Ziua 1175 Ucrainenii au capturat un uzbek și făcut praf un sistem rusesc de rachete de 45 de milioane de dolari. Zelenski vrea să stea față în față doar cu Putin

<span style="color:#990000;">Ziua 1175</span> Ucrainenii au capturat un uzbek și făcut praf un sistem rusesc de rachete de 45 de milioane de dolari. Zelenski vrea să stea față în față doar cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1175 de război Rusia a continuat să atace Ucraina, la expirarea termenului limită oferit Kievului până la 12 mai pentru o încetare a focului. Însă noaptea trecută armata rusă a lansat doar 10 drone, toate fiind distruse în patru regiuni.

Rușii au atacat, de asemenea, cu bombe ghidate în regiunea Sumî din nord-estul țării.

Dacă atacurile aeriene au fost la un nivel redus, forțele terestre ruse au făcut progrese la sol, avansând în orașul Torețk și în apropierea unor localități din sectorul Pokrovsk, în regiunea Donețk.

În schimb, militarii ucraineni au luat prizonier un cetățean uzbek care lupta pentru Rusia pe frontul din Lîman și au distrus cu drone un sistem rusesc de rachete sol-aer Buk, în valoare de 45 de milioane de dolari, precum și un sistem de rachete cu lansare multiplă.

Pe plan diplomatic ne apropiem de ziua posibilelor negocieri directe dintre Ucraina și Rusia, la Istanbul. Dar nimic nu e sigur: președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că nu se va întâlni cu niciun alt oficial rus în afară de președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Kremlinul își păstrează poziția evazivă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să găzduiască negocierile între Ucraina și Rusia, că "fereastra de oportunitate" care s-a deschis recent "nu va fi pierdută".

Deocamdată, Zelenski a eliberat din funcție un adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, pe fondul unui scandal legat de gestionarea achizițiilor pentru armată.

Situația pe front

  • Rusia a lansat doar 10 drone - Rusia a continuat să atace Ucraina și în timpul nopții, după expirarea termenului limită de 12 mai oferit Kievului pentru o încetare a focului. Armata rusă a lansat doar 10 drone, toate fiind distruse, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a vizat regiunile Nikolaiev, Kirovohrad, Vinîția și Odesa. Trupele Moscovei au lansat, de asemenea, bombe ghidate în regiunea Sumî, în nord-est, anunță Kiev Independent.
  • Atacuri în Nikopol și Zaporojie - Rușii au atacat orașele Nikopol și Marhaneț, precum și două sate din raionul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, folosind sisteme Grad de lansare multiplă a rachetelor, artilerie și drone, relatează Ukrainska Pravda. O casă a fost incendiată, dar nu s-au înregistrat victime, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. În regiunea Zaporojie, o dronă rusească a atacat o mașină condusă de un bărbat în vârstă de 72 de ani. Acesta a fost rănit, a transmis șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov.
  • Rușii avansează - Trupele ruse au înaintat în orașul Torețk și în apropierea unor localități din sectorul Pokrovsk, în regiunea Donețk, a anunțat marți dimineață grupul de analiză militară DeepState, apropiat de armata ucraineană. Conform hărții actualizate a ostilităților, trupele ruse au avansat parțial în Torețk și în apropierea așezărilor Romanivka și Novoolenivka din sectorul Pokrovsk. Statul Major al armatei ucrainene a comunicat că în ultimele 24 de ore au avut loc 133 de confruntări armate pe toată linia frontului, din care 50 în sectorul Pokrovsk.
  • Ucrainenii au prins un uzbek - Un cetățean al Uzbekistanului care a luat parte la ofensiva împotriva forțelor ucrainene a fost capturat de militarii din Batalionul 106 al Brigăzii 63 Mecanizate de Oțel a Forțelor Armate ale Ucrainei pe frontul din Lîman, relatează Ukrainska Pravda. Prizonierul, pe nume Umit, a spus că a acceptat să meargă pe front în schimbul cetățeniei ruse, promisă după un an de serviciu, și o recompensă în numerar de 2 milioane de ruble (aproximativ 24.875 de dolari). Acesta a susținut că nu a avut experiență militară anterioară și nu a făcut armata. După recrutare, a fost trimis să atace poziții ucrainene, iar în timpul unei lupte s-a rătăcit, a fost lovit, și-a pierdut orientarea și a ajuns chiar pe pozițiile armatei ucrainene, unde a fost prins. "Am fost un prost. Nu credeam că va fi așa. Am crezut că voi sluji în armată și mă voi întoarce. Dar asta nu este armată; aici trebuie să ucizi oameni. Nu vreau să ucid pe nimeni. Nu vreau să distrug o țară", a spus uzbekul.
  • Sistem rusesc de rachete, distrus de drone - Forțele de operațiuni speciale (SOF) ale Ucrainei au folosit drone pentru a distruge un sistem rusesc de rachete sol-aer Buk-M3 și un sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan-1. În timpul unei misiuni speciale de recunoaștere într-una dintre zonele operaționale, militarii ucraineni au detectat un Buk-M3 și un Uragan-1. "După o pregătire rapidă, trupele au lansat drone de atac și au lovit cu precizie țintele. Sistemul Buk-M3, cu o valoare estimată la 45 milioane de dolari, a fost complet distrus împreună cu muniția sa", au comunicat Forțele de Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene. Buk-M3 este una dintre componentele cheie ale apărării aeriene a Rusiei, folosită pentru a viza obiecte în aer, pe uscat și pe mare.

Negocierile de pace

  • Zelenski se duce în Turcia - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va deplasa săptămâna aceasta în Turcia pentru a negocia "tot ceea ce poate contribui la o pace justă și durabilă”, declară șeful său de cabinet, conform Politico. "Până acum, nu am primit un răspuns sau o confirmare că președintele Putin va fi în Turcia. Dar președintele Zelenski este pregătit și va merge”, a declarat Iermak, marți, în cadrul unei discuții la Summitul democrației de la Copenhaga. Principalul consilier al președintelui ucrainean a subliniat că, dacă Putin refuză să vină în Turcia, acesta va fi "ultimul semnal” că Rusia "nu vrea să pună capăt războiului și nu este pregătită pentru nicio negociere”.
  • Întâlnire doar cu Putin - Volodimir Zelenski nu se va întâlni cu niciun alt oficial rus în afară de președintele rus Vladimir Putin la Istanbul săptămâna aceasta, a declarat marți consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, explicând că discuțiile cu reprezentanții de nivel inferior ar fi inutile. Potrivit consilierului, chiar și oficialii ruși la nivel înalt, precum miniștrii, nu pot lua decizii fundamentale privind încheierea războiului. "Adică doar Putin poate lua decizia de a continua sau de a opri războiul”, a adăugat Podoliak, citat de Kiev Independent. Comentariile sale vin după ce șeful Cancelariei Prezidențiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a spus că Putin ar putea "să delege etapele tehnice și pregătitoare", dar Ucraina înțelege "cine e șeful până la urmă". Zelenski l-a invitat pe Putin la discuțiile de pace din Turcia pe 15 mai, care ar marca prima lor întâlnire în timpul războiului pe scară largă. Moscova s-a declarat pregătită să lanseze discuții directe cu Kievul în această săptămână, dar nu a confirmat o posibilă întâlnire a celor doi lideri. Ultima întâlnire față în față dintre Putin și Zelenski a avut loc în 2019 la Paris, în timpul unui summit în Formatul Normandia. Ucraina și Rusia nu au purtat discuții directe de pace de la negocierile eșuate de la Istanbul, în 2022.
  • Putin nu zice nimic - Rusia își va anunța reprezentantul pentru negocierile de pace cu Ucraina la Istanbul odată ce președintele Vladimir Putin "va considera că este necesar", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Kyiv Independent. Acesta a precizat totuși că "partea rusă continuă să se pregătească pentru discuțiile de la Istanbul".
  • Germania cere Rusiei "un pas decisiv" pentru pace - Germania a cerut marți Rusiei să facă un "pas decisiv" pentru pacea în Ucraina, cu două zile înainte de posibile discuții ruso-ucrainene la Istanbul. "Rusia trebuie să facă un pas decisiv înainte și să-și arate disponibilitatea de a sta la masa negocierilor. Ucraina a făcut un mare pas înainte, este pregătită să înceapă negocieri necondiționate privind un armistițiu și un acord de pace", le-a declarat ministrul de externe german, Johann Wadephul, jurnaliștilor la Berlin. Kievul a declarat marți că absența lui Putin la Istanbul va fi "semnalul suprem" că Moscova nu vrea să oprească războiul.
  • Trump se oferă să vină ca mediator - Donald Trump a declarat că ia în calcul participarea la viitoarele negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina, programate să aibă loc, joi, în Turcia. Anunțul vine în contextul primului turneu extern al lui Trump de la revenirea la Casa Albă, cu o oprire în Orientul Mijlociu programată pentru această săptămână, Detalii AICI.
  • Speranța lui Erdogan - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să găzduiască negocieri între Ucraina și Rusia, și-a exprimat speranța că "fereastra de oportunitate" care s-a deschis în weekend "nu va fi pierdută". Erdogan a precizat că a vorbit luni la telefon cu Volodimir Zelenski. Turcia e gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, le-a spus duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan lui Emmanuel Macron și lui Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters.

Alte informații relevante

  • Zelenski a dat afară un șef al armatei - Volodimir Zelenski l-a eliberat din funcție pe fostul adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, general-locotenent Ivan Havrîliuk. Acesta renunțase la funcția de prim-adjunct al ministrului Apărării pe 11 aprilie, pe fondul scandalului legat de gestionarea de către minister a achizițiilor pentru apărare, relatează Kiev Independent. Zelenski a semnat luni un decret prin care îl scoate oficial pe Havrîliuk din sediul comandantului suprem, organul superior de comandă și control pentru toate ramurile aparatului de apărare și securitate al Ucrainei. Preşedinţia nu a oferit detalii cu privire la motivele demiterii. O sursă din Ministerul Apărării a declarat pentru publicația Suspilne că demiterea a fost legată de decizia lui Havrîliuk de a transfera aproximativ 1,8 miliarde de dolari de la Agenția de Achiziții pentru Apărare (DPA) către o companie intermediară poloneză, pentru a cumpăra muniție pentru Serviciul de Stat al Grăniceri al Ucrainei.
  • Polonia acuză Rusia că a recrutat piromani - Ministrul de Externe al Poloniei afirmă că ţara sa are dovezi că Rusia a recrutat persoane pe serviciul de mesagerie Telegram pentru a provoca incendiul masiv de anul trecut din centrul comercial din Varşovia, relatează BBC. Radek Sikorski a declarat că acţiunile Moscovei sunt "complet inacceptabile" şi că un al doilea consulat rus din Polonia a fost închis ca urmare a acestui fapt. O anchetă poloneză a concluzionat că incendiul de la centrul comercial Marywilska a fost orchestrat de serviciile de informaţii ale Moscovei. "Avem dovezi că au comandat persoane care locuiesc în Polonia, le-au comandat pe Telegram şi le-au plătit să incendieze acest centru comercial uriaş. A fost un miracol că nimeni nu a fost rănit, dar acest lucru este complet inacceptabil. Vom lua noi decizii dacă vor continua aceste atacuri hibride", a declarat Sikorski. Ministrul de Externe a decis că prezenţa Rusiei în Polonia trebuie "redusă în continuare", iar consulatul Rusiei din Cracovia a fost închis pentru a încerca să facă mai dificilă "spionarea" Poloniei de către Moscova. Rusia a negat implicarea sa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuzând Polonia de "rusofobie".
  • Reuniune la Roma - Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, îi va primi vineri pe omologii săi din alte patru mari puteri militare europene - Germania, Franța, Polonia și Regatul Unit - pentru a discuta despre coordonarea sprijinului pentru Ucraina. Pe lângă Ucraina, miniștrii vor discuta și despre modalitățile de consolidare a apărării europene, a precizat ministerul într-un comunicat. Aceasta este a patra întâlnire de acest tip, după cele de la Berlin (25 noiembrie), Varșovia (13 ianuarie) și Paris (12 martie).

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇