Ungaria a blocat o declarație comună a statelor membre ale Uniunii Europene prin care se condamna alegerile prezidențiale din Belarus.
Fără sprijinul unanim al celor 27 de state membre, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a emis o declarație pe cont propriu, în care a afirmat că alegerile de duminică „nu au fost nici libere, nici corecte.”
Ea a cerut autorităților din Belarus să elibereze toți prizonierii politici, „peste o mie de persoane reținute arbitrar, inclusiv un angajat al Delegației Uniunii Europene”, scrie Kiev Independent.
Kallas a criticat regimul din Belarus pentru că a invitat foarte târziu observatori independenți din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu doar 10 zile înainte de vot, ceea ce a împiedicat monitorizarea etapelor cruciale ale procesului electoral. „Acesta este încă o dovadă a lipsei totale de credibilitate a acestor alegeri,” a declarat Kallas.
Critici și sancțiuni împotriva regimului din Belarus
Șefa diplomației europene a subliniat și rolul Belarusului în sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și în atacurile hibride asupra țărilor vecine.
„...UE va continua să impună măsuri restrictive și țintite împotriva regimului, în timp ce va sprijini financiar societatea civilă, forțele democratice belaruse aflate în exil și cultura belarusă,” a precizat Kallas.
De asemenea, ea a reiterat disponibilitatea UE de a sprijini Belarusul în stabilizarea economiei și reformarea instituțiilor, odată ce țara va începe o tranziție democratică.
Ungaria blochează tot
Ungaria a refuzat să semneze proiectul declarației care descria alegerile din Belarus drept „nedemocratice” și inițial a fost susținută de Slovacia, au declarat surse pentru Radio Europa Liberă de la Bruxelles.
Cu toate acestea, Slovacia a revenit ulterior asupra deciziei și a sprijinit textul, care menționa lipsa de legitimitate a alegerilor din cauza „reprimării neîncetate și fără precedent a drepturilor omului” și a restricțiilor severe asupra Opoziției și presei independente.
Autoritățile de la Budapesta, conduse de premierul Viktor Orban, și-au menținut opoziția. Ungaria s-a opus constant sancțiunilor mai dure împotriva Rusiei și creșterii sprijinului european pentru Ucraina. Vineri, Ungaria a blocat reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, introducând o cerere de ultim moment pentru Ucraina de a-şi redeschide conductele şi de a permite gazului rusesc să circule spre vestul continentului.