O tânără a învins România la CEDO, după ce MApN nu i-a permis acum 4 ani să intre la medicina militară din cauza înălţimii şi greutăţii. Acum statul trebuie să îi plătească despăgubiri de 7500 de euro, pentru că femeia a fost discriminată şi i s-a încălcat dreptul la educaţie.
Între timp, Elena Moraru a fost admisă la Medicină Veterinară, pentru că instituţia a scos cerinţele de înălţime şi greutate.
Acum 4 ani, când a vrut prima oară să se înscrie la admitere, nu avea înălțimea și greutatea cerute: 1,55 metri și 47 de kilograme. Femeia avea atunci 1,50 metri și 44 kg. MApN a susţinut că nu ar fi putut să care un ruscac militar de 57 kg.
„Cazul a vizat o acuzație de discriminare în procesul de admitere pentru a deveni medic militar. În special, autoritățile au refuzat în 2018 să îi permită reclamantei să susțină examenul de admitere la școala de medicină militară din cauza dimensiunii ei. Avea 150 cm înălțime și cântărea 44 kg.
Ministerul Apărării Naționale a susținut că legea impunea întregului personal militar să îndeplinească orice misiune și că asta însemna să poată transporta o trusă standard de soldat cu o greutate de aproximativ 57 kg. Curtea a constatat că motivele pentru care reclamanta a fost tratată diferit față de alte femei, care au îndeplinit cerințele privind greutatea și înălțimea, nu au fost „relevante și suficiente”, a transmis CEDO.
Tânăra a povestit la TVR cum s-a simţit: "Nu era ceva ce puteam să schimb sau să modific în vreun fel. Mai ales că mă pregătisem. Să ți se spună că nu poți pentru că nu ești mai înalt e greu. Pe mine m-a demoralizat și m-a rănit atât de tare... o să-i rănească și pe alții! Dacă eu n-am avut șansa asta, măcar să o aibă alții".
Avocatul ei explică decizia CEDO: "Refuzul de a examina o categorie de persoane pe baza unor caracteristici fizice, independente de voința acestora, creează o situația discriminatorie ce nu se justifică, din punct de vedere al proporționalității scopului urmărit. Orice candidat trebuie să fie în măsură să demonstreze că poate să îndeplinească acele sarcini de serviciu".
Anterior, Curtea de Justiție a UE a condamnat statul român, pentru că existau astfel criterii de ordin fizic, la admiterea la școlile de poliție, cum ar fi inalțimea minimă 1,70 metri.