Un şofer lăsat fără permis pe baza unui alcooltest a câştigat la CEDO şi va primi mii de euro de la stat

Un şofer lăsat fără permis pe baza unui alcooltest a câştigat la CEDO şi va primi mii de euro de la stat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un şofer din Republica Moldova a contestat la CEDO condamnarea într-un dosar de conducere sub influența alcoolului şi a câştigat, pentru că poliţistul a refuzat să meargă la spital pentru prelevarea de probe şi a avut încredere în rezultatul alcooltestului. Moldova e bună de plată câteva mii de euro.

Totul a început în 2015, când Lilian Erhan (care este şofer profesionist şi angalat la stat) a fost oprit în trafic de Poliția Rutieră. Testul bazat pe analiza aerului expirat a arătat că şoferul ar fi condus sub influența alcoolului. Bărbatul nu a fost de acord și a cerut să fie însoțit la spital, pentru a da un test de sânge. Dar poliţiştii au refuzat.

ADVERTISING

În procesul-verbal întocmit de ei, în locul rezervat semnăturii reclamantului, şoferul a scris cu propria mână că nu este de acord („nu sunt de acord”). În locul rezervat pentru obiecțiile persoanelor testate, un ofițer de poliție a scris că reclamantul nu a avut nicio obiecție.

Imediat după incident, şoferul s-a dus la spital, unde a fost supus unui test de sânge. Rezultatele au confirmat că nu a consumat băuturi alcoolice.

Dosarul a ajuns în faţa instanței de judecată. Mai întâi, Judecătoria Rîșcani l-a găsit vinovat pe şofer de conducere sub influența alcoolului și l-a condamnat la suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de doi ani, plus amendă penală.

ADVERTISING

În luarea hotărârii, instanța s-a bazat doar pe rezultatele testului din teren, declarând ca inadmisibile rezultatele testului de sânge de la spital, deoarece şoferul nu a fost însoțit de un ofițer de poliție. În plus, bărbatul nu a putut dovedi că polițiştii au refuzat să vină cu el la spital, deşi legea prevede această posibilitate.

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a menţinut decizia pe fond şi a respins recursul reclamantului, invocând aceleași motive ca și prima instanță.

Aşa că şoferul moldovean a ajuns în 2016 la CEDO. A durat ceva, dar în iulie 2022 a câştigat, informează avocaţii care s-au ocupat de caz.

ADVERTISING

În fața Curții Europene, şoferul s-a plâns că procedura penală împotriva sa a fost contrară prevederilor Convenţiei Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil, deoarece el a fost plasat într-o poziție în care era imposibil să obțină proba relevantă, contrar principiului legalității și egalității armelor.

CEDO a notat, în primul rând, că reclamantul a scris cuvintele “Nu sunt de acord” pe toate documentele întocmite de poliție.

În al doilea rând, un reprezentant al poliției, care era prezent la audierea cauzei în instanța de fond, nu a contestat că şoferul a cerut să fie însoțit la spital și că polițiştii au refuzat.

CEDO a dorit să accentueze că întreaga conduită a reclamantului, care s-a grăbit la spital pentru a verifica alcoolemia în sânge, vorbește în favoarea credibilității și intenția sa veritabilă exprimată în nota “Nu sunt de acord”.

Curtea a notat că instanțele naționale au refuzat să accepte ca dovezi rezultatele testului biologic. În aceste circumstanțe, CEDO a considerat că refuzând să-l însoțească pe reclamant la spital și să accepte rezultatele testului biologic autoritățile naționale au făcut imposibil pentru acesta să se apere împotriva acuzației.

În consecinţă, Moldova trebuie să plătească şoferului 3.600 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 800 de euro costuri și cheltuieli.

Şi legea din România prevede că, dacă nu suntem de acord cu rezultatul alcooltestului, putem cere prelevarea de probe la spital.

"Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge", este articolul din Codul Rutier român.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇