefonică din 19 mai, că Secretarul de Stat Marco Rubio și trimisul special Keith Kellogg vor reprezenta Washingtonul. Premierul italian Giorgia Meloni a afirmat pe 20 mai că Papa Leon al XIV-lea este dispus să găzduiască întâlnirea, însă Kremlinul a precizat că nu s-a luat încă o decizie finală privind locația. Trump s-a opus propunerii unui „armistițiu necondiționat”, deși anterior susținuse o încetare temporară a focului. Liderii europeni au acceptat ulterior eliminarea acestui termen din discuție.
Alte informații relevante
- Un general acuză decizii proaste - Demisia lui Oleksandr Șîrsin, comandant de batalion al Brigăzii 47 Mecanizate, a scos din nou la lumină problemele din conducerea armatei ucrainene. Într-o postare virală, el a criticat ordinele “absurde” primite și lipsa de competență a comandanților, care ar fi dus la pierderi inutile. „N-am primit niciodată ordine mai proaste ca acum”, a scris el, într-o postare pe Facebook. „Voi spune într-o zi toate detaliile, dar această pierdere idioată de oameni și servilismul față de generali incompetenți nu duc decât la eșecuri. Singurul lucru la care se pricep e să dea mustrări, să deschidă anchete și să aplice sancțiuni disciplinare”, a continuat Șîrsin. Brigada sa a luptat în regiuni-cheie precum Zaporojie și Pokrovsk, suferind pierderi grele. Șîrsin a fost apreciat de subordonați pentru implicarea personală în misiuni și grija față de soldați. Demisia sa a fost urmată de un val de reacții și de promisiuni oficiale privind o anchetă internă.
- „Împușcă-l în braț, în picior” - Un comandant rus ar fi cerut subalternilor săi să împuște un camarad care refuza să execute ordinele. O înregistrare audio recentă, publicată de proiectul ucrainean „Vreau să trăiesc”, susține că surprinde un comandant rus ordonând mutilarea unui soldat din propria unitate. „Acasă poate deschide gura, dar aici să tacă și să execute ordinele”, spune vocea care ar aparține comandantului. „Dacă refuză complet… atunci trage-i în braț, în picior… neutralizează-l. Ai auzit ce ți-am spus?”, continuă vocea. Comandantul folosește și expresia „a fost resetat” – termen din jargonul militar rus care desemnează uciderea sau mutilarea propriilor soldați. Data și locul exact al înregistrării nu au fost dezvăluite.
- Rusia a spionat în țările de la graniță - Serviciile britanice de informații raportează că rușii au preluat controlul camerelor de supraveghere, inclusiv din România, pentru a sabota ajutoarele occidentale către Ucraina. Aproximativ zece mii de camere din apropierea instalațiilor militare și a stațiilor feroviare au fost accesate, dintre care 80% se aflau în Ucraina și 10% în România. Detalii AICI.
- Polonia comandă rachete Patriot - Pe fondul tensiunilor regionale, Polonia a solicitat achiziția a 788 de rachete PAC-2 GEM-T din SUA, într-un contract estimat la 5,8 miliarde de dolari, potrivit notificării transmise Congresului american pe 15 mai. Aceste rachete vor completa comanda inițială din 2017 și vor îmbunătăți capacitatea Poloniei de a răspunde amenințărilor actuale și viitoare. Washingtonul consideră că această vânzare întărește flancul estic al NATO și sprijină obiectivele de securitate ale SUA. Cu această achiziție, valoarea totală a contractelor Patriot ale Poloniei se ridică la circa 16,3 miliarde dolari, consolidând apărarea aeriană a țării.