În ziua 1176 de război Rusia continuă atacurile aeriene. Apărarea aeriană a neutralizat cea mai mare parte a celor 145 de drone care au intrat în spațiul aerian al Ucrainei, dar armata rusă a lansat și o rachetă balistică despre care nu se știe dacă și-a atins ținta.
Rușii au atacat dimineață cu drone orașul Sumî, unde o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite, precum și un sat și un oraș din regiunea Harkov, unde s-au înregistrat doi răniți.De asemenea, orașele Nikopol și Marhaneț din regiunea Dnipropetrovsk au fost vizate de artilerie și drone FPV care au provocat multiple distrugeri.
Și în Rusia a avut loc un atac cu drone, cel puțin 16 persoane fiind rănite în regiunea Belgorod. Ministerul rus al Apărării a anunțat că 12 drone ucrainene au fost distruse.
Trupele Moscovei avansează pe front, iar surse din serviciile ucrainene de informații au declarat pentru Financial Times că Rusia pregătește o ofensivă de primăvară, în ciuda discuțiilor de încetare a focului așteptate în această săptămână.
În schimb, pe "frontul diplomatic" persistă incertitudinea privind prezența lui Vladimir Putin la negocierile directe dintre Rusia și Ucraina, programate joi la Istanbul. Un fost oficial înalt de la Kremlin a declarat pentru Washington Post că președintele rus nu va veni în Turcia.
Trump îl provoacă pe liderul rus, spunând că ar merge la Istanbul să se întâlnească cu el și cu Zelenski. Preşedintele brazilian Luiz Inácio da Silva va face și el o încercare astăzi să-l convingă pe Putin să se întâlnească cu Zelenski în Turcia.
Cel puțin pe plan intern, eforturile pentru pace depuse de Zelenski nu au rămas fără rezultat - încrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski a crescut de la începutul lunii martie, conform unui sondaj de opinie realizat recent.
Între timp, ambasadorii celor 27 de state membre UE au adoptat miercuri cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei. Parisul susține, însă, prin vocea ministrului francez de Externe, că e nevoie de sancțiuni mai dure, care "să ia Rusia de gât". Moscova, în schimb, a criticat ideea lui Macron de a desfășura avioane franceze cu arme nucleare în Europa.
Iar statele membre NATO se reunesc astăzi şi mâine în Turcia pentru a negocia o creştere a cheltuielilor lor militare, în speranţa că îl vor convinge pe preşedintele american, care i-a ameninţat pe "rău platnici" că nu-i mai apără.
Situația pe front
- Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută o rachetă balistică Iskander-M/KN-23 și 145 de drone. Unitățile ucrainene de apărare aeriană au doborât 80 de drone. Alte 42 de drone cu rol de momeală au dispărut de pe radar fără consecințe negative, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, fără a preciza dacă racheta a fost neutralizată. Atacul a afectat regiunile Sumî, Harkov, Odesa, Donețk și Kirovohrad.
- Atacuri cu drone în Harkov - Doi bărbați au fost răniți, noaptea trecută, într-un atac cu drone rusești asupra a două satului Oleksandrivka din regiunea Harkov. Mai multe case, un garaj și tractoare au fost distruse. Rușii au atacat și orașul Valkî din raionul Bohodukhiv, iar un camion parcat pe marginea unui drum a fost lovit de o dronă. Nu s-au înregistrat victime.
- Un mort și doi răniți în Sumî - Forțele ruse au lovit dimineață un camion în orașul Sumî folosind o dronă, ucigând o persoană și rănind alte două, a anunțat primarul Artem Kobzar, citat de Ukrainska Pravda.
- Atac în Nikopol - Rușii au atacat dimineață orașele Nikopol și Marhaneț din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie și drone FPV, distrugând două clădiri înalte, șapte magazine, un club sportiv, o piscină și o linie electrică. Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale, a anunțat că nu s-au înregistrat victime.
- Moscova pregătește o ofensivă majoră - Rusia pare să pregătească o ofensivă importantă în Ucraina, întrucât își transferă unități în pozițiile cheie de pe front, potrivit unor surse din serviciile ucrainene de informații citate de Financial Times. Aceste pregătiri indică eforturile Moscovei de a escalada războiul, în ciuda discuțiilor de încetare a focului așteptate în această săptămână și a solicitărilor din partea Kievului și a partenerilor săi pentru un armistițiu necondiționat de 30 de zile. Rusia a respins propunerile de încetare a focului, cu excepția cazului în care sunt însoțite de oprirea ajutorului militar pentru Ucraina și continuă atacurile terestre de-a lungul frontului și loviturile aeriene la mare distanță asupra infrastructurii ucrainene. Aproximativ 163 de lupte s-au dat pe front în ultima zi, a raportat armata ucraineană în dimineața zilei de 14 mai. Grupul de monitorizare DeepState a anunțat luni că forțele ruse au avansat recent în Torețk și în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, iar azi a anunțat că au înaintat în localitățile Malînivka, Bahatîr și lângă Novosilka din aceeași regiune. Kievul a avertizat cu privire la o ofensivă majoră de primăvară a Rusiei, menită să acapareze cât mai mult teritoriu pentru a-și consolida poziția în potențiale negocieri. Comandantul șef Oleksandr Sîrskîi a declarat în aprilie că această campanie "a început deja efectiv" odată cu intensificarea atacurilor rusești.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac cu drone în Belgorod - Mai multe atacuri cu drone ale Ucrainei asupra regiunii Belgorod au rănit cel puțin 16 persoane marți, a anunțat guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, scrie Reuters. Printre răniți se numără un medic și un paramedic, a spus guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram. Opt persoane au fost spitalizate, a adăugat el. Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile sale au distrus 12 drone lansate de Ucraina peste noapte, dintre care trei deasupra regiunii Belgorod. Moscova raportează doar numărul de drone distruse, nu și câte drone a lansat Ucraina.
- Observator electoral independent, condamnat la închisoare - Grigorii Melkonianț (44 de ani), liderul organizației Golos, a fost condamnat miercuri la cinci ani într-o colonie penală, după ce a fost găsit vinovat de colaborare cu o organizație "indezirabilă", relatează Reuters. Melkonianț a fost arestat în august 2023. El a pledat nevinovat, iar cazul său a atras critici internaționale. Potrivit procurorilor, acuzațiile se bazează pe presupusa colaborare a lui Melkonyants cu Rețeaua Europeană de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), o organizație cu sediul în Muntenegru, interzisă în Rusia din 2021. Reprezentanții Golos susțin însă că nu au mai avut legături cu ENEMO de la acel moment. Golos a fost o țintă constantă pentru autorități, mai ales după ce a semnalat fraude electorale în alegerile parlamentare din 2011 și în scrutinul prezidențial din 2012, care a marcat revenirea lui Putin la Kremlin pentru al treilea mandat.
Negocierile de pace
- Putin nu se duce la Istanbul - Putin nu va participa personal la summitul de joi cu Ucraina din Turcia, urmând ca ministrul de externe Serghei Lavrov și consilierul prezidențial Iuri Ușakov să reprezinte Rusia la negocierile de la Istanbul, a declarat pentru Washington Post un fost oficial înalt de la Kremlin. Ziarul Komsomolskaia Pravda relatase anterior aceleași informații, dar articolul a fost rapid eliminat. O sursă familiarizată cu pregătirile a mai spus pentru Agentstvo că Ușakov și Lavrov ar putea conduce delegația Rusiei. Potrivit acestei surse, Vladimir Putin nu are de gând să participe la discuții. "Deocamdată, Ușakov este cel care e așteptat. Lavrov s-ar putea să i se alăture, dar asta nu s-a decis încă", a spus sursa citată de Agentstvo.
- Trump îl provoacă pe Putin - Președintele SUA îl provoacă pe liderul rus Vladimir Putin, declarându-se de acord cu o întâlnire cu Putin joi, în Turcia. "Este o posibilitate", a spus Trump. Acesta a evocat miercuri posibilitatea unei vizite în Turcia, dacă Putin va călători la Istanbul pentru discuții cu Volodimir Zelenski. "Nu știu dacă va merge. Știu că m-ar vrea acolo. Este o posibilitate", le-a spus președintele SUA reporterilor aflați la bordul avionului prezidențial, potrivit le Figaro.
- Lula vrea să-l convingă pe Putin - Preşedintele brazilian Luiz Inácio da Silva a declarat azi că îl va îndemna personal pe omologul său rus Vladimir Putin să se întâlnească cu Volodimir Zelenski în Turcia la negocieri privind o încetare a Războiului din Ucraina relatează AFP. "Voi încerca să vorbesc cu Putin. Nu mă costă nimic că-i spun «hei, tovarăşe Putin, du-te la Istanbul şi negociază, ce naiba", a declarat Lula, într-o conferinţă de presă la Beijing, Lula, înaintea unei escale la Moscova.
- Zelenski, apel la Trump - Trump trebuie să înţeleagă că Putin este un obstacol în calea păcii, spune Zelenski. "Trump trebuie să creadă că Putin chiar minte. Iar noi ar trebui să ne achităm de partea noastră. Să abordăm în mod sensibil această problemă, pentru a arăta că nu noi suntem cei care încetinesc procesul", a declarat el la Kiev. Zelenski a promis că se va duce joi în Turcia, indiferent dacă Putin va veni sau nu pentru discuţii. Zelenski a precizat că a stabilit să se întâlnească cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, la Ankara, dar că va fi gata să zboare la Istanbul imediat dacă liderul rus se prezintă. "Dacă Putin nu ajunge şi face jocuri, este punctul final că nu doreşte să pună capăt războiului", a declarat marţi președintele ucrainean.
- Macron mizează pe luciditatea ucrainenilor - Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi, într-un interviu la TF1, că ucrainenii au "luciditatea de a spune" că nu vor putea să-şi recupereze toate teritoriile la sfârşitul conflictului cu Rusia, menţionând că Kievul nu va adera la NATO din lipsă de consens pe această temă, relatează AFP. "Războiul trebuie să se încheie şi Ucraina trebuie să fie în cea mai bună poziţie posibilă pentru a intra în negocieri", ceea ce "va face posibilă abordarea problemelor teritoriale", a declarat şeful statului francez, recent întors de la Kiev. "Şi chiar ucrainenii înşişi au luciditatea de a spune (…) că nu vor putea lua înapoi tot ceea ce le-a fost luat din 2014 de Rusia", a adăugat el, fără a numi vreo regiune în mod special. Armata rusă ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, iar Moscova a proclamat anexarea a patru regiuni din sudul şi estul ţării, pe lângă Crimeea anexată deja unilateral în 2014.
Alte informații relevante
- Moscova critică ideea "nucleară"a lui Macron - Eventuala desfășurare de avioane franceze dotate cu arme nucleare în Europa, posibilitate evocată cu o zi în urmă de președintele francez Emmanuel Macron, nu va aduce "securitate, predictibilitate și stabilitate" pe continentul european, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. "Rusia, SUA și statele europene dotate cu arme nucleare trebuie să depună în continuare eforturi importante pentru a forma o arhitectură de securitate strategică în Europa", a continuat el, apreciind că "întregul sistem de securitate și stabilitate strategică" se află în prezent "într-o stare deplorabilă".
- Ucrainenii au mai multă încredere în Zelenski - Încrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski a crescut de la 69% la începutul lunii martie la 74%, conform unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) în perioada 2-12 mai. 22% spun că nu au încredere în președinte, relatează Ukrainska Pravda. Sociologii notează că în toate regiunile Ucrainei, majoritatea populației își exprimă încredere în președinte, iar diferențele regionale sunt relativ minore.
- Noi sancţiuni UE pentru Rusia - Ambasadorii celor 27 de state membre UE au adoptat miercuri cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei. Aceste noi sancţiuni sunt independente de sancţiunile "masive" avute în vedere în cazul în care Moscova refuză să negocieze şi să accepte un armistiţiu de 30 de zile, acceptat de către Kiev. Detalii AICI.
- E nevoie de sancţiuni "care să ia Rusia de gât" - Americanii şi europenii trebuie să se pregătească să agite sancţiuni devastatoare" pentru a obliga Rusia să înceteze războiul cu Ucraina, cere miercuri ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, relatează AFP. "Rusia a găsit căi de ocolire a blocadei impuse de către Europa şi Statele Unite. Închiderea robinetului în acest fel este o modalitate de a lua Rusia de gât", a declarat el. Barrot cere să se lucreze la noi măsuri "care să asfixieze o dată pentru totdeauna economia rusă". "Eu vreau ca Europa să poată, la rândul său, să agite sancţiuni privind hidrocarburile", a subliniat ministrul francez de Externe.
- NATO discută creșterea cheltuielilor militare - Statele membre NATO se reunesc miercuri şi joi în Turcia pentru a negocia o creştere a cheltuielilor lor militare, în speranţa să-l convingă pe preşedintele american Donald Trump, care i-a ameninţat pe "rău platnici" că nu-i mai apără, relatează AFP. Statele Unite le cer celor 32 de state membre NATO să aloce cel puţin 5% din PIB apărării - o creştere foarte sustanţială, pe care multe ţări consideră că nu o pot atinge. Secretarul general al NATO Mark Rutte a prezentat o ofertă în doi timpi - ca pe un posibil compromis -, care menţine obiecticvul de 5% din PIB, drag lui Donald trump, dar include în el cheltuieli care nu sunt strict militare. Această idee a fost primită bine marţi de către ambasadorul american la NATO Matthew Whitaker. O creştere a cheltuielilor militare pe care cele 32 de state membre ale Aianţei Nord-Atlantice o negociază înaintea unui summit prevăzut la Haga - la 24 şi 25 iunie - "va include toate obiectivele capacităţii necesare aliaţilor din NATO pentru a descuraja şi a se apăra, dar şi lucruri ca mobilitatea, infrastructura, securitatea cibernetică", a a dat el asigurări într-o conferinţă de presă. "Asta merge mult dincolo de rachete, tancuri şi obuziere", a adăugat el.
- Ucraineni arestați în Germania și Elveția pentru spionaj - Procuratura federală germană a anunțat miercuri arestarea a trei suspecți ucraineni, acuzați de activități de spionaj și tentativă de sabotaj, prin intermediul unor pachete ce conțineau dispozitive incendiare. Doi dintre bărbați au fost reținuți în weekend în Germania, iar al treilea a fost arestat marți în Elveția, relatează Reuters. Conform anchetatorilor, suspecții s-ar fi aflat în contact direct cu persoane din cadrul instituțiilor statului rus și ar fi convenit să comită acte de sabotaj, inclusiv incendieri grave și obținerea de explozibili.