Un nou război? Civili uciși în luptele de la granița dintre Thailanda și Cambodgia (Video)

Un nou război? Civili uciși în luptele de la granița dintre Thailanda și Cambodgia (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tensiunile istorice dintre Thailanda și Cambodgia au degenerat, joi, într-un conflict armat deschis, după ce forțele celor două țări s-au ciocnit într-o zonă disputată de-a lungul graniței comune.

Primele confruntări au avut loc joi dimineață, când soldați thailandezi și cambodgieni au deschis focul unii asupra altora în mai multe puncte de pe linia de frontieră.

În urma acestor ciocniri, autoritățile thailandeze au anunțat moartea a cel puțin 12 persoane – 11 civili și un militar –, precum și rănirea a 23 de oameni, printre care și un copil de cinci ani, scrie BBC.

Este cel mai grav incident dintre cele două țări din ultimii ani.

Lovituri aeriene thailandeze și acuzații reciproce

La doar câteva ore după schimburile de focuri, armata thailandeză a lansat lovituri aeriene asupra unor obiective militare din Cambodgia.

În replică, Phnom Penh a acuzat Bangkokul de atacarea unor ținte civile, inclusiv un spital, și a declarat că va „răspunde decisiv” la orice nouă agresiune.

De asemenea, Cambodgia a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Pe fondul tensiunilor în creștere, Thailanda a închis complet granița cu Cambodgia și a emis un ordin de evacuare pentru toți cetățenii thailandezi aflați în teritoriul vecin.

Premierul interimar thailandez Phumtham Wechayachai a declarat că ”situaţia necesită o gestionare prudentă” şi ”să se acţioneze conform dreptului internaţional”. ”Noi vom face tot ceea ce putem pentru a ne apăra suveranitatea”, a declarat el.

În paralel, Cambodgia și-a retras ambasadorul din Bangkok și a anunțat suspendarea relațiilor diplomatice la nivel înalt.

Ambasada Statelor Unite în Thailanda anunţă pe site că cetăţenii americani care se află în prezent în apropiere de frontieră ”trebuie să urmeze instrucţiunile serviciilor de securitate thailandeze”.

Un conflict cu rădăcini istorice adânci

Disputa teritorială dintre cele două state sud-est asiatice este veche de peste un secol, datând din perioada colonială, când granița a fost trasată de Franța, care administra pe atunci Cambodgia.

Linia de demarcație a rămas vagă în mai multe zone, iar regiunile ce includ situri istorice – precum templele antice – au fost frecvent revendicate de ambele părți.

Cel mai violent episod la frontieră, în centrul căruia s-a aflat Templul Preah Vihear, a avut loc în perioada 2008-2011, soldat cu 28 de morţi.

Deși ciocniri sporadice au mai avut loc de-a lungul anilor, tensiunile s-au accentuat recent, în mai, când un soldat cambodgian a fost ucis într-un incident similar. Conflictul de joi marchează însă o escaladare fără precedent în ultimele decenii.

Criză politică la Bangkok

Escaladarea militară are loc pe fondul unei crize politice interne în Thailanda. Premierul Paetongtarn Shinawatra a fost suspendat din funcție în această lună, în urma scurgerii unei conversații telefonice cu fostul lider cambodgian Hun Sen, în care ar fi criticat armata thailandeză. Cei doi aparțin unor familii cu o lungă relație politică, dar care acum se găsesc în tabere opuse.

Analistul politic thailandez Thitinan Pongsudhirak a declarat că relațiile dintre cele două țări sunt „la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii” și că există riscul unei escaladări majore în zilele următoare.

„Este o combinație periculoasă de tensiuni istorice nerezolvate, criză internă și ambiții personale care se ciocnesc în mod violent,” a adăugat el, citat de CNN.

Situația tensionată dintre Thailanda și Cambodgia vine într-un moment delicat pentru ASEAN, blocul regional din care ambele țări fac parte. După eșecul în soluționarea crizei din Myanmar, o confruntare militară între doi membri-cheie subminează și mai mult coeziunea regională și pune în pericol stabilitatea în Asia de Sud-Est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇