Marocul s-a închis de urgență, pentru a încerca să limiteze răspândirea noii variante Covid Omicron. Decizia, intrată în vigoare la miezul nopții, prevede că toate zborurile comerciale către și dinspre Maroc sunt interzise timp de două săptămâni.
Mai mulți români aflați acolo în vacanță sunt acum blocați și MAE a căutat soluții pentru ei.
UPDATE 15:50 – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat repatrierea cetăţenilor români aflaţi în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinaţie, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi a abilitat Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM ”să întreprindă măsurile din competenţă”.
Costurile aferente repatrierii vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă.
Ambasada din Rabat a anunțat inițial că are în atenție 22 de persoane din Marakkesh al căror zbor Ryanair a fost anulat și le oferea acestora opțiunea să zboare de la Rabat, potrivit Digi24.
Ulterior, MAE a anunțat că are în gestiune până acum situaţia a 72 de români blocaţi în Maroc.
Cetățenii blocați acolo spun că zborurile se anulează unul după altul și că operatorul le oferă cel mult banii înapoi pe bilet, însă nu și soluții. Pe Facebook a fost creat un grup intitulat ”Izolați în Maroc”, unde sunt prezentate situațiile cu care se confruntă românii.
"Putem ajunge oriunde în Maroc (pe orice aeroport) dacă se organizează un zbor. Zborul nostru care ar fi trebuit să fie pe 5 decembrie a fost anulat și nu avem nicio opțiune de a pleca. Am contactat compania aeriană. Deși pretind că operează câteva zboruri în continuare, le anulează pe măsură ce se apropie data zborului. Vă rog să ne ajutați să ajungem în țară pentru că am rămas fără opțiuni", este unul dintre mesaje.
Pe grup au postat și români stabiliți în Maroc, care se oferă să ajute până la deblocarea situației.
Ambasada României a postat avertizarea de luni de la prânz, anunțând că măsura va fi valabilă până pe 13 decembrie, la ora 23:59.
"Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite.
Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune.
Rugăm cetățenii români care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați", a anunțat Ambasada României în Maroc.