Ziua 1128 Planul de la Paris. UE și propaganda nazistă. Zelenski șochează: Putin o să moară curând. Un miliardar arestat și 100 de rachete distruse (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 1128</span> Planul de la Paris. UE și propaganda nazistă. Zelenski șochează: Putin o să moară curând. Un miliardar arestat și 100 de rachete distruse (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1128 de la începutul invaziei ruse, avem o afirmaţie şocantă din partea preşedintelui Volodimir Zelenski, care a spus într-un interviu că Vladimir Putin nu va putea să continue războiul pentru că va muri în curând. Liderul ucrainean nu a explicat pe ce își bazează afirmația.

Tot azi a avut loc la Paris un summit al coaliției celor 31 de state care sprijină Ucraina. La final, am aflat că sancţiunile împotriva Rusiei rămân în picioare şi chiar ar putea spori. O misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare, iar ulterior este posibilă o desfășurare de „forțe de reasigurare” din mai multe țări europene aliate, însă doar dacă va exista un acord de pace.

În ceea ce priveşte România, deciziile le-a prezentat preşedintele interimar Ilie Bolojan - Niciun militar român nu va fi trimis în Ucraina. România va participa la monitorizarea încetării focului în Marea Neagră.

Pe front, între timp, Rusia a lansat aproape 90 de drone și o rachetă balistică asupra Ucrainei. Cele mai multe dintre drone au fost neutralizate de apărarea aeriană, dar regiunile Harkov, Sumî, Dnipropetrovsk și Cernigău au fost afectate de atac.

Rusia a atacat încă de aseară târziu orașul Harkov, iar autoritățile au anunțat dimineață că 12 persoane au fost rănite. Patru incendii au izbucnit, cel mai extins acoperind 2.500 mp dintr-o clădire industrială. Atacuri soldate cu victime și distrugeri au avut loc și în orașele Herson, Dnipro și Nikopol.

În schimb, forțele ucrainene au distrus un post de comandă al armatei ruse din regiunea Kursk, iar comandantul unui batalion inamic a fost ucis.

În plus, Rusia a pierdut aproape 100 de rachete de croazieră în atacul ucrainean asupra bazei aeriene militare ruse Engels-2, lansat pe 20 martie, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi suplimentari în Rusia, ca întăriri între ianuarie şi februarie.

Iar şeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narâșkin, a criticat avertismentele UE cu privire la amenințarea rusă ca fiind alarmiste și le-a comparat cu propaganda nazistă.

Mogulul rus al agriculturii Vadim Moşkovici a fost arestat preventiv pentru două luni, pentru suspiciune de fraudă la scară largă. Aceasta e cea mai mediatizată arestare din ultimii ani a unui important om de afaceri din Rusia.

Summit-ul de la Paris

  • La Paris, a avut loc un summit al coaliției celor 31 de state care sprijină Ucraina. Primele concluzii au fost anunţate de președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer, cancelarul german, Olaf Scholz, şi de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Sancţiunile împotriva Rusiei rămân în picioare şi chiar ar putea spori.
  • O misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare, iar ulterior este posibilă o desfășurare de „forțe de reasigurare” din mai multe țări europene aliate, însă doar dacă va exista un acord de pace. Detalii AICI
  • Ilie Bolojan a anunţat că niciun militar român nu va fi trimis în Ucraina, însă România va participa la monitorizarea încetării focului în Marea Neagră. Detalii AICI
  • Macron a făcut un apel la liderul Chinei pentru a promova pacea în Ucraina.
  • Premierul italian Georgia Meloni a spus că la următorul summit ar trebui să participe şi SUA.

Situația pe front

  • Drone distruse - Rusia a lansat noaptea trecută 86 de drone și o rachetă balistică Iskander-M. Apărarea aeriană a distrus 42 de drone, iar 26 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar. Atacul a afectat regiunile Harkov, Sumî, Dnipropetrovsk și Cernigău, au transmis dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei, fără a da detalii despre rachetă.
  • Bilanțul atacului din Harkov - Cel puțin 12 persoane au fost rănite într-un atac cu drone care a vizat aseară mai multe cartiere și infrastructura civilă din orașul Harkov. Opt drone au lovit orașul, provocând distrugeri și patru incendii, a transmis Serviciul pentru Situații de Urgență. Cel mai extins incendiu a izbucnit într-o clădire industrială și a acoperit o suprafață de 2.500 mp, a menționat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Alte victime în Herson și Dnipro - O femeie a fost ucisă dimineață în orașul Herson, când o dronă rusească a eliberat încărcătura explozivă, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale. Iar trei oameni au fost răniți într-un atac cu drone asupra orașului Dnipro. Cel puțin zece clădiri și peste 60 de mașini precum și două camioane au fost avariate, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda. Rușii au atacat și orașul Nikopol, precum și trei localități din acest raion (Pokrovske, Marhaneț și Cervonohrîhorivka) cu drone kamikaze și tiruri de artilerie. O femeie a fost rănită, iar mai multe clădiri, case, mașini, o benzinărie și elemente de infrastructură au fost avariate. Șase drone rusești au fost doborâte în regiune.
  • Post rusesc de comandă distrus în Kursk - Forțele ucrainene au distrus un post de comandă și observație rusesc situat între localitățile Viktorovka și Uspenovka din regiunea rusă Kursk, iar comandantul unui batalion a fost ucis, a anunțat Statul Major al Ucrainei. Sursa citată de Kyiv Independent nu a menționat când a avut loc atacul.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Aproape 100 de rachete distruse în Engels-2 - Rusia a pierdut 96 de rachete de croazieră care pot fi lansate din aer, în urma atacului Ucrainei asupra bazei aeriene militare ruse Engels-2, pe 20 martie, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene. Conform calculelor militare ale Kievului, muniția urma să fie folosită în trei lovituri cu rachete în perioada martie-aprilie 2025. În plus, loviturile asupra depozitelor de combustibil pentru aeronave au dus la distrugerea unor rezerve semnificative, afectând negativ capacitatea Rusiei de a susține operațiunile de luptă, a precizat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Miliardar arestat - Mogulul rus al agriculturii Vadim Moşkovici a fost arestat preventiv pentru două luni, a decis joi un tribunal din Moscova, după ce a oligarhul a fost reţinut pentru suspiciune de fraudă la scară largă, aceasta fiind cea mai mediatizată arestare din ultimii ani a unui important om de afaceri din Rusia. Vadim Moşkovici, despre care Forbes spune că are o avere de 2,7 miliarde de dolari, a apărut într-o cuşcă de sticlă la tribunalul Meşcianski din Moscova, încătuşat şi având cu el o copie a cărţii lui David Eagleman „Creierul” şi o sticlă cu apă. Miliardarul ar putea face până la 10 ani de închisoare, dacă va fi condamnat.
  • Coreea de Nord a trimis încă 3.000 de soldaţi - Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi suplimentari în Rusia, ca întăriri între ianuarie şi februarie, pe lângă miile de soldaţi deja trimişi pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat joi armata sud-coreeană. Seulul estimează că 4.000 din cei 11.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi iniţial au fost ucişi sau răniţi. "În plus (…) Coreea de Nord continuă să furnizeze rachete, echipamente de artilerie şi muniţie", se arată în raportul Statului Major sud-coreean. "Până în prezent, se estimează că Phenianul a furnizat o cantitate semnificativă de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune (SRBM), precum şi aproximativ 220 de unităţi de tunuri autopropulsate de 170 mm şi lansatoare de rachete multiple de 240 mm", a precizat aceeaşi sursă.
  • FSB vânează spioni ucraineni - Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a acuzat joi agențiile de spionaj ucrainene că încearcă să recruteze cetățeni ruși și să obțină informații militare, dându-se drept angajați ai think tank-ului non-profit american RAND Corp, care este deja interzis în Rusia ca "organizație indezirabilă".
  • Şeful spionilor acuză UE de propagandă nazistă - Șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narâșkin, a criticat avertismentele UE cu privire la amenințarea rusă ca fiind alarmiste și le-a comparat cu propaganda nazistă. Comisia Europeană răspândește în mod deliberat mesaje antirusești, la fel cum a făcut-o șeful propagandei lui Hitler, Joseph Goebbels, afirmă Narâșkin într-un comunicat. "Populația europeană trebuie să fie convinsă de o amenințare existențială emanată de Rusia, care ar putea fi evitată doar prin distrugerea statalității ruse", a declarat Narâșkin.

Alte informații relevante

  • Zelenski: Putin o să moară curând - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că Vladimir Putin nu va putea să păstreze puterea în Rusia sau să continue războiul. "Va muri în curând – acesta este un fapt – și totul se va termina", a spus Zelenski, într-un interviu pentru Eurovision News, fără a explica pe ce își bazează afirmația. "Comunitatea internațională are șansa să pună capăt acestui lucru înainte ca el să-și termine viața istorică absolut sigură și complet eșuată", a adăugat liderul de la Kiev.
  • Zelenski îl critică pe trimisul lui Trump - Ucraina e "foarte deranjată" de comentariile recente ale trimisului SUA în Orientul Mijlociu Steve Witkoff și se teme că narațiunile rusești de dezinformare îi influențează pe oficialii americani, a mai spus Zelenski în interviul menționat. Witkoff i-a spus săptămâna trecută comentatorului american de extremă-dreapta Tucker Carlson că ucrainenii care trăiesc sub ocupația rusă "își doresc" să fie guvernați de Rusia, evocând astfel ideologia Kremlinului folosită pentru a justifica anexarea ilegală. "Declarațiile lui Witkoff sunt foarte deranjante pentru noi. Pentru că ne luptăm cu Putin și chiar nu vrem ca el să aibă multe ajutoare. Acest lucru este cu siguranță dificil pentru noi, pentru că ne luptăm deja cu o țară care este de 40 de ori mai mare ca teritoriu — dar mai mică din punct de vedere al demnității", a spus Zelenski. Deși Witkoff poate fi susceptibil la anumite narațiuni rusești, el nu este un expert militar, a remarcat Zelenski. "Din câte știu eu, se pricepe foarte bine la vânzarea și cumpărarea de imobiliare", a punctat el. Zelenski a mai spus că e recunoscător pentru sprijinul acordat de SUA, dar îngrijorat de influența dezinformării rusești în rândul oficialilor guvernamentali americani.
  • Șefa găgăuzilor îi cere ajutorul lui Putin - Lidera găgăuză Evghenia Guţul, deţinută la Chişinău, a făcut apel la Vladimir Putin să pună presiune pe autorităţile moldoveneşti pentru a o elibera cât mai curând posibil. "În numele poporului găgăuz, care nu şi-a trădat niciodată prietenii istorici, vă adresăm, dragă Vladimir Vladimirovici, un apel: folosiţi întregul arsenal de mecanisme diplomatice, politice şi juridice pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor moldoveneşti în vederea încetării imediate a represiunii politice şi eliberării mele rapide", spune Guţul, în declaraţia transmisă prin intermediul avocatului său. Guţul, protejata oligarhului fugar Ilan Şor, aflat la Moscova, a fost reţinută marţi pe aeroportul din Chişinău. Anul trecut, procurorii au acuzat-o pe Guţul de implicare în finanţarea ilegală a campaniei pentru alegerile din Găgăuzia, fapte care ar fi fost comise de Partidul Şor.
  • Rusia are ambasador nou în SUA - Noul ambasador rus în SUA, Aleksandr Darciev, a sosit la Washington. Aleksandr Darciev, 64 de ani, a fost numit în 2021 director al Departamentului pentru America de Nord din cadrul MAE rus, apoi, de la începutul acestui an, însărcinat pentru întreaga zonă a Atlanticului de Nord (Regatul Unit, Irlanda, Canada și SUA). Anterior, el a fost ambasador al Rusiei în Canada, între 2014 și 2021. Aleksandr Darciev, care vorbește curent engleza și franceza, a mai lucrat la ambasada rusă de la Washington, în calitate de consilier, în perioada 2005-2010.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇