Zile decisive pentru luptătorii de la Azovstal: Putin vrea o victorie, Zelenski încearcă să-i salveze, soțiile au ieșit în stradă

Zile decisive pentru luptătorii de la Azovstal: Putin vrea o victorie, Zelenski încearcă să-i salveze, soțiile au ieșit în stradă

Cu fiecare zi care trece, presiunea asupra orașului Mariupol devine mai sufocantă. Pregătirile pentru marea paradă de 9 mai de la Moscova, la care va asista Vladimir Putin, sunt în toi, iar armata rusă trebuie să-i livreze „trofeul” pe care l-a comandat, lichidarea luptătorilor din oțelăria Azovstal. Deși e greu de crezut că mai au șanse să iasă vii de acolo, soțiile lor au protestat în stradă, iar președintele Zelenski negociază evacuarea lor.

Vladimir Putin își va părăsi luni, timp de câteva ore, biroul din Kremlin de unde coordonează invazia din Ucraina și își va ocupa locul în tribuna amenajată pentru a asista la defilarea în stil sovietic de 9 mai a armatei ruse. Pentru trupele sale care au înconjurat Mariupolul, acesta e termenul la care trebuie să-i predea „cheia” campaniei din sudul Ucrainei, anihilarea rezistenței din oțelăria Azovstal.

ADVERTISING

La peste două luni de la începerea "operațiunii speciale" pe care o vedea încheiată în câteva zile, președintele rus are nevoie de un succes în Ucraina pentru a-și valida în fața întregii lumi forța și renumele.

Batalionul Azov luptă până la capăt

Putin a făcut o obsesie din cucerirea orașului Mariupol, dar tot ce a reușit până acum a fost să transforme acest port la Marea Neagră într-un simbol al rezistenței ucrainene. Împresurată de trupele ruse, o echipă dârză, Batalionul Azov, ascunsă în buncărele oțelăriei, este decisă să lupte până la capăt. Azovstal s-a transformat în iad, însă soldații ucraineni sunt hotărâți să nu se predea.

Soarta luptătorilor din buncăre pare pecetluită. Kievul se teme că forţele ruse vor să-i lichideze până luni, la timp pentru aniversarea la Moscova a victoriei fostei Uniuni Sovietice asupra Germaniei naziste în Cel de-al Doilea Război Mondial, și continuă eforturile diplomatice intense pentru salvarea lor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ce mai mulţi civili au fost evacuaţi din uzina bombardată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că va face tot posibilul ca militarii încercuiţi în Mariupol să fie scoși de acolo.

Rusia a confirmat numărul persoanelor evacuate din Azovstal şi a transmis într-un comunicat că operaţiunea umanitară va continua şi sâmbătă, 7 mai.

Nu se știe exact câţi militari ucraineni au rămas în oţelărie - se crede că ar mai fi în jur de 1.000 - însă un lucru e sigur: dacă nu vor fi extrași printr-o negociere, vor muri luptând. Predarea nu a fost niciodată o opțiune pentru ei.

Soțiile luptătorilor din Mariupol au protestat la Kiev

Pentru soțiile soldaților ucraineni aflați sub asediu în Mariupol timpul trece agonizant. Terorizate de gândul că nu-și vor mai vedea bărbații în viață, ele s-au adunat la Kiev pentru a cere în stradă evacuarea acestora. Aproximativ 50 de persoane au sfidat interdicția de circulație impusă vineri de guvernul ucrainean și au protestat vineri dimineață în Piața Independenței din capitală, cerând autorităților să negocieze cu Rusia salvarea militarilor din Azovstal.

ADVERTISING

ONU a lansat o nouă tentativă de evacuare a celor 200 de civili aflați din oțelărie. Tratativele cu armata rusă nu-i includ, însă, și pe cei aproximativ 1.000 de soldați ucraineni, relatează The Guardian.

Polițiștii le-au cerut femeilor să părăsească piața întrucât protestul lor nu este autorizat. Nu s-au dat amenzi, însă câțiva bărbați prezenți la demonstrație au primit ordin de recrutare. "Câțiva bărbați în vârstă de 30 de ani au fost duși la comisariatele militare pentru mai multe cercetări", a declarat Iulia Girdvilis, șefa de departamentului de comunicare al poliției din Kiev.

"Nu știm cine mai trăiește"

Maria, în vârstă de 32 de ani, o reprezentantă a protestatarelor, și-a pierdut soțul, Artem (29 de ani), ucis în luptă săptămâna trecută. Ea spune că toate femeile care au venit la Kiev sunt neliniștite: "Reprezint nu doar rudele Balalionului Azov, ci pe ale întregii armate", a precizat ea.

"Avem dreptul să ni se dea explicații. Nu suntem împotriva guvernului, am venit aici doar ca să luptăm pentru drepturile familiilor lor. Toate sunt într-o stare mentală foarte dificilă. E tot mai greu să afli cine mai e în viață și cine nu. Reprezentăm doar interesele familiilor noastre. Asta-i tot", a spus Maria.

Femeia a povestit că soțiile și rudele soldaților din Azovstal au fost rugate de polițiști să nu afișeze mesajele de protest când s-au grupat pentru a fi fotografiate de reporteri. "I-au întrebat pe polițiști dacă pot fi pozate, iar ei le-au zis: 'Da, dar lăsați deoparte posterele cu 'Salvați Mariupolul'. Noi credem că e greșit fiindcă vrem doar să vină cineva din partea autorităților și să ne dea niște explicații. Ce se întâmplă? Dați-ne voie să aflăm că n-au uitat de soldații noștri, că fac ceva pentru ei", a spus ea.

Protestul femeilor a fost suspendat după ce autorizația de organizare a fost respinsă în ultimul moment.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșiuk a anunțat vineri evacuarea unor civili din Mariupol. ONU și Crucea Roșie au transmis că până acum au sprijinit evacuarea a aproape 500 de persoane din zona combinatului Azovstal în cadrul a două operațiuni derulate în ultima săptămână.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇