Aproape 1.000 de pompieri se luptă cu un uriaş incendiu de pădure din regiunea Gard, în sudul Franței, unde peste 700 de hectare au ars peste noapte. 13 pompieri au fost răniți, în lupta cu flăcările.
Pe lângă personalul de la sol, 12 avioane aruncă apă, dar și două elicoptere.
„Acest incendiu este departe de a fi stins. Există fronturi în zone greu accesibile pe care nu le-am abordat și care avansează liber (...) Va fi o probă de rezistență”, a declarat locotenent-colonelul Eric Agrinier, de la serviciul local de pompieri, avertizând că incendiul nu va putea fi controlat până duminică, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Vântul bate cu până la 50 de km/h.
Pompierii au dat foc unei porţiuni de pădure pentru a proteja zonele locuite, relatează The Guardian.
„Ardem unele părți [de pădure], așa că, atunci când focul se extinde, ajunge într-o zonă deja arsă și încetinește, ceea ce face mai ușor să-și oprească avansul”, a explicat un alt pompier.
Descris de pompieri ca fiind un „mega-incendiu”, focul a izbucnit în apropierea satului Bordezac și a forțat evacuari din Bessèges și din alte așezări din apropiere.
Peste 100 de persoane au trebuit să fie cazate în case de vacanță și restaurante din zonă, care se află la aproximativ 90 km nord de Montpellier și coasta Mediteranei.
Drumurile care intră în zona Bessèges au fost închise circulației.
La fel ca alte zone din Occident, sud-estul Franței a suferit de secetă în acest an, crescând riscul de incendii.
Şi nu arde doar la Gard. Pompierii din regiunea Bouches-du-Rhone au fost chemați joi la 35 de focare, multe dintre ele în apropierea zonelor locuite. Patru case au fost distruse lângă sudul orașului Arles și 250 de pompieri au intervenit la un incendiu în Saint-Mitre-les-Remparts.
Incendiile forestiere au lovit și alte țări din Europa în această vară, inclusiv Grecia și Portugalia. Un foc devastator a scăpat de sub control în nordul Atenei, iar autorităţile au fost nevoite să dispună evacuarea unui oraş întreg. Pompierii români, care au plecat recent în Grecia ca să ajute, au participat deja la prima lor misiune, în această zonă.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice aduc mai multă secetă și temperaturi mai ridicate, care facilitează declanșarea și răspândirea incendiilor.