Ziua 1169 de război a început cu atacuri aeriene la Kiev și la Moscova.
Forțele ruse au atacat noaptea trecută capitala Ucrainei cu o rachetă balistică și 28 de drone, provocând moartea a doi civili și rănirea altor opt.
Și orașul sudic Zaporojie a fost atacat cu drone în timpul nopții, patru persoane fiind rănite.
Dincolo de graniță, în Rusia, a fost din nou alertă aeriană. Principalele aeroporturi din Moscova au rămas închise aproape toată noaptea, iar apărarea aeriană a distrus cel puţin 14 drone ucrainene. Aeroporturile din mai multe oraşe regionale au fost, de asemenea, închise.
Ucraina a lansat un atac cu rachete de croazieră Neptune asupra portului militar rusesc Novorossiisk, marcând cea mai lungă lovitură convențională a sa de la începutul invaziei ruse.
Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a avansat azi ideea unei zone demilitarizate cu o lățime de 30 de kilometri care să fie controlată atât de Kiev, cât și de Moscova.
Tot astăzi aflăm că administrația Trump a cerut, la începutul acestui an, guvernului ucrainean să primească pe teritoriul său cetățeni ai altor țări deportați din SUA.
Iar la miezul nopții urmează să intre în vigoare armistițiul de 72 de ore anunțat de Vladimir Putin, dar respins de Volodimir Zelenski. Reprezentanții Kremlinului susțin, însă, că vor riposta în cazul unor atacuri din partea armatei ucrainene.
Situația pe front
- Victime la Kiev - Două persoane au fost ucise și opt rănite astăzi la Kiev într-un atac rusesc cu drone, a anunțat primarul orașului, Vitali Kliciko. Resturi de dronă au căzut pe un imobil de cinci etaje din cartierul Șevcenkivski, în vestul capitalei, provocând un incendiu în care au murit doi locuitori. "Atacul asupra orașului cu drone dușmane continuă. Rămâneți la adăpost!", le-a cerut el locuitorilor. Opt persoane, între care patru copii, au fost rănite și trei dintre ele au fost spitalizate, în timp ce celelalte au beneficiat de îngrijiri la fața locului, a adăugat primarul. Trei copii au fost spitalizați cu arsuri după ce resturile unor drone au provocat un incendiu în imobilul lor de nouă etaje din cartierul Sviatoșînski, tot în vestul orașului, potrivit serviciilor de salvare. Alte resturi de drone au avariat un imobil în cartierul Dniprovskî, iar altele au căzut pe terenuri deschise, fără a face victime.
- Drone și rachete la Kiev - Forțele ruse au atacat noaptea trecută Kievul cu o rachetă balistică și 28 de drone. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă și 12 drone, în timp ce trei drone au ieșit din radar, iar zece au părăsit spațiul aerian al capitalei, a transmis administrația militară a Kievului, citată de Ukrainska Pravda.
- Atac în sud - Orașul Zaporojie (sud) a fost, de asemenea, atacat cu 13 drone ruse în timpul nopții de marți spre miercuri. Potrivit poliției, patru persoane au fost rănite.
- Daună la Cernobîl - Un atac cu dronă rusească Shahed, care a avut loc la jumătatea lunii februarie, a provocat pagube de zeci de milioane de euro amplasamentului centralei nucleare de la Cernobîl, conform evaluărilor inițiale și experților în inginerie. Atacul nu a provocat un risc radiologic imediat, dar a deteriorat semnificativ structura de izolare de 1,5 miliarde de euro construită în 2017 pentru a înveli reactorul distrus și este probabil să dureze luni, dacă nu ani, pentru a fi reparată complet. Drona care zbura jos, la un nivel la care nu putea fi detectată de radar, a făcut o gaură de 15 metri pătrați în acoperișul exterior. Totodată, a provocat un incendiu la învelitoarea interioară a structurii, care a necesitat peste două săptămâni pentru a fi stins. Costul unei reparații complete va fi, cel mai probabil, suportat de guvernele occidentale, inclusiv de Regatul Unit, deoarece estimările inițiale arată că o reparație completă va costa mai mult decât suma de 25 de milioane de euro disponibilă într-un fond internațional special pentru situații neprevăzute, informează The Guardian.
- Ucraina lovește portul rusesc Novorossiisk - Ucraina a lansat un atac cu rachete de croazieră Neptune asupra portului militar rusesc Novorossiisk, marcând cea mai lungă lovitură convențională a sa de la începutul invaziei ruse. Rachetele, modificate recent pentru distanțe de peste 750 km, au fost trase din regiunea Odesa, evitând Crimeea. Rusia susține că a interceptat toate proiectilele, însă relatări neoficiale indică posibile lovituri directe. Atacul face parte dintr-o campanie intensificată împotriva infrastructurii militare ruse din zona Mării Negre.
Ce se întâmplă în Rusia
- Alertă la Moscova - Principalele aeroporturi din Moscova au rămas închise aproape toată noaptea, după ce primarul Serghei Sobianin a declarat că unităţile de apărare aeriană ruseşti au distrus cel puţin 14 drone ucrainene, marţi, după ora locală 22:00, fără a se raporta pagube. Aeroporturile din mai multe oraşe regionale au fost, de asemenea, închise. Ucraina a lansat marți un atac masiv cu drone care a dus la suspendarea traficului pe aeroporturile din Moscova și din alte mari orașe precum Nijni Novgorod, Samara, Saratov și Volgograd. Activitatea aeroportului din Kazan este în continuare oprită miercuri, potrivit lui Artem Koreniako.
Alte informații relevante
- Ucraina e gata pentru o zonă demilitarizată de 30 km - Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a avansat ideea unei zone demilitarizate care să fie controlată atât de Kiev, cât și de Moscova. El afirmă că o încetare a focului de 30 de zile ar putea fi o chestiune decisivă, relatează Ukrainska Pravda. Kellogg crede că o cale de ieșire din impas ar putea consta într-o încetare a focului "pe loc", ceea ce înseamnă că ambele părți își vor păstra controlul asupra teritoriilor pe care le dețin în prezent. "Așa că pot să le spun ucrainenilor: 'Uite, acesta este unul dintre acele lucruri care vor evolua în timp. Și dacă încețați focul imediat, teritoriul pe care îl dețineți, teritoriul pentru care ați luptat, este al vostru chiar acum'", a explicat Kellogg. El a susținut că Ucraina este pregătită pentru o zonă demilitarizată temporară: forțele ucrainene se pot retrage cu 15 km, la fel și cele rusești. Acest lucru ar crea o zonă interzisă de foc de 30 de kilometri, care să fie controlată de militarii "Coaliției celor dispuși".
- Trump a vrut să deporteze imigranți în Ucraina - Administrația Trump a cerut guvernului ucrainean, la începutul acestui an, să accepte un număr nespecificat de cetățeni ai altor țări deportați din SUA, potrivit documentelor analizate de Washington Post. Documentele nu indică modul în care au reacționat oficialii de la Kiev la propunerea transmisă la sfârșitul lunii ianuarie de un înalt diplomat american, care cerea trimiterea cetățenilor unor țări terțe în Ucraina, pe fondul invaziei Rusiei și în ciuda absenței unui aeroport funcțional din cauza atacurilor aeriene continue. Potrivit documentelor, propuneri similare au fost făcute și altor țări în jurul aceleiași date. Ucraina nu a acceptat cetățeni deportați din SUA și nu există niciun indiciu că Kievul a luat serios în considerare propunerea americană. Doi oficiali ucraineni au spus pentru WP că subiectul nu a ajuns niciodată la cel mai înalt nivel al guvernului de la Kiev.
- Intră în vigoare încetarea focului anunțată de Rusia - Un armistițiu unilateral de trei zile, anunțat de președintele rus Vladimir Putin, intră în vigoare la miezul nopții, în pofida faptului că a fost respins de autoritățile ucrainene. Decizia Kremlinului survine în contextul ceremoniilor organizate la Moscova cu ocazia marcării a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste. "Da, inițiativa părții ruse, a președintelui Putin, rămâne în vigoare", a răspuns unei întrebări la conferința sa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Totuși, trupele ruse își vor menține dreptul de a riposta în cazul unor atacuri din partea armatei ucrainene dat fiind că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins armistițiul, a adăugat Peskov.
- J.D. Vance cere negocieri directe între Kiev și Moscova - Vicepreședintele american J.D. Vance a îndemnat miercuri la reluarea negocierilor directe între Ucraina și Rusia, considerând acest demers drept singura cale realistă către încheierea conflictului. Vance a subliniat că o mediere eficientă din partea Statelor Unite nu poate fi posibilă fără un dialog direct între cele două părți implicate. Oficialul american a declarat că Washingtonul este pregătit să participe la aceste discuții, dar a insistat asupra necesității ca Rusia și Ucraina să stabilească împreună liniile directoare de bază pentru un dialog real.