Ziua 1095 Trump se sucește și admite că Rusia a invadat Ucraina. Când e următoarea rundă de negocieri cu rușii. Musk acuză Reuters de minciună

<span style="color:#990000;">Ziua 1095</span> Trump se sucește și admite că Rusia a invadat Ucraina. Când e următoarea rundă de negocieri cu rușii. Musk acuză Reuters de minciună
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1095 de război în Ucraina, aflăm că Donald Trump a schimbat direcția și a admis că Rusia a invadat, de fapt, Ucraina.

Într-un interviu, a spus că Rusia a invadat Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin, dar președintele Volodimir Zelenski și fostul lider de la Casa Albă, Joe Biden, ar fi trebuit să evite acest lucru. „Nu ar fi trebuit să-l lase să atace.” Este totuşi o schimbare de abordare după ce tot Trump spusese marţi că Ucraina „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată” războiul acum trei ani, provocând critici atât în țară, cât și pe plan internațional.

Pe de altă parte, acelaşi Trump a anunţat că o nouă rundă a negocierilor cu ruşii va avea loc la Riad, pe 25 februarie (marţi).

În plus, tot Trump a prezis că un acord referitor la minerale cu Ucraina va fi „semnat, sperăm, într-o perioadă destul de scurtă de timp”.

Şi consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a spus vineri că Zelenski era așteptat să semneze un acord în curând. Preşedintele ucrainean a declarat că echipa sa lucrează cu americanii la un proiect de acord.

Ucraina are zăcăminte valoroase de minerale strategice pe care SUA şi le doresc. Acestea includ uraniu, litiu, cobalt, pământuri rare şi sunt utilizate în baterii, în tehnologie şi industria aerospaţială.

Pe surse de la Reuters am aflat, însă, că negociatorii americani fac presiuni asupra Kievului, invocând posibilitatea de a tăia accesul ţării la sistemul vital de Internet prin satelit Starlink, în cazul în care Zelenski nu cedează. Elon Musk acuză însă Reuters de minciună. Iar Polonia declară că plătește pentru abonamentul Starlink al Ucrainei și va continua să facă acest lucru.

De asemenea, tot pe surse, Rusia profită de această ocazie, și cel puțin teoretic, vin cu o contra-ofertă: Moscova ar putea înceta cooperarea cu China în domeniul tehnologiilor militare și avansate, în schimbul unui acord de pace privind Ucraina, în termeni favorabili Rusiei. Potrivit Wall Street Journal, propunerile includ și acordarea unor drepturi companiilor americane asupra zăcămintelor de resurse naturale din regiunile anexate.

În timpul ăsta, Europa se mobilizează. Criticile lui Trump la adresa Ucrainei şi repetarea punctelor de vedere ruseşti au uimit şi alarmat liderii europeni. Aproape o duzină dintre aceştia l-au sunat pe Zelenski în ultimele 48 de ore pentru a-şi oferi sprijinul pentru un sfârşit just şi durabil al războiului şi pentru a reafirma valorile democratice comune. De asemenea, UE pregăteşte un pachet de cel puțin 20 de miliarde de euro ca sprijin militar suplimentar pentru Ucraina.

Acuzațiile și minciunile lui Trump îi coalizează și pe ucraineni în jurul lui Volodimir Zelenski. Un nou sondaj de opinie a arătat că 63% dintre ucraineni îl aprobă, în creștere față de ultimul sondaj, unde avea puțin peste 50%. De asemenea, peste 130 de organizaţii ucrainene ale societăţii civile au declarat că noi alegeri nu pot fi organizate acum, un termen realist fiind la șase luni de la oprirea focului.

Pe front, drone operate de SBU au lovit o facilitate de pompare a petrolului din regiunea Krasnodar a Rusei. Iar în Ucraina, trupele ruse au bombardat apartamente din Doneţk şi au ucis oameni.

Evoluţia pe cele două fronturi

  • Atac mortal cu blocuri bombardate - Trupele ruse au lansat mai multe atacuri aeriene asupra orașului Kostiantinivka din regiunea Doneţk, ucigând cel puțin doi civili și rănind patru, a raportat guvernatorul Vadim Filaşkin. Numărul victimelor ar putea crește, deoarece există posibilitatea ca persoane să fie încă blocate sub dărâmături. Operațiunile de salvare sunt în derulare. Atacul a provocat daune la 10 blocuri de apartamente, 21 de case, trei facilități industriale, un magazin, 16 garaje, două linii electrice, două conducte de gaz și nouă vehicule.
  • Lovitură de dronă la petrol - Drone operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit o stație de transformare care alimenta stația de pompare de petrol Novovelicikovskaya din regiunea Krasnodar a Rusiei, perturbând operațiunile acesteia, a declarat o sursă de securitate pentru Kyiv Independent. Stația este una dintre „facilitățile cheie pentru transportul petrolului în regiunea Kuban, furnizând rafinăriilor Afipsky și Ilysky.” Autoritățile rusești sunt în prezent în proces de evaluare a daunelor. „E a opta operațiune specială reușită a SBU de la începutul anului, vizând facilități rusești de rafinare și pompare a petrolului. Fiecare astfel de explozie duce la pierderi de milioane de dolari pentru Rusia și complică furnizarea de combustibil armatei rusești,” a declarat sursa.

Evoluţiile echipei Trump

  • O nouă rundă de negocieri cu Rusia - Președintele american Donald Trump a declarat că o nouă fază a negocierilor cu ruşii, menite să stopeze războiul din Ucraina, va avea loc la Riad, pe 25 februarie, scrie Kiev Independent. Această întâlnire urmează primei runde de discuții din același oraș, de la începutul săptămânii. Niciun oficial ucrainean nu a fost prezent la negocierile din Arabia Saudită.
  • Sucirea lui Trump - Donald Trump a schimbat direcția și a admis că Rusia a invadat, de fapt, Ucraina. Într-un interviu pentru Fox News radio, el a spus că Rusia a invadat Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin, dar președintele Volodimir Zelenski și fostul lider de la Casa Albă, Joe Biden, ar fi trebuit să evite acest lucru. "Nu ar fi trebuit să-l lase să atace." Este totuşi o schimbare de abordare după ce tot Trump spusese marţi că Ucraina "nu ar fi trebuit să înceapă niciodată" războiul acum trei ani, provocând critici atât în țară, cât și pe plan internațional, scrie The Guardian.. În plus, tot acum, Trump a prezis că un acord referitor la minerale cu Ucraina va fi „semnat, sperăm, într-o perioadă destul de scurtă de timp”. Şi consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a spus vineri că Zelenski era așteptat să semneze un acord în curând. Preşedintele ucrainean a declarat că echipa sa lucrează cu americanii la un proiect de acord.
  • Starlink vs minerale rare - Negociatorii americani care fac presiuni asupra Kievului pentru accesul la mineralele esenţiale ale Ucrainei au invocat posibilitatea de a tăia accesul ţării la sistemul vital de Internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk, au declarat pentru Reuters surse familiarizate cu această chestiune. Starlink oferă conectivitate crucială Ucrainei devastate de război şi armatei sale. În timpul întâlnirii de joi dintre Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina, şi Zelenski, Ucrainei i s-a spus că se confruntă cu oprirea iminentă a serviciului, dacă nu ajunge la un acord privind mineralele rare. „Ucraina funcţionează pe baza Starlink. Îl consideră steaua lor polară”, a declarat sursa. „Pierderea Starlink ... ar fi o lovitură masivă”. Detalii despre cererile SUA AICI. Polonia declară, însă, sâmbătă, că plătește pentru abonamentul Starlink al Ucrainei și va continua să facă acest lucru.
  • Musk acuză Reuters de minciună - Miliardarul Elon Musk a negat, sâmbătă, informaţiile potrivit cărora Statele Unite ar fi ameninţat că vor întrerupe accesul Ucrainei la sistemul Starlink dacă Kievul nu va fi de acord cu un acord privind mineralele. Musk a calificat informaţia drept "falsă" şi a acuzat agenţia de presă Reuters că minte. El nu a oferit nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţia. "Este fals.  Reuters minte. Ei sunt pe locul doi după AP (Associated Propaganda) ca mincinoşi", a scris Musk pe X.
  • Keith Kellogg a părăsit Kievul - Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina, a părăsit Kievul vineri, după o vizită de trei zile. Într-un mesaj pe X, el a declarat că a purtat „discuţii ample şi pozitive” cu Zelenski şi cu „echipa sa talentată de securitate naţională”. „O zi lungă şi intensă cu conducerea de vârf a Ucrainei”, a menţionat el. Remarcile optimiste ale generalului sunt în contrast flagrant cu cele ale preşedintelui SUA şi ale anturajului său, care l-au admonestat pe Zelenski în cursul acestei săptămâni tumultuoase pe plan diplomatic.
  • Un acord cu SUA, în curând - În discursul video către ucraineni de vineri seară, Volodimir Zelenski a declarat că echipele ucrainene şi americane lucrează la un proiect de acord. „Sper la un rezultat echitabil”, a declarat el.
  • Războiul rezoluțiilor, la ONU - Statele Unite au propus, vineri, o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a marca trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Proiectul american de trei paragrafe, văzut de Reuters, deplânge pierderea de vieţi omeneşti în timpul „conflictului Rusia-Ucraina” şi „imploră o încheiere rapidă a conflictului”. De asemenea, nu menționează respectarea integrității teritoriale a țării. Detalii AICI.

Ce mai face Rusia

  • Rusia plusează în negocieri - Moscova ar putea oferi Statelor Unite încetarea cooperării cu China în domeniul tehnologiilor militare și avansate, în schimbul unui acord de pace privind Ucraina, în termeni favorabili Rusiei. Potrivit Wall Street Journal, propunerile includ și acordarea unor drepturi companiilor americane asupra zăcămintelor de resurse naturale din regiunile anexate.
  • O nouă întâlnire SUA-Rusia - O a doua întâlnire între reprezentanții Rusiei și Statelor Unite este planificată pentru următoarele două săptămâni, a informat, sâmbătă, agenția de stat RIA, citându-l pe adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, potrivit The Guardian. Întâlnirea va avea loc într-o țară terță, iar locația exactă este în curs de stabilire, a declarat Riabkov pentru RIA, fără a preciza cine va participa din partea Rusiei sau a Statelor Unite.

Alte informaţii relevante

  • Liderii europeni, solidari cu Zelenski - Criticile grosolane ale lui Trump la adresa Ucrainei şi repetarea punctelor de vedere ruseşti au uimit şi alarmat liderii europeni. Aproape o duzină dintre aceştia l-au sunat pe Zelenski în ultimele 48 de ore, pentru a-şi oferi sprijinul pentru un sfârşit just şi durabil al războiului şi pentru a reafirma valorile democratice comune. Printre aceştia se numără Keir Starmer şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care vor vizita Washingtonul săptămâna viitoare. Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, care se va întâlni sâmbătă cu Trump la Washington, a declarat că Zelenski ar trebui să rămână calm şi să coopereze. Mai mulţi europeni de rang înalt vor vizita Kievul, luni, pentru a marca trei ani de la invazie. Sunt aşteptaţi premierul Spaniei, Pedro Sánchez, preşedintele Consiliului European, António Costa, dar şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Și ucrainenii fac front comun cu Zelenski - Pe de altă parte, atacurile personale incoerente ale preşedintelui american au coalizat sprijinul pentru Zelenski în rândul ucrainenilor, inclusiv în rândul persoanelor care anterior erau dezamăgite de preşedinte. Un nou sondaj de opinie a arătat că 63% îl aprobă - o proporţie mult mai mare decât cele patru procente indicate în mod fals săptămâna aceasta de Trump şi Musk ca fiind ratingul pe care îl are preşedintele Zelenski. O cunoscută jurnalistă ucraineană, Kristina Berdînskîh, a declarat: „După trei ani de război total, ucrainenii sunt obosiţi, nervoşi şi se ceartă adesea între ei. Dar simt că acum toată lumea se va uni din nou. Acest lucru se întâmplă întotdeauna atunci când ucrainenii simt o ameninţare existenţială”.
  • Organizarea de alegeri în Ucraina, la șase luni după încetarea focului - Vineri, peste 130 de organizaţii ucrainene ale societăţii civile au declarat că războiul de agresiune al Rusiei a făcut imposibilă organizarea de alegeri în Ucraina - pentru preşedinţie şi pentru parlament. Acestea au afirmat că legitimitatea guvernului este „prerogativa exclusivă a poporului ucrainean”. ONG-urile au afirmat că există un consens în rândul partidelor politice de la putere şi din opoziţie, precum şi în rândul publicului larg, potrivit căruia scrutinul nu poate avea loc decât la cel puţin şase luni după o încetare reală a focului. Astfel, autorităţile ar avea timp să pregătească procesul electoral şi să reconstruiască infrastructura deteriorată, au afirmat acestea.
  • Zelenski, mesaj pentru europeni - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri europenilor „să facă mai mult pentru a garanta pacea” în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliatul american care a început săptămâna aceasta discuții directe cu Rusia. „Europa trebuie și poate face mult mai mult pentru a asigura pacea (...) Avem propuneri clare cu partenerii noștri europeni”, a declarat Zelenski, insistând în același timp că „acest lucru trebuie făcut în colaborare cu America”.
  • 20 de miliarde pentru Ucraina - Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de 20 de miliarde de euro ca sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, în timp ce blocul european se grăbeşte pentru a asigura asistenţă pentru Kiev în faţa presiunii preşedintelui Donald Trump de a ajunge la un acord de pace rapid cu Rusia, relatează, citând surse, Bloomberg şi Politico. Iniţiativa ar viza furnizarea de muniţie de artilerie, sisteme de apărare aeriană, rachete de atac de mare precizie, drone, precum şi alte arme. De asemenea, ar încerca să consolideze brigăzile militare ucrainene. Blocul comunitar încearcă să ajungă la un acord de principiu cu privire la iniţiativă, care este deschisă contribuţiilor în natură şi în numerar din partea statelor membre şi a aliaţilor care împărtăşesc aceleaşi idei.
  • Ucrainean condamnat la 8 ani de închisoare în Polonia - Un tribunal polonez a condamnat vineri la opt ani de închisoare un ucrainean condamnat pentru planificarea unor acte de sabotaj și incendiere în numele Rusiei, scrie AP. Tribunalul din orașul Wroclaw l-a găsit pe bărbatul de 51 de ani, identificat doar ca Serhyi S., vinovat că a făcut parte dintr-o rețea criminală și că a pregătit incendierea diferitelor structuri din oraș. A fost arestat în ianuarie 2024 și a rămas de atunci în arest. Agenția de Securitate Internă a Poloniei a susținut că omul acționa pentru Rusia. Bărbatul a negat acuzațiile, dar a recunoscut că a acceptat comenzi online de la o persoană necunoscută pentru a comite incendieri în schimbul unor sume de bani.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇