Ziua 1094 Atac cu rachete și drone. Cum vrea Macron să-l potolească pe Trump. Zelenski a regăsit speranța

<span style="color:#990000;">Ziua 1094</span> Atac cu rachete și drone. Cum vrea Macron să-l potolească pe Trump. Zelenski a regăsit speranța
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1094 de război Rusia a lansat un nou atac aerian asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus aproape 90 de drone în 12 regiuni, iar 70 au dispărut de pe radar fără a provoca pagube. Două rachete balistice au vizat regiunea Odesa, însă nu au fost comunicate detalii despre consecințele acestora.

Pe front continuă luptele. Potrivit Statului Major de la Kiev, în ultimele 24 de ore Rusia a lansat zeci de atacuri împotriva apărării ucrainene pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk. Forțele ruse au lansat, de asemenea, atacuri în regiunea Kursk, de unde urmăresc să expulzeze trupele ucrainene care ocupă o parte a teritoriului.

Ofensiva rusă și atacurile din ariergardă continuă pe fondul zvonurilor despre întreruperea fluxului de arme din SUA către Ucraina.

După "ravagiile" pe care administrația Trump le-a provocat în Europa prin poziționarea în raport cu Rusia și prin declarațiile recente, președintele francez Emmanuel Macron și-a anunțat "planul de bătaie" pentru vizita de la Casa Albă, de săptămâna viitoare.

El a spus că intrăm într-o nouă eră, care "ne va obliga să facem nişte alegeri foarte puternice pentru noi înşine, pentru apărarea şi securitatea noastră" și a promis că îl va avertiza pe Trump în privinţa oricărui semn de slăbiciune în faţa lui Putin.

Macron a mai spus că nu intenţionează să trimită militari în Ucraina "mâine", ci doar după ce se încheie o pace și a subliniat că nimeni nu are dreptul să spună că Ucraina nu poate să intre în UE sau NATO.

La Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a nuanțat poziția față de administrația Trump după recentul schimb de replici dure cu Washingtonul. El a spus că întâlnirea cu emisarul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a redat speranța în efortul de a obține o soluție la conflictul cu Rusia.

Iar Statele Unite și Rusia au deschis un canal neoficial de discuții, iar cele două părți s-au întâlnit în secret în Elveția în ultimele de luni, potrivit unor surse citate de Reuters.

Situația pe front

  • Atac cu rachete și drone - Rusia a lansat noaptea trecută 160 de drone de tip Shahed și drone-capcană pe teritoriul ucrainean, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei. 87 de drone au fost doborâte în 12 regiuni, iar 70 au dispărut de pe radar fără a provoca pagube. De asemenea, două rachete balistice Iskander-M/KN-23 au vizat regiunea Odesa, însă nu au fost oferite detalii suplimentare despre consecințele acestora. Atacurile rusești în regiunile ucrainene au ucis cel puțin 12 civili și au rănit cel puțin șase în ultimele 24 de ore, au informat dimineață autoritățile regionale, scrie Kyiv Independent.
  • Lupte pe front - Potrivit Statului Major de la Kiev, în ultimele 24 de ore Rusia a lansat 34 de atacuri împotriva apărării ucrainene pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 29 de atacuri în regiunea Kursk a Federației Ruse, de unde urmăresc să expulzeze trupele ucrainene care ocupă o parte a teritoriului.
  • Informații contradictorii despre sprijinul SUA - Ofensiva rusă și atacurile din ariergardă continuă pe fondul zvonurilor despre întreruperea fluxului de arme din SUA către Ucraina. "După informațiile mele, livrările de arme care urmau să fie vândute au fost întrerupte. Companiile care trebuiau să transfere aceste arme așteaptă pentru că nu există nicio decizie", a declarat deputatul ucrainean Roman Kostenko într-un interviu pe YouTube. Aceste afirmații au fost ulterior respinse de deputata ucraineană Oleksandra Ustinova, consilier în cadrul Ministerului Apărării. "Statele Unite nu au oprit vânzarea de arme către Ucraina", a scris ea pe Facebook.

Cum vrea Macron să-l potolească pe Trump

  • Un semnal de alarmă - Într-un lung dialog cu forţele politice şi apoi cu internauţii, Emmanuel Macron a tras "un semnal de alarmă" şi a promis că îl va avertiza pe Trump în privinţa oricărui semn de slăbiciune în faţa lui Putin, cu ocazia vizitei sale la Casa Albă de săptămâna viitoare. La trei ani de la declanşarea războiului din Ucraina, "intrăm într-o nouă eră", a subliniat preşedintele francez. "Ne va obliga să facem nişte alegeri foarte puternice pentru noi înşine, pentru apărarea şi securitatea noastră", a spus Macron. "Îi voi spune: 'Practic, nu poţi fi slab în faţa preşedintelui Putin. Nu eşti tu, nu este marca ta, nu este în interesul tău", a explicat preşedintele francez. "Cum poţi fi credibil în faţa Chinei, dacă eşti slab în faţa lui Putin?", şi-a expus Macron raţionamentul. "Al doilea lucru de spus este: dacă lăsaţi Ucraina să fie luată de Putin, Rusia va fi de neoprit pentru europeni, pentru că va lua înapoi Ucraina cu armata sa, care este una dintre cele mai mari din Europa, cu toate echipamentele noastre, inclusiv echipamente americane. Aceasta este o greşeală strategică uriaşă", a continuat el. Detalii AICI
  • Cum rămâne cu trimiterea de trupe - Macron subliniază că nu intenţionează să trimită militari în Ucraina "mâine", ci doar după ce se încheie o pace, cu scopul de a o "garanta" împotriva Rusiei, relatează AFP. "Nu am decis să trimit mâine trupe în Ucraina, nu. Ceea ce avem în vedere este mai degrabă să trimitem forţe pentru a garanta pacea după ce va fi negociată", a declarat el. Preşedintele francez a propus desfăşurarea unor forţe europene după încheierea războiului din Ucraina, care să prevină un nou atac rus. "Este o discuţie pe care o avem între europeni. Vrem să evităm ca Rusia să reînceapă, aşa cum a făcut mereu în ultimii ani. Nu voi decide să trimit trupe din prezent, ci mai degrabă trupe care să garanteze pacea (după conflict)", a precizat el.
  • Sprijin decis pentru Ucraina - Emmanuel Macron a mai afirmat că "nimeni nu are dreptul să spună" că "Ucraina nu are dreptul să intre" în UE sau NATO. "Cred că în momentul în care ne aflăm, în timp ce Ucraina este în război și rezistă și își pierde zilnic copiii pentru a-și apăra teritoriul, nimeni nu are dreptul să spună: Ucraina nu are dreptul să intre în Uniunea Europeană, Ucraina nu are dreptul să intre în NATO", a afirmat președintele francez, potrivit căruia acest punct "va face parte din negocierile de pace". Macron a spus că este la a patra convorbire cu Zelenski în această săptămână pentru a face un bilanț al tuturor contactelor pe care le-a avut cu "partenerii și aliații europeni care sunt dornici să lucreze pentru o pace durabilă și solidă în Ucraina și pentru a consolida securitatea Europei".

Alte informații relevante

  • Cum a mers întâlnirea cu omul lui Trump - Volodimir Zelenski a declarat că întâlnirea cu emisarul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a redat speranța în efortul de a obține o soluție la conflictul cu Rusia. Întâlnirea a avut loc joi la Kiev, în contextul eforturilor diplomatice ale administrației Trump. Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile de pe linia frontului, situația prizonierilor de război ucraineni aflați în captivitatea rusă și nevoia unor garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Deși întâlnirea cu Kellogg a fost percepută ca un semn pozitiv, Washingtonul a cerut ca după discuții să nu aibă loc o conferință de presă comună, menținând astfel o abordare precaută în relațiile bilaterale.
  • China e de partea lui Trump - China și-a exprimat joi, la o reuniune a G20 din Africa de Sud, sprijinul pentru demersurile lui Trump de a ajunge la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului. "China sprijină toate eforturile care conduc la pace (în Ucraina), inclusiv recentul consens la care s-a ajuns între Statele Unite și Rusia", le-a spus ministrul de externe chinez Wang Yi omologilor din G20 reuniți la Johannesburg, potrivit unui comunicat al ministerului său. "China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în soluționarea politică a crizei", a adăugat el. Wang nu a reiterat punctul din discursul pronunțat la Conferința de Securitate de la München vinerea trecută, conform căruia toate părțile interesate din conflictul Rusia-Ucraina ar trebui să participe la orice discuții de pace.
  • SUA au o propunere îmbunătățită pentru Kiev - Administrația Trump a prezentat Ucrainei un draft "îmbunătățit" pentru un acord privind mineralele între cele două țări, după ce președintele Zelenski a refuzat oferta inițială. Surse de ambele părți afirmă acum că un acord este mai probabil. Detalii AICI.
  • Americanii şi ruşii s-au întâlnit în secret - Participanţi americani şi ruşi s-au întâlnit discret în Elveţia în ultimele luni, inclusiv săptămâna trecută, pentru discuţii neoficiale despre războiul din Ucraina, au declarat pentru Reuters trei surse care cunosc subiectul. Acestea au descris discuţiile ca fiind un canal secundar, unele contacte având loc în timpul perioadei de tranziţie de după victoria în alegerile din 5 noiembrie a preşedintelui Donald Trump. Două dintre surse au declarat că cel puţin o întâlnire a avut loc la Geneva, în timpul Conferinţei de Securitate de la München de săptămâna trecută. Deşi participanţii au experienţă diplomatică şi de securitate, aceştia nu sunt oficiali guvernamentali şi nu a fost imediat clar dacă vreunul a fost trimis de guvernul din ţara sa, au declarat două dintre surse. Sursele au refuzat să identifice participanţii, precizează Reuters. Multe alte detalii rămân neclare, inclusiv agendele întâlnirilor, dacă ucrainenii au fost prezenţi şi când au început întâlnirile, notează Reuters.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇