Camera Reprezentanţilor din SUA a votat joi, cu o majoritate strânsă, în favoarea transformării Districtului Columbia în al 51-lea stat american.
Votul decisiv îl are Senatul, unde proiectul va întâmpina o opoziţie puternică din partea republicanilor, transmite Reuters. Iniţiativa a fost adoptată de democraţi cu 216 voturi pentru și 208 împotrivă, fără sprijinul republicanilor.
Populaţia din Washington D.C. este preponderent democrată. Dacă va deveni al 51-lea stat, cel mai probabil va avea doi senatori, fiind posibil să fie modificat echilibrul puterii în Senat, unde în prezent sunt 50 de democraţi şi 50 de republicani.
Statalitatea ar oferi, de asemenea, Washingtonului cel puţin un membru în Camera Reprezentanţilor.
Jumătate din populație e afro-americană
Democraţii, care pledează de zeci de ani pentru transformarea în stat a Districtului Columbia, speră să profite de alegerea preşedintelui Joe Biden, în noiembrie, precum şi de controlul deţinut în Senat şi Cameră, pentru a crea un nou stat pentru prima dată din 1959, anul în care Alaska şi Hawaii s-au alăturat Statelor Unite.
Populaţia sa de aproximativ 700.000 de persoane este mai mare decât cea a statelor Wyoming şi Vermont. Aproximativ jumătate din locuitorii din Washington sunt afro-americani.
În prezent, Washington D.C. are un singur membru al Congresului - un „delegat” în Camera Reprezentanţilor căruia nu i se permite să voteze legi.
Dacă oraşul ar deveni un stat, şi-ar menţine cele trei voturi electorale, care sunt utilizate în procesul alegerilor prezidenţiale. Voturile electorale ale statelor se bazează pe populaţie.
Impozitare fără reprezentare
Democraţii susţin că statalitatea ar remedia o greşeală veche de secole pentru ”mai mult de 700.000 de cetăţeni americani care plătesc impozite federale, care luptă şi mor în războaie, care fac parte din juriile noastre şi totuşi nu au vot în Senat sau în Camera Reprezentanţilor. Aceasta este definiţia impozitării fără reprezentare”, a spus democratul Jan Schakowsky.
Noul stat ar fi numit ”Washington, Douglass Commonwealth” după George Washington, primul preşedinte al SUA, şi Frederick Douglass, un fost sclav care a devenit un renumit aboliţionist.
Republicanii, care îi acuză pe democraţi de o ”acaparare a puterii” pentru a avansa o agendă ”de extremă stânga”, sunt aşteptaţi să blocheze proiectul de lege în Senat, unde e nevoie de o majoritate de 60 din cei 100 de membri.
"Este vorba despre asistenţă medicală administrată de guvern, un nou acord verde de 93.000 de miliarde de dolari, membrii Curţii Supreme, impozite mai mari şi o formă de guvernare mai mare şi mai puţin eficientă", a declarat reprezentanta republicană Nancy Mace, în timpul unei dezbateri intense din Cameră.
Camera a adoptat acest proiect pentru prima dată în iunie anul trecut, cu un vot de 232-180. Republicanii, care controlau Senatul atunci, au refuzat să acţioneze în legătură cu acest proiect.