Ziua 1182 Dezvăluiri despre discuția dintre Putin și Trump. Rubio jură că nu s-au făcut "concesii" Rusiei. UE aplică noi sancțiuni

<span style="color:#990000;">Ziua 1182</span> Dezvăluiri despre discuția dintre Putin și Trump. Rubio jură că nu s-au făcut "concesii" Rusiei. UE aplică noi sancțiuni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1182 de război a început după scenariul obișnuit: Rusia a lansat peste 100 de drone asupra Ucrainei, cele mai multe fiind anihilate de apărarea aeriană în patru regiuni din estul, nordul și centrul țării.

Rușii au atacat raionul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, cu ​​drone și artilerie. Loviturile au vizat orașele Nikopol și Marhaneț, precum și două sate, fără a provoca victime.

În Herson forțele ruse au atacat un autobuz plin cu pasageri, o femeie fiind rănită.

Aproape 56.000 de locuitori din regiunea Sumî, de la frontiera cu Rusia, au fost evacuați până acum, iar operațiunile continuă.

După ce negocierile de pace au trecut luni printr-o nouă etapă, convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin, astăzi aflăm câteva detalii de culise despre această discuție.

Iuri Ușakov, consilierul lui Vladimir Putin, a declarat că Trump i-a spus președintelui rus că îl poate suna la orice oră și că ambii lideri nu se mai săturau de vorbit. Iar o sursă familiară cu discuția a declarat pentru Financial Times că Trump i-a uluit pe liderii europeni când i-a sunat ca să le spună ce a stabilit cu Putin.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, consideră că Putin nu este interesat cu adevărat de pacea în Ucraina, iar șefa diplomației UE, Kaja Kallas, speră ca SUA să aibă o "reacție puternică", așa cum au promis.

Deocamdată, spre deosebire de Casa Albă, UE trece din nou la fapte, aprobând un nou pachet de sancțiuni impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Secretarul de Stat Marco Rubio a dat însă asigurări că Statele Unite nu au făcut nicio ”concesie” Rusiei, răspunzând unor critici venite de la democraţi.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a semnat un decret care le impune procurorilor să adune informații despre prejudiciile provocate Rusiei de alte state.

Situația pe front

  • Atac cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută 108 drone asupra Ucrainei, iar apărarea aeriană a distrus 35 dintre ele în estul, nordul și centrul țării. Alte 58 au dispărut de pe radar fără consecințe negative, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a vizat regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Sumî și Jîtomîr.
  • Bombardament în Nikopol - Rușii au atacat raionul Nikopol cu ​​drone FPV și artilerie. Loviturile au vizat orașele Nikopol și Marhaneț, precum și localitățile Pokrovske și Mîrove. Nu s-au înregistrat victime, a precizat șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. De asemenea, un atac nocturn cu drone a provocat mai multe incendii și daune la o fermă și la sediul unei companii din Dnipropetrovsk. Apărarea aeriană a distrus trei drone în această regiune, a anunțat Lîsak.
  • Autobuz atacat în Herson - Forțele ruse au atacat un autobuz plin cu pasageri în orașul sudic Herson, a anunțat dimineață administrația militară locală. O femeie de 65 de ani a fost rănită și a primit îngrijiri medicale, iar autobuzul a fost avariat, a precizat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Evacuări din Sumî - Aproape 56.000 de locuitori au fost evacuați din regiunea Sumî, iar operațiunile continuă în conformitate cu ordinele obligatorii de evacuare, a declarat guvernatorul Oleh Hrîhorov, citat de Kiev Indepedent. În prezent, peste 86.000 de locuitori sunt supuși ordinelor de evacuare obligatorie în regiune, aproximativ 65% din populație fiind deja evacuată, a declarat Hrîhorov. Regiunea nordică, situată la frontiera cu Rusia, este zilnic ținta atacurilor și e situată chiar peste graniță de regiunea rusă Kursk, unde Ucraina desfășoară în continuare operațiuni militare. În ultimele luni, trupele ruse au crescut semnificativ utilizarea bombelor aeriene ghidate, precum și a dronelor de atac în apropierea zonelor de graniță ale regiunii Sumi. Cel mai recent, Rusia a desfășurat mici grupuri de asalt pentru a se infiltra în regiune, în încercarea de a extinde prima linie. Toți rezidenții din zona de 10 km de la granița cu Rusia au fost deja evacuați în întregime, a menționat administrația militară.

Negocierile de pace

  • Trump și Putin nu se mai săturau de vorbit - Iuri Ușakov, consilierul lui Vladimir Putin, a declarat că Donald Trump i-a spus președintelui rus că îl poate suna la orice oră. "Vladimir, mă poți suna oricând", i-a spus Trump liderului de la Kremlin, în timpul convorbirii telefonice de luni dintre cei doi, relatează Meduza. Cei doi președinți au discutat în detaliu despre război, dar nu și despre un calendar pentru încetarea focului, precum și despre relațiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, le-a declarat Ușakov jurnaliștilor. Potrivit acestuia, Trump a spus că vede Rusia drept unul dintre cei mai importanți parteneri ai Americii, odată ce conflictul ucrainean este "rezolvat într-o anumită măsură". Cei doi președinți plănuiesc să organizeze o întâlnire, dar aceasta trebuie să fie "temeinic pregătită". Data sau locul întâlnirii nu au fost încă anunțate. "Vă pot spune că este ceva rar să avem conversații de o asemenea lungime, în care ambii președinți nu ar fi vrut să se încheie, nu au vrut, dacă pot să spun așa, să închidă", a spus Ușakov.
  • Trump i-a uimit pe liderii europeni - După ce a vorbit cu Putin, Trump i-a sunat pe liderii Ucrainei, Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei, Finlandei și Comisiei Europene. Aceștia au fost uluiți de înțelegerile dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, a declarat pentru Financial Times o sursă familiarizată cu conversația. Aceasta nu a dezvăluit, însă, ce anume i-a uimit pe liderii europeni. Financial Times notează că declarațiile publice ale lui Trump după conversația telefonică cu Putin indică faptul că Washingtonul ar putea renunța la rolul său de mediator în soluționarea conflictului ruso-ucrainean. După conversația cu Putin, Trump a anunțat pe rețeaua sa de socializare Truth Social că Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile "cu privire la încetarea focului și la încheierea războiului" și vor negocia direct termenii unui acord de pace. După apelul lui Trump cu liderii europeni, cancelarul german Friedrich Merz a spus că toți participanții la discuție "și-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini îndeaproape Ucraina pe calea de încetare a focului". "Europa va crește presiunea asupra Moscovei prin sancțiuni. Am convenit asupra acestui lucru cu Trump după conversația sa cu Putin", a transmis Merz.
  • Rubio dă asigurări că Trump nu-i face nicio concesie lui Putin - Secretarul de Stat american Marco Rubio dă asigurări marţi că Statele Unite nu au făcut nicio ”concesie” Rusiei, răspunzând unor critici ale politicii administraţiei lui Donald Trump cu privire la războiul din Ucraina. ”El n-a obţinut nici cea mai mică concesie”, declară Rubio, referindu-se la Vladimir Putin, într-o audiere în Comisia Afacerilor Externe a Senatului american. El era interpelat de către senatoarea democrată Jeanne Shaheen, potrivit căreia preşedintele rus ”încearcă să câştige timp” în lipsa unor presiuni americane sau unor noi sancţiuni ca cele adoptate marţi de UE.
  • UE speră la o "reacție puternică" a SUA - Uniunea Europeană speră la o "reacție puternică" din partea SUA dacă Rusia continuă să refuze o încetare a focului în Ucraina, a declarat marți dimineață șefa diplomației europene Kaja Kallas, la sosirea la reuniunea miniștrilor Apărării din țările UE. "SUA au declarat că, dacă Rusia nu acceptă o încetare a focului necondiționată, vor exista consecințe. Vrem, deci, să vedem aceste consecințe", a declarat ea."Nu am văzut cu adevărat presiuni asupra Rusiei în urma acestor discuții", a adăugat ea, referindu-se la convorbirea telefonică de luni dintre Trump și Putin. Washingtonul a promis o "reacție puternică", dacă Rusia va continua să refuze încetarea focului necondiționată care a fost acceptată de Ucraina, a reamintit Kaja Kallas. "Este ceea ce vrem să vedem din partea tuturor părților care au declarat că vor acționa în consecință".
  • Putin nu e interesat de pace - Președintele rus nu este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina și doar încearcă să câștige timp în negocierile cu Statele Unite, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. "Încă nu este pregătit să facă concesii și vorbește doar despre o încetare a focului în condițiile sale", a spus Pistorius. Ministerul german al Apărării a afirmat înainte de o întâlnire cu omologii săi din UE la Bruxelles că Europa trebuie să crească presiunea asupra Rusiei prin impunerea de noi sancțiuni, în special asupra vânzărilor de energie.
  • China se bagă și ea - China și-a exprimat, marți, sprijinul pentru un "dialog direct" între Rusia și Ucraina, după anunțul lui Donald Trump privind demararea "imediată" a negocierilor între aceste două țări în vederea unui armistițiu. "China susține toate eforturile menite să restabilească pacea. Susținem dialogul direct și negocierile între Rusia și Ucraina, precum și o soluție politică la criză", a reacționat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a MAE chinez. "Sperăm că părțile vizate vor continua să caute un acord de pace just, durabil și constrângător, acceptabil pentru toate părțile, prin dialog și negociere", a subliniat Ning. China îndeamnă în mod regulat la negocieri de pace și la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, prin urmare și a Ucrainei. Însă nu a condamnat niciodată Rusia și chiar și-a întărit relațiile economice, diplomatice și militare cu Moscova după declanșarea invaziei.
  • Putin nu are nevoie de Trump - Donald Trump a înțeles, în sfârșit, că Putin nu are nevoie de aprobarea sau loialitatea lui și a dat înapoi. Este și momentul în care Statele Unite au dat înapoi, după zeci de ani în care s-au impus, și-au recunoscut limitele puterii și au abandonat cel mai important acord de pace din anii ’40 încoace, scrie CNN. Detalii AICI.
  • SUA nu trebuie să cedeze presiunii Rusiei - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un avertisment ferm luni, afirmând că o eventuală retragere a Statelor Unite din procesul de negociere a păcii în Ucraina ar servi intereselor liderului de la Kremlin. Detalii AICI.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Decret pentru monitorizarea daunelor provocate de alte țări - Președintele rus Vladimir Putin le cere procurorilor să adune informații despre prejudiciile pe care alte state le provoacă Rusiei, cetățenilor și organizațiilor acesteia (excluzând prejudiciul cauzat de sancțiunile financiare). Acest lucru este menționat într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului, relatează Meduza. Documentul conține o referire la un alt decret semnat de Putin în martie 2022, care menționează "state neprietenoase" ce au impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.
  • Kremlinul interzice Amnesty International - Autoritățile ruse interzic organizația pentru drepturile omului Amnesty International, într-o nouă măsură de reprimare a societății civile care se opune războiului din Ucraina. Decizia vine în contextul intensificării represiunii interne și a retoricii antioccidentale din partea Kremlinului. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • UE adoptă al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei - UE a aprobat oficial cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Acesta include măsuri împotriva a aproape 200 de nave ale "flotei fantomă", a anunțat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas. Navele vizate de sancțiuni sunt folosite pentru a ajuta Rusia să se sustragă restricțiilor privind vânzările de petrol și sunt adesea dărăpănate, neasigurate și cu proprietate neclară. "Noile măsuri abordează, de asemenea, amenințările hibride și drepturile omului. Mai multe sancțiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire", a declarat Kallas.
  • Judecați în Germania pentru spionaj - Trei bărbați germano-ruși, suspectați de transmiterea de informații către Moscova și pregătirea unor acte de sabotaj vizând ajutorul pentru Kiev, sunt judecați începând de marți la Munchen. Unul dintre cei trei acuzați, Dieter S., este descris de acuzare drept creierul operațiunii, el schimbând timp de câteva luni, începând din octombrie 2023, informații cu o persoană legată de serviciile de informații ruse în vederea comiterii unor acte de sabotaj pe teritoriul german. Dieter S. s-a declarat pregătit pentru atentate cu explozibil și pentru incendii contra infrastructurii utilizate de armată și unor obiective industriale. De asemenea, el viza liniile de cale ferată utilizate pentru transportarea echipamentului militar al armatei germane. Potrivit Der Spiegel, acesta a strâns informații despre potențiale ținte din landul Bavaria, în special despre baza militară de la Grafenwohr, unde sunt instruiți soldați ucraineni pentru a putea utiliza tancurile americane Abrams. Ceilalți doi acuzați, Alexander J. și Alex D., l-au ajutat pe Dieter S. ulterior, începând din martie 2024, să spioneze diferite ținte potențiale. Acesta ar fi realizat filmat și fotografiat transporturi militare, iar apoi imaginile respective le-ar fi transmis unor membri ai serviciilor secrete ruse. Germania este cel mai mare furnizor de arme european pentru Kiev.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇