Zeci de migranți au naufragiat pe o insulă pustie. Turcia și Grecia își pasează vina, după ce un copil a murit (Video)

Zeci de migranți au naufragiat pe o insulă pustie. Turcia și Grecia își pasează vina, după ce un copil a murit (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un grup de 38 de migranţi, între care și o femeie însărcinată, a fost blocat pe o insulă minusculă, nedenumită, situată la graniţa dintre Turcia şi Grecia. O fetiță de cinci ani a murit pe insulă până când a avut loc operațiunea de salvare.

Cei 22 de bărbaţi, nouă femei şi şapte copii spun că s-au aflat pe insula de pe râul Mariţia de la jumătatea lunii iulie. Luni, după ce au fost localizaţi, ei au fost duşi în Grecia continentală.

Ministrul grec al Migraţiei a declarat că grupul se află într-o stare „foarte bună" şi că femeia însărcinată a fost dusă la spital ca măsură de precauţie.

ADVERTISING

Cu toate acestea, cel puţin un copil a murit pe insula pustie, potrivit grupului şi agenţiilor pentru drepturile omului. Poliţia greacă nu a confirmat încă informaţia.

A existat o oarecare incertitudine cu privire la localizarea grupului şi, prin urmare, dacă Turcia sau Grecia ar fi trebuit să intervină pentru a-i ajuta. Autorităţile elene au spus iniţial că oamenii - despre care poliţia susţine că toţi se identifică ca sirieni - se aflau pe teritoriul turc.

În cele din urmă, aceștia au fost găsiţi la aproximativ patru kilometri sud de coordonatele din afara teritoriului grec, raportate iniţial în urmă cu câteva zile. Acesta este motivul pentru care migranţii nu au fost găsiţi mai devreme, susține poliţia greacă.

Baida, una dintre femeile din grup, a povestit că a fost tratată ca la „un meci de fotbal între cele două părţi", respectiv Turcia şi Grecia. „Nimeni nu ne vrea. Nimeni nu ne aude. Nimeni nu vrea să ne ajute", a spus ea.

ADVERTISING

Tratamentul Greciei faţă de migranţii care încearcă să ajungă în Europa din Turcia este în prim-plan de câţiva ani.

Grupurile pentru drepturile omului susţin că mii de persoane care solicită azil au fost trimise înapoi înainte de a primi şansa să depună cererea. De asemenea, au izbucnit dispute în cadrul Uniunii Europene după ce un înalt oficial a afirmat anul trecut că Atena încalcă drepturile fundamentale europene.

Unii refugiaţi spun că au fost returnaţi cu forţa în apele turceşti.

Guvernul elen a negat întotdeauna aceste afirmaţii şi insistă că respectă dreptul european şi internaţional.

ADVERTISING

Între ianuarie şi iunie 2022, 232 de sirieni au ajuns în Grecia pe mare, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇