Vânătoarea cocoșilor de munte, suspendată de instanță

Vânătoarea cocoșilor de munte, suspendată de instanță

Curtea de Apel Braşov a suspendat aplicarea ordinului ministrului Mediului privind aprobarea vânătorii la cocoş de munte.

Procesul prin care s-a solicitat suspendarea ordinului de ministru a fost intentat de Asociaţia ”Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”. Decizia este executorie, transmite News.ro.

Ordinul a fost suspendat până la pronunţarea instanţei de fond.

Ordinul semnat de ministrul Mediului şi suspendat de instanţă permite vânarea, până la sfârşitul lunii noiembrie, a 239 de cocoşi de munte. Cea mai mare cotă de recoltă era stabilită pentru judeţul Harghita, unde puteau fi vânate 38 de exemplare.  

ADVERTISING

În Suceava, puteau fi împuşcaţi 28 de cocoşi de munte, iar în Mureş şi Sibiu câte 22, conform anexei la ordinul ministrului Mediului.  

România riscă o procedură de infringement

România riscă o procedură de infringement în ceea ce privește cocoșul de munte, explica recent reprezentatul Agent Green, Gabriel Păun, la RFI România.

"Avem studii științifice la nivelul munților Carpați, care bineînțeles includ și România, că populația de cocoși de munte este în declin.  Aceste studii sunt bazate pe evaluări științifice riguroase, nu pe observațiile vânătorilor, pe care se bazează numărătoare la care face apel ministrul mediului în decizia asta politică. (...)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La cocoșul de munte am rămas mască. El este o altă emblemă a Carpaților, dar la opusul ursului. Este foarte discret, nu vine niciodată în așezările omenești, nu sperie pe nimeni.

Din contră, fiind o pasăre superbă încântă privirile. Dar nu vine cocoșul de munte la sat și nici nu face vreo pagubă. Nu face pagubă nici sus în creierii munților. Nu face pagubă nicăieri. Face doar plăcere celor care simt nevoia să ucidă și doresc să o facă legal. (...) E clar că doresc să împuște masculi dintr-aceia frumoși colorați. E o altă discriminare pentru că ei consideră că femelele sunt mai puțin atractive pentru un trofeu decât masculii. Nu vor face altceva decât să destructureze și să destabilizeze această specie aflată în declin.

ADVERTISING

(...) riscăm un infringement foarte rapid, așa cum s-a întâmplat tot din același ecosistem carpatic, tot un ecosistem pentru cocoșul de munte, în Slovacia, țara de la celălalt capăt al Carpaților, care a mers pe aceeași cale pe care pe care a mers și ministrul Mediului din România. S-a trezit deodată într-un infringement fulgerător la Curtea Europeană de Justiție."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇